Hoe was 2013? Prominente UU’ers blikken terug (en kijken vooruit naar 2014)
Wat waren de beste films, muzieknummers en boeken van 2013? Welk universitair nieuws was het belangrijkst? En wat moet er in 2014 gebeuren? Twaalf UU’ers die dit jaar in de spotlights stonden, geven antwoord.
Merel (3Hoog): ‘Geweldig dat studenten slapen in de universiteitsbibliotheek’
Studentenhuis 3Hoog kreeg dit jaar een nieuwe bewoonster: Merel. En dat was eventjes balen voor Jurre en René. Maar nu is het dikke mik in huis.
Als je één persoon mag meenemen naar een onbewoond eiland, is dat dan Jurre of René?
Het zou een combinatie van Jurre en René zijn. Want als het een gevaarlijk eiland is met gifslangen en roofdieren met grote tanden, en er moeten vlotten worden gebouwd of kokosnoten kapot geslagen, dan heb ik meer aan Jurre. Maar blijkt het een eiland te zijn met een zwembad, hangmatten en een koelbox vol champagne, dan is René beter gezelschap.
Film
Boven is het stil van regisseur Nanouk Leopold, naar het boek van Gerbrand Bakker. Die film is zo mooi verstild en zegt zo veel hoewel er nauwelijks in wordt gepraat.
Boek
Vele hemels boven de zevende, het zeer mooie debuut van de Vlaamse Griet op de Beeck.
Muziek
Het liedje Vergis ik mij van Roosbeef. Of is die al uit 2012?
DUB-artikel van 2013
Dat er studenten slapen in de universiteitsbibliotheek. Geweldig vind ik dat. Ik pleit al jarenlang voor persoonlijke slaapcabines aan de universiteit, waar je je even kan terugtrekken als de colleges en teksten en mensen en tentamens je allemaal een beetje te veel worden.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Misschien een rubriek over gelukte/mislukte dates, eerste zoenen, vriendschappen tussen jongens en meisjes, zoiets. Dat lijkt me wel spannend. En eigenlijk vind ik dat er gewoon elke dag een nieuwe 3Hoog zou moeten zijn!
Pablo Acuña Luongo: 'Het Chileense voetbalelftal is heel goed'
Met zijn masterscriptie over Einstein en Lorentz won de Chileen Pablo Acuña Luongo de scriptieprijs 2013. Nu is hij aan het promoveren.
En, maakt Nederland een kans tegen Chili op het WK?
Hope not, hehe. The Chilean team is very good, but I'm not sure if we are in the level of Spain and Holland. But Chile can certainly beat both if they have a good day and no important players (like Sánchez, Vidal or Medel) get injured. We're hopeful. It's a very good generation of players and the coach is fantastic. It's a shame that we are in such a difficult group. Fifa's system to determine the groups is very stupid and unfair.
Film
I'm not sure whether it is 2013 or 2012, but The Place Beyond the Pines is great. I liked Killing them Softly and Despicable Me 2 a lot too.
Boek
I haven't read much besides the things I need to read to for my PhD thesis, and what I have read is not really new stuff (mainly history and pop science).
Muziek
Clockwork Angels by Rush. I'm a big fan of the band and this album is way better than their previous ones. El Tiempo de la Revolución I liked it quite a lot as well, it's by a Swiss-French jazz musician, Erik Truffaz. He and his band are just awesome.
DUB-artikel van 2013
Sorry, but for language reasons I don't follow the university news.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Nothing in particular. I just wish the best for the whole community in the upcoming year.
Hans Amman: ‘Ik ben waarschijnlijk een van de grootste fans van de DUB-cartoon’
Hans Amman, de financiële man in het College van Bestuur, vertrekt naar de UvA. Hij werkte vanaf 2006 voor de UU.
U vertrekt op 1 februari. Wie gaat u het meeste missen?
Ik heb de afgelopen jaren met velen binnen de UU lief en leed gedeeld. Met de andere leden in het College van Bestuur, en het meest met collegae als Veronica, Annemieke, Corrie, Willem en vele anderen.
Film
Night Train to Lisbon. Schitterend boek met een heel mooie verfilming. Een boek met vele dimensies: de academicus die wegloopt uit de klas en een ander leven instapt…
Boek
Het Martyrium van Elias Canetti. De nog betere versie van W.F. Hermans’ Onder Professoren.
