Het succes van studenteninitiatief Stichting Move
Stichting Move is in de race voor een subsidie van 50.000 euro van het Oranjefonds. De Utrechtse stichting waarin studentenverenigingen samenwerken met kinderen om de buurt leuker te maken, heeft haar werkzaamheden uitgebreid naar andere studentensteden en hoopt op een internationale doorbraak.
Stichting Move bestaat nauwelijks vijf jaar, maar is niet meer weg te denken uit Utrecht. De stichting is een schoolvoorbeeld van sociaal ondernemende studenten, zegt de Utrecht Development Board tijdens het dinsdag gepresenteerde rapport over studenten en sociaal ondernemerschap. De stichting is flink gegroeid en heeft in de afgelopen jaren al vele projecten uitgevoerd met bewoners van verschillende wijken. Sinds januari heeft de stichting haar werk uitgebreid naar studentensteden Rotterdam, Amsterdam, Delft en Leiden. En daar houdt het volgens directeur Michiel Bodt niet op. “Uiteindelijk willen we ook internationaal uitbreiden.”
Stichting Move bestaat sinds 2008, zegt Michiel. “Ik zat toen in het bestuur van Studentenroeivereniging Orca. Als bestuur keken we hoe we het best invulling konden geven aan de sponsorrelatie met een woningcorporatie. Op een basisschool in de wijk Hoograven waar onze vereniging is gehuisvest, bleek dat de kinderen het liefst een nieuw speeltoestel wilden. Daar hebben we toen samen met de kinderen aan gewerkt. Een zelfontworpen toestel in de vorm van een vliegtuig is ook daadwerkelijk geplaatst. Daarna hebben wij de kinderen uitgenodigd bij Orca te komen roeien. Het project sloeg goed aan en er werd zelfs een artikel over geplaatst in de Volkskrant. Samen met bestuursgenoot Thekla Teunis besloten we dit concept voort te zetten, wat resulteerde in Stichting Move.”
Het concept bleek al snel succesvol. Op dit moment realiseert Move 15 projecten per jaar. In Rotterdam, Amsterdam, Delft en Leiden moeten per jaar 10 projecten per stad worden gedraaid. Alle projecten zijn gericht op achterstandswijken, hoewel dit begrip door Stichting Move breed wordt geïnterpreteerd. Move werkt ook samen met wijken die aandacht nodig hebben, maar net niet het stempel van probleemwijk hebben. In samenwerking met onder meer studie- en studentenverenigingen worden de projecten uitgevoerd.
Een voorbeeld hiervan is een project in de Staatsliedenbuurt in Utrecht wat samen met studentenvereniging Spontaan draait. Kinderen uit de wijk hebben samen met een kunstenaar uit die wijk muurschilderingen ontworpen en uitgevoerd. Daarnaast is Michiel erg enthousiast over een project in Hoograven, waarbij straatbankjes zijn beschilderd langs een rollatorroute. Michiel: “Het leuke hieraan is dat de kinderen echt trots zijn op zo’n zelfgemaakt bankje en het ook aan anderen kunnen laten zien.” Deze twee projecten heeft de stichting voorgedragen voor een Kroonappel (zie kader kroonappel)
Daarnaast is Move gekozen als het lokale goede doel van de Ragweek die woensdag van start is gegaan. Michiel vindt dit een enorme eer en Move zal zich zoveel mogelijk laten zien in deze week. Hoewel het Move dus voor de wind gaat zijn er natuurlijk altijd dingen die minder goed lopen. “Wij hebben vooral een coördinerende rol tussen de verschillende partijen. Af en toe moet een vereniging of school zich door omstandigheden terugtrekken. Het is nog niet vaak gebeurd dat een project niet goed liep, maar soms moeten we echt creatief zijn en zoeken naar andere opties.”
Naast verschillende partners draagt ook de gemeente een steentje bij. Met de wijkbureaus heeft Move een goede relatie, op gemeenteniveau ligt dit iets moeilijker. Michiel: “De gemeente wil precies weten wat we gaan doen met onze projecten. Dit kunnen wij vooraf niet zeggen, omdat we afgaan op de mening van de kinderen. Het is lastig voor de gemeente om de controle weg te geven. In dat opzicht merk je wel enige strubbeling. Toch belemmert het ons verder niet, we werken voornamelijk samen met andere welzijnsverenigingen.”
