Hospiteren in tijden van Covid 19: gebruik een app
Cornelis den Hartog (27): "We werden zelf gek van al die mailtjes die we moesten doorploegen voor elke nieuwe huisgenoot. Het was onoverzichtelijk, iedereen stuurde andere soorten informatie en niet altijd genoeg. Daardoor kwamen we op het idee voor onze app. Hiermee zie je meteen alles: in welke fase van de studie iemand zit, wat ie leuk vindt, zijn sociale media en alle andere info."
Lars Molenaar (24): "Een jaar geleden kregen we dit idee en we zochten er gauw wat mensen bij die goed zijn met computers. Maandenlang hebben we zitten testen, onze vrienden hielpen mee aan de gebruiksvriendelijkheid. We verdienen er niets aan, maar het geeft een kick dat het nu aanslaat."
In de app kunnen alle huisgenoten de kandidaten bekijken en swipen naar de categorie ‘leuk’, ‘misschien’ en ‘toch maar niet.’ Vervolgens worden de gelukkigen uitgenodigd voor een online hospiteerbezoek. Er bestaat een grappig filmpje ( zie ook boven dit verhaal) over, ook te beluisteren op Spotify (zoek op Myhospi).
Lars Molenaar en Cornelis den Hartog. Foto: Kees Rutten
Beetje zoals Tinder
Eva en Jeroen wonen in de Vogelenbuurt en hadden een kamer in de aanbieding. Acht vierkante meter voor 250 euro. Ze woonden er met drie vrouwen en twee mannen, en toen er een vrouw vertrok, wilden ze op zoek naar een nieuwe studente. Eva: "Mannen zijn over het algemeen nuchter en gemakkelijk. Maar met vrouwen heb je andere gesprekken." Het huis gebruikte de app om de 250 gegadigden terug te snoeien naar 14.
Jeroen: "Het nadeel van deze app is dat hij verslavend werkt, haha. Voor het eerst is het leuk om hospiteerders te selecteren. Je blijft maar kijken naar al die mensen en hun profielen. Een beetje zoals Tinder." Eva is het met hem eens. "Het was verrassend leuk, eigenlijk." Ze vindt het essentieel dat haar huisgenoten veel thuis zijn, net als zij. "Beetje koken, borrelen, af en toe een festivalletje, gewoon gezellig." Jeroen: "We willen ook dat iemand al zijn leven in Utrecht al een beetje heeft opgebouwd en daarvoor niet afhankelijk is van ons. Leeftijd? Liefst tussen de 20 en 22 jaar."
Niet op uiterlijk
Molenaar: "Ondanks de foto’s hebben we de app wel zo gemaakt dat je niet op uiterlijk selecteert. Dat is ook totaal niet belangrijk. Iemand moet dezelfde verwachtingen hebben. Het scheelt nogal of je in het begin van je studie zit of al werkend bent. Wil je veel feesten of een rustig huis? Daar moet je het over eens zijn."
De avond van het interview ontmoeten Jeroen en Eva alle veertien geselecteerden een half uurtje via Skype. Als het goed gaat, is het huis morgen weer compleet.
Dit artikel is overgenomen van Trajectum Online, het journalistiek onafhankelijk platform voor Hogeschool Utrecht.