Muziek
Sade. Emo muziek, al meer dan 20 jaar mijn favoriet. Niet te lang geleden naar een concert geweest in Duitsland.
DUB-artikel van 2013
De cartoon ‘UU in de vaart der volkeren’. Het blijft leuk die Niels. Ik ben waarschijnlijk één van zijn grootste fans.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Dat de UU vijf plaatsen is gestegen in de Shanghai-ranking.
Ronald Bleys: ‘Black Sabbath gaf het beste optreden dit jaar’
Geneeskundedocent Ronald Bleys werd dit jaar docent van het jaar. Hij is niet alleen geliefd in de collegezaal, ook op het podium. Met zijn band Maida Vale trad hij op bij het lustrumfeest van studievereniging Sams.
U bent nu docent van het jaar. Wanneer wordt u gitarist van het jaar?
Ha, ha! Nou, dat hoeft niet. Ik ben blij dat ik een fijne band heb waarin we onze eigen nummers kunnen spelen. Af en treden we op en hopelijk brengen we over een jaar weer een album uit. Het is heerlijk om met muziek bezig te zijn en daar hoeft voor mij geen competitie-element bij.
Film
Ik hou wel van films maar steek er geen energie in en heb dan ook geen nieuwe film gezien. Wel wat mooi oud werk: de Trois Couleurs-trilogie van Kieślowski. Had ik 20 jaar geleden al gezien maar het was een fraaie herontdekking.
Boek
Buiten mijn vakliteratuur lees ik niet zo heel veel meer. Het leukste boek dat ik dit jaar las was Watervrees tijdens een verdrinking van Herman Brusselmans, verschenen in 2012. Je moet van zijn stijl houden maar dat doe ik en ik vond het boek zeer amusant.
Muziek
Hier heb ik wel wat meer over te melden, ik ben toch wel een muziekfreak. Twee albums wil ik noemen. Allereerst Now What?! van Deep Purple. Voor mij het beste album dat ze in tijden hebben gemaakt. Progressieve rock, sterke composities en een hommage aan hun oorspronkelijke toetsenist Jon Lord, die vorig jaar overleed. De verrassing van het jaar was echter Outlaw Gentlemen & Shady Ladies van Volbeat. Deze Deense band maakt metal à la Metallica, maar verwerkt er country en rockabilly elementen in. Dat klinkt zeer verfrissend en aanstekelijk. Een nummer als Doc Holliday laat deze mix perfect horen.
Veel concerten gezien, ook hier wil ik er twee noemen. Michael Schenker, uitstekende en karakteristieke gitarist, trekt in Nederland niet veel publiek meer, maar genieten is het wel. Maar het concert van het jaar was toch wel dat van Black Sabbath. Fantastisch en glashelder geluid, uitstekende muzikanten en dito setlist. En toen Ozzy Osbourne na een paar nummers stopte met vals zingen deed hij ook vocaal een uitstekende job want verder is hij natuurlijk zeer vermakelijk. Baret af voor deze metalpioniers!
DUB-artikel van 2013
De columns van Harold van Rijen. Deze gingen over (technologische) innovaties in het onderwijs en hieraan gerelateerde zaken. Op zoveel plaatsen wordt vernieuwd, goed dat de discussie wordt aangewakkerd.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Dat er iets gedaan wordt aan de ruis van wetenschappers in hun werkzaamheden. Het takenpakket van docenten en onderzoekers is de afgelopen 10 jaar aardig uitgebreid met zaken die buiten de primaire taken vallen. Dat komt door regelgeving en kwaliteitscontrole en door de toegenomen digitalisering. Als leidinggevende heb ik met dat laatste in het bijzonder te maken omdat ik hierdoor belast word met taken die ik voorheen - in de papieren vorm - met een gerust hart aan het secretariaat kon overlaten.
Emile Fokkema: ‘Orwells Nineteen Eighty-Four heeft me aan het denken gezet’
De artikelen van Emile Fokkema deden de nodige stof opwaaien dit jaar. Eerst schreef hij hoe weinig ruimte er is voor kritiek binnen zijn literatuuropleiding, en toen opende hij de aanval op het gefeminiseerde klimaat in de faculteit, waar mannen zich niet meer thuis voelen. Om aan het eind van het jaar te onthullen dat het allemaal een meta-experiment is.