Ook de Universiteit Utrecht probeert zich meer in het sociaal ondernemen te mengen. Sinds november 2012 is Move gehuisvest in De Uithof. Volgens Michiel is dit de eerste stap naar meer aandacht voor sociaal ondernemen. “Met name op het gebied van communicatie en kennis over sociaal ondernemerschap valt nog veel te winnen. Ik zou graag een keer met de rector willen praten over een Summer Course. Het zou erg helpen als we de krachten zouden bundelen.”
Studenten zouden volgens Michiel meer de kant van het sociaal ondernemerschap op kunnen gaan. Volgens hem vinden mensen het juist ook leuk als er jonge en frisse mensen initiatief nemen op dit vlak. “Mits je goed voorbereid bent, is het alleen maar positief. Studenten zijn nog niet zo vastgeroest en hebben vaak nieuwe, interessante ideeën. Via de website kan iedereen ons benaderen, maar ook als studenten zelf iets willen doen kunnen ze zich bij ons aanmelden.”
Hoewel Move de afgelopen jaren een enorme groei heeft meegemaakt is dit voor Michiel nog niet genoeg: “Over drie jaar willen we in elke studentenstad actief zijn en 150 projecten per jaar realiseren. Stiekem kijken we of Move internationaal weg kunnen zetten. Het zou mooi zijn als dit ook in andere landen een succes kan worden. In elk geval heeft Move voor mij al heel veel gebracht. Het levert enorm veel kennis en ervaring op en het is met name heel leuk om het enthousiasme bij kinderen en studenten te zien. Het is heel cool als een kind trots is. Daar hebben wij dan toch aan bijgedragen.”
Kroonappels
Ter gelegenheid van de kroning van Prins Willem Alexander is de Kroonappel in het leven geroepen. Dit is georganiseerd door het Oranje Fonds waar Willem Alexander en Máxima het beschermpaar van is. Drie maatschappelijke initiatieven worden beloond voor een bijdrage aan een wijk. Move heeft voor de Kroonappel twee projecten ingestuurd: het project van de beschilderde bankjes en de muurschilderingen. Deze vallen onder de categorie buurt en de categorie jeugd. In het weekend van 15, 16 en 17 maart moet Move zoveel mogelijk stemmen zien te verzamelen. Hierna worden de gemeentelijke winnaars bekend gemaakt. Vervolgens komt er in elke regio en per categorie een winnaar uit de bus. Op 18 april komen alle regionale winnaars bij elkaar, waarna een deskundige jury de uiteindelijke winnaar kiest. Deze krijgt een Appeltje van Oranje en 50.000 euro. Stemmen kan op www.kroonappels.nl. Vorig jaar kwam Willem Alexander nog op bezoek bij stichting Move om van dichtbij te zien hoe de studenten samenwerken met scholieren uit aandachtwijken.
Prijzen en subsidies die Stichting Move al heeft ontvangen
- Sportbestuur van het jaar 2007 (Orca) (NOC*NSF)
- Sportvereniging van het jaar 2007 (Orca)
- Laatste tien genomineerden voor Appeltjes van Oranje (2010)
- Tolerantieprijs Utrecht 2011 (Orca)
- Medeoprichter Thekla Teunis ‘soldaat van Oranje’ (2011)
- Move opgenomen in Groeiprogramma van Oranje Fonds (2012), drie jaar lang ondersteuning van het Oranje Fonds.
- Drie jaar lang ondersteuning van het VSB Fonds
- Ondersteuning Skan Fonds
- Ondersteuning 11-Flower Fonds
- TomTom gaat Move drie jaar lang financieel ondersteunen
Stichting Move werkt samen met
- Gemeente Utrecht
- Universiteit Utrecht/Hogeschool Utrecht
- Rabobank
- Oranje Fonds
- VSB Fonds
- Skan Fonds
- Fonds 1818