Nieuwe stad, nieuwe studie, nieuwe studenten

‘Ik voel me een beetje schuldig dat wij wel de basisbeurs krijgen’

UIT 2023 Foto: Marieke Braat
Foto: DUB, Marieke Braat

Pip (19) – Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie

UIT 2023 Foto: DUB, Marieke Braat

'Ik koos voor een tussenjaar om te gaan reizen'

Waarom heb je gekozen voor deze studie in Utrecht?
"Ik wist al vrij snel dat ik antropologie wilde gaan doen, maar ik was na de middelbare school even goed klaar met studeren. Dus koos ik voor een tussenjaar waarin ik op reis ben gegaan. Tijdens mijn reis in Azië vond ik het heel erg leuk om mensen te leren kennen in hun eigen natuurlijke habitat en ze op de foto te zetten met mijn oude cameraatje. Ik heb nu heel veel zin om te beginnen met mijn studie, maar het zal vast wel even wennen zijn om me weer te begeven in de collegebanken."

Jullie generatie studenten krijgen voor het eerst sinds een paar jaar weer een basisbeurs. Wat vind je daarvan?
"Het is natuurlijk heel fijn, maar voel me ergens ook wel schuldig tegenover de generatie studenten die hier niet van heeft kunnen profiteren. Mijn zus behoort bijvoorbeeld tot die generatie. De basisbeurs zorgt bij ons hopelijk voor wat minder stress. Je moet natuurlijk wel nominaal studeren om er recht op te blijven hebben, maar echt bang voor ‘studentenstress’ ben ik niet. Ik laat alle nieuwe indrukken gewoon op me afkomen."

Zou je je willen aansluiten bij een studenten- of sportvereniging?
"Ja. Ik kom uit Utrecht en ik heb al veel vrienden hier, maar je wordt in zekere zin toch in het diepe gegooid als je een nieuwe studie gaat doen. Dat vind ik best wel eng. Wat als ik geen aansluiting vind bij mijn nieuwe omgeving? Daarom zou ik graag ergens lid worden, omdat ik dan gelijk een groep mensen om me heen heb die ik goed leer kennen. De UIT is voor mij een mooie manier om me te kunnen oriënteren op welke verenigingen er in Utrecht allemaal zijn."

Ben je van plan om op kamers te gaan?
"Ik wil op den duur wel op kamers gaan, maar ik heb geen haast. Omdat ik in Utrecht woon kan ik vrij makkelijk studeren terwijl ik nog bij mijn ouders woon. Ik had het heel stressvol gevonden als ik gelijk op zoek had gemoeten naar een kamer. Ik ben net terug van mijn reis naar Azië en ik vind het prettig dat ik weer even kan landen hier."


 

Jelle (20) – Dubbele bachelor Natuur & Sterrenkunde en Wiskunde

UIT 2023 Foto: DUB, Marieke Braat

'Hoewel ik in de buurt woon, ben ik niet heel vaak in Utrecht geweest'

Waarom heb je voor deze studie in Utrecht gekozen?
"
Op de middelbare school was ik heel geïnteresseerd in Natuurkunde. In mijn laatste jaar deed ik een project over supernova’s en ik wist toen dat ik Natuur- & Sterrenkunde leuk zou vinden. Ik was daarnaast heel goed in Wiskunde, dus het werd een dubbele bachelor. Utrecht was voor mij de logische keus omdat ik in de Meern woon. Het is lekker dichtbij."

Wat verwacht je van het komende jaar?
"Ik heb vooral heel veel zin in het komende jaar. Een dubbele bachelor doen is natuurlijk best pittig, maar dat betekent niet dat ik er tegenop zie. Ik kijk er juist heel erg naar uit om bezig te gaan met iets wat ik echt interessant vind. Het scheelt ook dat ik weet dat ik de bachelor Wiskunde kan laten vallen als het me te veel wordt."

Waarom loop je mee met de UIT?
"
Hoewel ik in de buurt woon, ben ik niet heel vaak in Utrecht geweest. Toen hoorde ik via een vriend van de UIT. Het leek me een leuke manier om de stad te verkennen en om een beeld te krijgen van wat me te wachten staat. Daarnaast zou ik het leuk vinden om bij een vereniging te gaan, dus gebruik ik deze week ook om me te laten informeren over de opties. Mijn sportieve kant zou wel op zijn plek zijn bij een sportvereniging, maar een studentenvereniging heeft denk ik ook heel veel gezelligheid te bieden. Mijn beeld is dat je hier net iets meer feestjes hebt dan bij een sportvereniging."