Willen vrouwelijke studiegenoten nog wel met je praten?
Ja hoor.
Film
La grande bellezza van Paolo Sorrentino.
Boek
Arnon Grunbergs nieuwe verhalenbundel, Apocalyps, is erg goed. Perfect nihilistisch: elke moraal valt wel te verdedigen maar geen enkele heeft écht de voorkeur. Het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen is Infinite Jest van David Foster Wallace. Valt niet samen te vatten. Ten slotte heeft de "newspeak" uit Orwells Nineteen Eighty-Four me aan het denken gezet over de (eveneens op het Engels gebaseerde) taal van de hedendaagse academische geesteswetenschappen.
Muziek
Houd ik me niet echt mee bezig. Wel hoor ik Glenn Gould graag Bach spelen.
DUB-artikel van 2013
De blogpost van ene Rosi Braidotti over "posthumanities" vond ik een prachtig voorbeeld van de ernstig ontregelde vormen van denken en schrijven die in de geesteswetenschappen tegenwoordig gangbaar zijn. Waarschijnlijk ga ik daar volgend jaar nog meer over zeggen.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Meer stukken van mij natuurlijk. Maar die moet ik eerst nog schrijven.
Maartje ter Horst: ‘Ik viel bijna flauw in de sectiezaal van Diergeneeskunde’
Er zijn veel en veel te veel studenten. Dat schreef communicatiestudente Maartje ter Horst dit jaar, en dat artikel leidde tot een landelijke discussie over het niveau van universitair onderwijs. En ondertussen maakt ze voor DUB ook wekelijkse prachtige foto’s voor de rubriek ‘De Werkplek’.
Op welke gefotografeerde werkplek zou je het liefst werken?
Lastige vraag. Omdat ik erg van fotograferen houd, is een vaste werkplek niet per se iets voor mij namelijk. Maar als ik moet kiezen, dan ga ik voor de werkplek van de pedel(len): het Academiegebouw. Deze werkplek is vooral heel sfeervol. Daarnaast komt er bij het werk zelf veel symboliek kijken en dat spreekt me wel aan. Mag ik ook een werkplek noemen waar ik niet zou willen, of beter gezegd, kunnen, werken? Dat is de sectiezaal van Diergeneeskunde. Ik vond het al heftig om er een foto te maken! Superinteressant, maar die geur en de aanblik van die dode, openliggende dieren. Dat was de eerste werkplek waar ik het gevoel had, dat ik wel eens flauw zou kunnen vallen.
Film
Om in de kerstsfeer te komen (of te blijven): It’s a Wonderful Life uit 1946. Wat een geweldige film! Ik werd zelf in eerste instantie een beetje afgeschrikt omdat het een oude zwartwitfilm is, maar nu ik hem gezien heb, wil ik hem iedereen aanraden. Er zit zo veel humor in deze film en daarnaast heeft de film een mooie boodschap. Het is ook gewoon tof om zo’n klassieker te kijken.
Boek
Ik heb het afgelopen jaar jammer genoeg veel minder gelezen dan ik had gewild. Een van de weinige boeken die ik wel heb gelezen is Een delicaat moment van de Italiaanse schrijver Niccolò Ammaniti. Dit boek is een verzameling van korte verhalen die hij in de afgelopen pak ‘m beet 15 jaar schreef. Het ene verhaal is nog absurder dan het andere, maar ze bleven me boeien. Hij heeft echt een fantasie waar je U tegen zegt. Ammaniti is toch wel één van mijn lievelingsschrijvers; Ik haal je op, ik neem je mee is ook een erg mooi boek.”
Muziek
Afgelopen oktober ben ik naar Fleetwood Mac in de Ziggo Dome geweest. Ik was meegevraagd door een vriendin, en omdat ik niet zo vaak naar dit soort concerten ga, was het toch wel een toffe ervaring! Ik was ook niet heel bekend met de muziek van Fleetwood Mac en in de weken ervoor luisterde ik dus voornamelijk naar hun best-of-album. Nu draai ik vooral de muziek van Stromae - je weet wel, die van Alors on danse - grijs. Vooral Papaoutai en Formidable. In april treedt hij op in de HMH en ik ben er bij. Zin in!
