Herinneringen aan mijn UIT
De Utrechtse Introductie Tijd is gisteren weer van start gegaan. DUB vroeg een paar prominente UU'ers naar hun UIT-ervaringen. “Dankzij de UIT-week heb ik Utrecht echt leren kennen.”
Aan mijn eigen UIT-week koester ik weinig warme herinneringen. Mijn mentor vond mij vervelend, en ik haar. Bij een studentenvereniging wilde ik niet en de feestjes waren evenmin aan mij besteed. Meegelokt onder het voorwendsel dat ik mijn nieuwe vrienden en stad zou leren kennen, sjokte ik al snel met groeiende tegenzin achter mijn groepje aan. Na 2,5 dag hield ik het voor gezien: een studiegeest armer, een aversie tegen het studentenleven rijker. Nu, een jaar of zeven later, verdient de UIT een tweede kans. Vier aansprekende Utrechtse (oud)-studenten legden mij uit hoe zij hun UIT beleefden.
'De UIT is een leuke afsluiting van ons jaar'
Wie: Valentijn Quint
Wat: Student rechten en tot september rector van gezelligheidsvereniging het Utrechts Studenten Corps (USC).
"Vlak voor de UIT van 2008 hoorde ik van een pre-UIT feest bij het USC. Ik kon toen blijven slapen in een kroeghuis van de vereniging. Veel vrienden van mijn broer zaten al bij het USC, en op mijn logeeradres hoorde ik er ook veel goede verhalen over. Toch ging ik de UIT redelijk open in en ben ik bij veel andere verenigingen gaan kijken. Zo spraken de Biton-tradities mij wel aan, bijvoorbeeld dat je een bierviltje op de barkruk legt als je even weggaat. Maar ik voelde mij er toch wat minder toe aangetrokken. Veritas viel mij zelfs een beetje tegen, maar dat kwam vooral omdat de openluchtdisco die het USC op het Janskerkhof organiseerde zo indrukwekkend was. Het USC domineerde het hele Janskerkhof, overal liepen mensen in herkenbare kleding met wie je een praatje kon maken. Ik weet nog dat ik dacht 'wow, dit is allemaal georganiseerd door een paar jongens die maar een paar jaar ouder zijn dan ik'. Dit jaar is ons bestuur tijdens de hele UIT aanwezig. Na de zomervakantie zien we elkaar voor het eerst weer: een leuke afsluiting van ons bestuursjaar."
'Kleine studentenvereniging krijgen tijdens de UIT geen ruimte'
Wie: Rebecca Kraanen
Wat: Student (kunst)geschiedenis en scheidend voorzitter van de creatieve studentenvereniging ViaKunst.
"Toen ik in 2010 aan mijn studie Kunstgeschiedenis begon, deed ik niet mee aan de UIT. Ik kom zelf uit Utrecht en vond dat ik al genoeg wist van de stad. Mijn eerste UIT was dus pas vorig jaar, toen wij met ViaKunst op de UIT-markt stonden. Het informele karakter van de markt vond ik erg leuk: we raakten eenvoudig met nieuwe studenten aan de praat en de sfeer was goed. Wel vind ik het jammer dat op de UIT voor kleine studentenverenigingen nauwelijks ruimte is. Dat komt omdat de UIT voor deelnemende verenigingen erg duur is. ViaKunst bestaat pas vier jaar, en we hebben 56 leden. Wij konden maar net de UIT-markt. Zelfs om te mogen flyeren moet je veel geld neertellen. Als wij toch voor onze vereniging zouden flyeren, riskeerden we een boete van duizenden euro's. We deden dus ook niet mee aan de Straatparade waar alle verenigingen zich presenteren. Ik ben nog wel gaan kijken. 'Jammer dat wij daar niet tussen stonden', dacht ik toen, want er zullen best wat mensen rondlopen die geïnteresseerd zijn in ViaKunst."
'Met de UIT was de toon gezet'
Wie: Tabitha Timisela
Wat: Student notarieel recht en scheidend fractievoorzitter van de Partij van de Utrechtse Student in de Universiteitsraad.
Met de UIT van 2008 was voor mij de toon gezet. Dankzij de UIT-week heb ik Utrecht echt leren kennen. Het idee achter de UIT is heel simpel: met een klein groepje krijg je de tijd om de stad en de universiteit te verkennen. Daarbij krijg je veel keuzevrijheid om te bepalen welke activiteiten bij jou passen. Wij hebben bijvoorbeeld de Dom beklommen. Dat vond ik erg leuk: het is typisch Utrecht, en je voelt je meteen wat meer Utrechter. Ik vond de UIT zelfs zo geslaagd dat ik daarna een paar keer zelf aan de organisatie heb meegedaan. Eerst deed ik dat in de UIT-commissie van mijn studentenvereniging NSU. Toen hebben we bijvoorbeeld een rodeostier op het Janskerkhof gezet en organiseerden we een helium-karaoke. Later heb ik ook nog in de UIT-organisatie gezeten en ben ik een keer als mentor met nieuwe studenten meegegaan. Dat vond ik vooral leuk: dan ben je zelf ook weer een beetje deelnemer. Met de Partij van de Utrechtse Student staan wij dit jaar samen met de Universiteitsraad op de UIT-markt."
'Ik was veel aan het spijbelen'
Wie: Ype Driessen
Wat: UU-alumnus Cognitieve Kunstmatige Intelligentie en maker van de populaire fotostrip 3Hoog op DUB.
"Ik deed mee aan de UIT van 1994, nadat ik mij had ingeschreven voor de studie Cognitieve Kunstmatige Intelligentie. Tijdens de UIT spijbelde ik wel veel. Dan ging ik op pad met mijn zus, die net iets ouder is dan ik en toen al in Utrecht woonde. Af en toe kwam ik even langs bij mijn groepje en aten we bijvoorbeeld even samen. Daarna ging ik meteen weer weg. De UIT-week is een stoomcursus Utrecht en studentenleven, en dat werkte voor mij gewoon niet helemaal. Later ben ik wel nog bij Veritas gegaan - ook weer omdat ik achter mijn zus aanliep, want die zat daar al bij. Achteraf bezien, had ik misschien toch beter bij mijn mentorgroepje kunnen blijven: Veritas bleek een beetje een mismatch. Toen ik ging studeren had je nog twee vormen van de UIT: de a-dagen en de b-dagen. Die laatste waren een soort ingekorte versie van de eerste, bijvoorbeeld voor mensen die op vakantie waren. Dat onderscheid was mij toen niet helemaal duidelijk. Ik herinner mij dat ik na afloop van de UIT nog steeds studenten uit mijn groepje samen door de stad lopen. 'Hé', dacht ik, 'gaan ze nou verder zonder mij?' Hoewel ik veel gespijbeld had, voelde ik mij toen toch wel even gepasseerd."
Op 14 augustus is Ype tijdens de UIT-markt te vinden in de stand van DUB. Daar kun jij je in fotostripsetting laten fotograferen met de helden van de populaire studentenstrip 3Hoog.