 

Shain (21) - Molecular and Biophysical Life Sciences

UIT 2023 Foto: DUB, Marieke Braat

'Het inrichten van de kamer leverde me wel wat  gedoe op'

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
"Ik kom oorspronkelijk uit Taiwan. Ik ben naar Nederland gekomen omdat het onderwijs hier van goede kwaliteit is en iedereen goed Engels spreekt. De afgelopen twee jaar heb ik Life Sciences gestudeerd aan de Hogeschool in Nijmegen, maar ik miste daar verdieping. Ik had veel vragen, en van mijn docenten kreeg ik regelmatig antwoorden terug die niet bevredigend waren. Ik kijk er daarom ontzettend naar uit om de komende jaren academisch meer uitgedaagd te worden en bijvoorbeeld in de vorm van een stage meer ervaring op te doen."

Heb je al een kamer gevonden?
"In april ben ik naar Utrecht verhuisd. Het vinden van een kamer ging mij, in tegenstelling tot veel andere studenten, redelijk makkelijk af. Misschien wel iets te makkelijk. Via Kamernet vond ik een kamer in Lunetten waarvoor ik kon hospiteren en ik werd gekozen. Het enige wat me gedoe opleverde was het inrichten van de kamer en het verhuizen zelf. Maar nu ik er eenmaal zit ben ik heel tevreden met mijn huisgenoten en zelfs hoe schoon het huis is."

Ontvang jij als internationale student een basisbeurs?
"Ik krijg geen basisbeurs. Ik vind dat ergens wel eerlijk, dat je ervoor moet werken om bijvoorbeeld een scholarship te krijgen. Maar de lat zou naar mijn mening wel iets lager moeten liggen. Voor veel mensen is studeren in het buitenland al moeilijk en stressvol genoeg, en de financiële zorgen zijn dan niet wenselijk."

Waarom loop je mee met je UIT?
"
De UIT leek mij een leuke mogelijkheid om meer Nederlandse mensen te leren kennen. Er is namelijk ook een introductieweek voor internationale studenten, maar die week is in mijn optiek meer voor de studenten die echt nieuw zijn in Nederland. Ik woon hier al twee jaar en daarom behoor ik niet echt tot die groep. Ik wil daarnaast graag de taal leren, en dat gaat op deze manier makkelijker. Nederland draagt graag uit dat ze verwelkomend zijn naar internationale studenten en zo heb ik het ook ervaren. Ik voel me steeds meer thuis hier."


 

Livia (18) – Molecular and Biophysical Life Sciences

UIT 2023 Foto: DUB, Marieke Braat

'De basisbeurs is voor mij een fijn extraatje'

Waarom loop je mee met de UIT?
"Vorig jaar trad ik met mijn dansgroep op tijdens de UIT-week en het zag er toen heel gezellig uit. Dit jaar loop ik daarom zelf mee, vooral om te wennen aan het ontmoeten van nieuwe mensen. De week voelt daarnaast als een symbolische introductie van deze nieuwe periode in mijn leven."

Jullie generatie studenten krijgen voor het eerst sinds een paar jaar weer een basisbeurs. Wat vind je daarvan?
"Ik ben er natuurlijk heel blij mee! Ik heb vreselijke verhalen meegekregen van studenten die een enorme studielast hebben en daarnaast moeten omgaan met financiële stress. Ik heb zelf het privilege dat mijn ouders mij financieel ondersteunen en mijn collegegeld betalen. De basisbeurs is een fijn extraatje, hoewel ik hem relatief laag vind als je geen aanvullende en uitwonende beurs krijgt. Ik kan me voorstellen dat het voor studenten waarvan de ouders minder financiële middelen hebben heel pittig kan zijn om alles hiermee financieel rond te krijgen. Ik ben zelf van plan om te gaan werken en zo min mogelijk te lenen, dat moet je natuurlijk gewoon terug betalen."

Ben je van plan om op kamers te gaan?
"Het eerste jaar nog niet, maar ik zou het daarna wel heel graag willen. Het lijkt me gewoon super leuk om mee te maken hoe het is om in een studentenhuis te wonen. Ik weet dat een kamer vinden niet makkelijk is, en het is daarnaast ook best duur. Ik stel het daarom een beetje uit door in het eerste jaar niet op kamers te gaan. Ergens hoop ik dat ik via de contacten die ik de komende tijd op doe iets vind. Ook daar kan de UIT-week bij van pas komen."


 

Advertentie