DUB-artikel van 2013
De berichtgeving over de (al dan niet goede) onderwijskwaliteit vind ik positief, het zou goed zijn als de universiteiten zich na jaren van ‘focus op onderzoek’, zich hier weer eens echt mee bezig gaan houden. Aandacht hiervoor, onder andere op DUB, is belangrijk.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Misschien iets over vrouwelijke hoogleraren? Op alle andere niveaus gaat het goed met de ‘emancipatie’: studenten, promovendi, postdocs... Maar van de hoogleraren is nog steeds maar zo’n 15 procent vrouw. Het zo benoemen voelt misschien wel een beetje sneu, maar er helemaal geen aandacht aan geven is ook niet goed, denk ik. Een reeks interviews met vrouwelijke hoogleraren zou misschien wel leuk zijn. En dan wil ik de foto’s wel maken, ha, ha.
Cor Jansen: ‘Baaierd is al jaren over de uiterste houdbaarheidsdatum heen’
Cor Jansen, directeur communicatie & marketing van de universiteit, kreeg een lintje en lobbyde met succes voor de start van de Tour de France in Utrecht.
In 2014 wint Bauke Mollema de Tour óf een UU-onderzoeker krijgt de Nobelprijs. Wat kies je?
Uiteraard kies ik dan voor de Nobelprijs. Ten eerste verwacht ik dat Mollema in 2015 er meer klaar voor is dan in 2014 en ten tweede (nog belangrijker) vind ik dat we bij de UU, door de scherpe keuze voor de focus op onze strategische thema’s, gerichter toewerken naar het binnenhalen van onderzoeksprijzen dan dat de Nederlandse ploegen gericht toewerken naar het behalen van de gele trui.
Film
De documentaire De Wall Street Code, uitgezonden door Tegenlicht. Een pakkende en beklemmende inkijk in de wereld van het elektronisch handelen en de verbijsterende wereld van de flitshandel, ‘the quants’ (de nieuwe flitshandelkaste van bedrijfswiskundigen, econometristen en informatici). Fascinerend en confronterend.
Boek
Voor een atlassenfreak als ik is dat natuurlijk de De Bosatlas Nederland van boven. Een geweldige uitgave waarin op zeer aantrekkelijke wijze een nieuwe kijk ‘van boven’ op Nederland voor een groot publiek wordt ontsloten. Mooi werk!
Muziek
Een heerlijk album met good mood-impact is Random Access Memories van Daft Punk. Een topcombi van de klassieke funk van Nile Rodgers (Chic) en hedendaags dancemuziek. Lekker.
DUB-artikel van 2013
Zit even te twijfelen of ik die ouderwetse Baaierd ga afzagen, fileren, marineren, braden, stoven, droogkoken, opdienen, weghappen en afblaffen. Maar nee, dat is te veel eer en het sentiment wil ook wat. Baaierd is natuurlijk wel al jaren over de uiterste houdbaarheidsdatum heen. Net als ons konijn dat afgelopen weekend op respectabele en dus niet meer op te peuzelen leeftijd naar de eeuwige jachtvelden is vertrokken is ook Baaierd niet meer van deze tijd. Maar goed genoeg over de marge. Op naar de kern. Het onderwerp met de meeste impact voor het Nederlandse hoger onderwijs is voor mij de discussie over het leenstelsel. Een treurig voorbeeld van het feit dat de politiek op dit dossier de koers, de weg en het (vervoer)middel (de ov-kaart?) volledig kwijt is. Het werkwoord ‘zwalken’ heeft met de discussie over het leenstelsel weer een nieuwe, rijp voor een toevoeging in De (voorheen Dikke) Digitale van Dale, dimensie gekregen.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Ik vind dat DUB een nieuwe rubriek moet starten: ‘Bright minds for a better future’. Dat is namelijk de nieuwe slogan die gebruikt wordt bij de universitaire fondsenwerving. In die rubriek wekelijks een schitterend beeld van (indachtig de ‘sol justitae illustre nos’) de vele ‘Bright Minds’ die onze Alma Mater bevolken: Bright students, Bright scientists of (zal Bright Baaierd leuk vinden) Bright Managers. Goede en prikkelende portretten met fraaie fotografie die een schitterende spiegel (Bright Mirror) vormen voor de Bright University die de Universiteit Utrecht is.
Jaap Kabbedijk: ‘Mooi hoe snel Gespot: UB populair werd’
Jaap Kabbedijk richtte begin dit jaar met collega-promovendus Kevin van Vlaanderen Gespot: UB op, een Facebook-pagina voor studenten die willen flirten in de universiteitsbibliotheek.
Wat is de leukste Gespot-anekdote van dit jaar?
Lastig om er één leuke uit te kiezen. Met Valentijnsdag konden studenten in Amsterdam iemand die ze hadden gespot gelijk uitnodigen voor een blind date (of half blind eigenlijk), georganiseerd door één van de studieverenigingen daar. Dat vind ik wel een leuk verhaal en geeft potentie van Gespot weer.
Film
Mijn favoriete film dit jaar was Gravity. Normaal zou ik een film met Sandra Bullock graag links laten liggen, maar bij deze film heb ik volgens mij geen moment met mijn ogen geknipperd in de bioscoop. Geweldige film!
Boek
Tijdens mij vakantie in Bosnië heb ik het boek Our Man in Iraq gekocht van de Kroaat Robert Perisic. Zeer leuk geschreven boek over het leven in Zagreb. Een stad die in zijn geheel last lijkt te hebben van post-traumatische stress. Humoristisch geschreven en op een vreemde manier herkenbaar. Aanrader!
Muziek
Ik heb dit jaar veel geschreven voor mijn proefschrift, en daarbij luister ik het liefste naar muziek met weinig zang en veel beats. Mixtape 6 van Yellow Claw heeft het afgelopen jaar vaak op repeat gestaan. Als ik niet aan het werk ben, luister ik graag het album Deelder Draait, met heerlijke jazz, maar dat album is helaas niet dit jaar uitgekomen.
DUB-artikel van 2013
Deze is makkelijk: Gespot op DUB. Op dat moment hadden we het nog niet medegedeeld op de universiteit, dus bleven we liever nog in de schaduw. Ik denk nog met veel plezier terug aan die periode waarin de populariteit van Gespot door heel Nederland ontplofte.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Dat een bepaalde promovendus bij Informatica een prestigieuze prijs wint voor zijn promotie-onderzoek. Mogelijk een beetje een egocentrische titel, maar aangezien ik komend jaar hopelijk promoveer zou een dergelijke titel wel eens heel interessant voor mij kunnen zijn.
Nora van Oostrom: ‘Goed, die aandacht voor de doorgeslagen fetisj voor rankings’
Het gedwongen vertrek van rechtenhoogleraar Nora van Oostrom maakte dit jaar de tongen los. Studenten waren weg van haar, maar het bestuur van de opleiding vond toch dat het tijd was voor vernieuwing.
U was razend populair bij studenten, maar moest toch vertrekken. Voelt u zich nu achteraf de morele winnaar in deze kwestie?
De situatie heeft denk ik geen winnaars opgeleverd, maar de enorme stroom aan steunbetuigingen van (oud-)studenten, collega's (ook van andere universiteiten) en advocaten- en notariskantoren was overweldigend en heeft mij wel de stellige overtuiging gegeven dat het allemaal zo slecht niet ging en heeft 2013 uiteindelijk toch tot een goed jaar gemaakt.
Film
Blue Jasmine van Woody Allen. Wat doe je als bestaande zekerheden wegvallen?
Muziek
Pharrell Williams met Happy natuurlijk vanwege de toepasselijke songtekst. (Al zou Home van Phillip Philips ook wel toepasselijk zijn geweest!)
Boek
Niet alles is te koop van Michael Sandel. Een aanrader voor iedereen, zeker binnen de wetenschap. Sandel legt haarfijn uit waarom niet alles onderworpen kan worden aan de wetten van de markt en dat er hogere waarden te onderkennen zijn. Voor mijn beroepsgroep (notarieel recht) ook heel relevant. Onafhankelijkheid, onpartijdigheid, vertrouwen en rechtszekerheid zijn hogere waarden die bescherming behoeven.
DUB-artikel van 2013
Natuurlijk het bericht over Science in Transition. Hoewel op een aantal stellingnames het nodige valt af te dingen, vind ik het heel goed dat de aandacht wordt gevestigd op de doorgeslagen fetisj voor citaties en rankings.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Een artikel waarin rechtendocenten vertellen dat ze gezien worden als professionals die veel vertrouwen krijgen in het inrichten van hun onderwijs, die ondersteuning en ruimte krijgen bij hun eigen professionalisering en ook niet-gebonden onderzoek mogen doen. Door hun enthousiasme en opgedane kennis trekt dit studenten vanuit het hele land die gehoord hebben dat de docenten in Utrecht pas echt in staat zijn de vonk over te laten slaan!
Silvie van Ravels: ‘Studenten moeten niet verplicht worden alleen maar hard en snel te studeren’
Voor het eerst haalde de Partij van de Utrechtse Student de meeste stemmen bij de verkiezingen voor de Universiteitsraad. Met dank aan Silvie van Ravels, die als nummer 3 op de lijst met afstand de meeste stemmen binnenhaalde.
Als jij baas zou zijn van deze universiteit, dan?
Zou ik er voor willen zorgen dat studenten de maximale mogelijkheden krijgen om zich naast hun studie te ontplooien. Tevens moeten zij de beste kwaliteit onderwijs krijgen. Ik vind het belangrijk dat studenten niet verplicht worden alleen maar hard en snel te studeren. Er moet ruimte zijn om activiteiten te ondernemen naast je studie en daarmee het beste uit jezelf en uit je studentenleven te halen.
Film
Chez Nous. Ik heb deze film tijdens het Nederlands Film Festival gezien. Na de trailer verwachtte ik er weinig van ik maar heb de hele film moeten lachen. Heerlijke feelgoodfilm.
Muziek
John Legend; fijne muziek om ’s ochtends vroeg mee naar de bestuurskamer in De Uithof te fietsen.
Boek
De Millenium-trilogie. ik heb ze van de zomer alledrie in één adem uitgelezen, hele spannende boeken!
DUB-artikel van 2013
Voor mij was het mooiste bericht van het jaar natuurlijk het bericht over de verkiezingsuitslag, waarin de Partij voor de Utrechtse Student als grote winnaar uit de bus kwam. De euforie op dat moment was geweldig.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Dat er eindelijk geen rijen meer voor de UB zijn. Veel studenten moeten zoeken naar een vrij plekje in de UB tijdens de tentamens. Als U-raad zijn we aan het denken hoe we dit probleem kunnen aanpakken. Het zou mooi zijn als er een oplossing komt.
Christine Verbeke: ‘Ik heb weinig tijd om voor de lol boeken te lezen’
Met haar bachelorscriptie over solar fuel won Christine Verbeke de landelijke scriptieprijs. De UU vierde haar overwinning met advertenties in de Volkskrant en NRC.
Hoe is dat, om met je foto in de Volkskrant en het NRC staan?
Het is natuurlijk altijd speciaal om met je foto in de krant te staan. Ik kreeg hier veel reacties op. Wat ik vooral fijn vind, is dat onderzoek in de kijker gezet wordt: het maatschappelijk nut van onderzoek wordt soms wel onderschat.
Film
Dit jaar had ik niet zo heel veel tijd om naar de bioscoop te gaan. The Lone Ranger van Gore Verbinski met Johnny Depp vond ik wel leuk. Een cultfilm zal het niet worden, maar ik kwam wel ontspannen uit de zaal! Avontuur, parodie, zelfrelativering: het zat er allemaal in. Ik zou graag ook nog Gravity zien, met Sandra Bullock en George Clooney. Naar het schijnt zijn de 3D-beelden spectaculair.
Muziek
Ik kijk er al heel erg lang naar uit om een optreden van Radical Face bij te wonen. Alle mogelijkheden in België of Nederland kwamen tot nu toe slecht uit. Hopelijk komend jaar.
Boek
Boeken lezen for fun is één van dingen die ik gedeeltelijk opgaf bij het begin van mijn studie aan de Universiteit Utrecht. Natuurlijk kan je er tijd voor maken, maar de tijd die je in boeken lezen kan steken, wil je al gauw vervangen door sociale activiteiten. Het laatste boek dat ik las was Inferno van Dan Brown. Dat las ik afgelopen zomer in een dwarsligger-versie op bijbelpapier in Corsica. Aardig boek waarvan ik het einde niet zag aankomen. Wel heel doemdenkerig.
DUB-artikel van 2013
Waarom klassieke hoorcolleges moeten blijven. De titel viel me erg op. Hoezo zouden ze de klassieke hoorcolleges afschaffen? Het is niet leuk als een docent wiskunde of natuurkunde een hoop formules komt uitwerken aan de hand van een Powerpoint-presentatie. Daar leer je als student amper iets van. Maar als de docent bord en spirit gebruikt, motiveert dat veel beter! Na het college weet je vaak nog 90 procent van alles wat hij vertelde. Ik verkies een duidelijke uitleg boven een digitale powerpoint. Alles digitaal maken of geen hoorcolleges meer organiseren, neemt een groot deel van het leerproces weg!
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Ik zou het fantastisch vinden als er meer aandacht komt voor het onderzoek van een student, met een klein interview en foto’s. Zo leer je als lezer meer van de verscheidenheid aan onderzoek binnen de Universiteit Utrecht.
Bert Weckhuysen: ‘Ik hou van het ruigere werk van Triggerfinger’
Scheikundige Bert Weckhuysen won dit jaar één van de drie prestigieuze Spinozaprijzen. En hij ontving ook nog een flinke onderzoekssubsidie waarmee hij de komende jaren vooruit kan. Op 29 december is hij een van de deelnemers aan de Nationale Wetenschapsquiz.
En, gaat u de Nationale Wetenschapsquiz winnen?
Alea iacta est. De tv-opnames zijn al geweest. Een speciale ervaring om te zien hoe een tv-programma wordt gemaakt. Als deelnemer mag je er van de organisatie tot de uitzending verder niets over vertellen. Ik ben wel benieuwd hoe de drie uur durende opnames tot een uur tv worden geknipt.
Film
Ik heb afgelopen jaar weinig tijd gehad om naar de film te gaan. Mijn vrouw en ik zijn onlangs wel gaan kijken naar Soof. Op zich een leuke en ontspannende film, maar ik denk niet dat dit de beste film van 2013 was. Dit jaar hebben we thuis op de bank in de avonduren verschillende Scandinavische series zitten bekijken. Best verslavend om een nieuwe aflevering van The Bridge, The Killing of Borgen te kijken. Ik was erg onder de indruk van de kwaliteit van deze series.
Boek
Hoogstwaarschijnlijk weinig origineel, maar zoals vele Nederlanders heb ik Inferno van Dan Brown op zomervakantie gelezen. Ik lees voor mijn werk al heel veel en kan tijdens de vakantie me moeilijk concentreren op meer diepgravende lectuur. Inferno is een meeslepend verhaal, waarbij verschillende bekende steden tot leven komen en waarvan je wil weten hoe het verhaal precies eindigt.
Muziek
Dan gaat mijn voorkeur uit naar de Belgische artiest Stromae die dit jaar twee grote hits scoorde: Papaoutai en Formidable. Ik was al gekend met Alors on Danse uit 2009, maar vooral Papaoutai is erg mooi. Als Belg mag ik ook de Belgische rockband Triggerfinger, die regelmatig in DWDD optreedt, niet onvermeld laten. De meeste mensen kennen waarschijnlijk wel I Follow River, maar ik hou wel van hun ruigere werk.
DUB-artikel van 2013
Ik lees vrijwel elke weekdag kort even de berichten op DUB. Leuke cartoons. Afgelopen jaar is me vooral de levendige discussie rond Science in Transition bijgebleven. De verschillende kritiek en steun voor dit opmerkelijke initiatief was erg verfrissend.
Wat wil je in 2014 op DUB lezen?
Ik ben erg tevreden wat er nu op DUB allemaal te lezen is. Het is een goede mix tussen de actualiteit binnen de UU en wat meer verdiepende stukjes met debat, zoals afgelopen jaar rond Science in Transition.