Jasper van Keulen wordt postuum doctor

“Jasper van Keulen was een groot talent. Hij ging als een raket door zijn onderzoek. Hij kon ook nog eens gemakkelijk schrijven en was methodologisch goed. Hij had al een surplus aan gepubliceerde artikelen. Hij verdiende het om te promoveren”, zegt promotor professor Moll. Van Keulen is afgelopen vrijdag postuum gepromoveerd.

Promovendus Jasper van Keulen was 26 en voor zijn onderzoek in Milaan toen hij stierf na een auto-ongeluk op 11 februari 2011. “Het was vrijdagmiddag, zes uur”, herinnert zijn promotor Frans Moll zich. “Jasper belde uit Milaan. Het gaat goed met het onderzoek, zei hij. ‘Ik ga even met de maten pizza eten'. Ze reden op een smalle weg en botsten tegen een tegenligger. Hij zat achter de bestuurder.

“Later die avond werd ik gebeld vanuit Yale. Jasper had ten tijde van het ongeluk een visitekaartje op zak van mijn Amerikaanse collega. Ik was ongelooflijk geschokt en heb meteen zijn ouders gebeld. Samen met co-promoter Joost van Herwaarden zijn ze naar Milaan gevlogen. Jasper was hersendood. Tegen zijn zusje had hij al eens gezegd dat hij zijn organen wilden doneren. Zijn hart, longen, nieren en lever zijn goed terecht gekomen. Daarna is hij gecremeerd in Kijkduin."

Van Keulen werkte aan een onderzoek onder vaatchirurg Frans Moll van het UMC Utrecht. “Als een stukje van de vaatwand uitlubbert en verzwakt, bestaat er de kans dat de wand op die plek scheurt. Dat heet een aneurysma. Als dat gebeurt, is de patiënt meestal reddeloos verloren. Die bloedt dood. Het overkomt mannen vaker dan vrouwen. Wij houden ons bezig met een aneurysma in de aorta, de grote lichaamsader.

“Als we een zwakke plek in de aorta ontdekken, dan kunnen we opereren. We hechten dan een prothese in, die de zwakke plek beschermt. Dat zijn supergrote operaties waarbij patiënten ook wel eens op de operatietafel overlijden.

“Sinds 15 jaar kunnen we prothesebuisjes inbrengen via de lies of de arm. Dat heet een endovasculaire reparatie. Dat gebeurde voor het eerst in Europa in 1993 hier in Utrecht. Wij zijn inmiddels leidend in de wereld op dit vlak en werken nauw samen met Yale, Harvard, Stanford en ook Milaan. Overal zitten op dit moment promovendi van mij. Jasper was één van hen. Hij had al in Yale gewerkt, en werkte ten tijde van het ongeluk in Milaan.

“Jasper deed onderzoek naar technieken met radiologie waardoor je real time bewegingen in de slagader kan volgen. Voor een operatie die via de lies of de arm verloopt, is dat heel belangrijk, omdat de operatie uiterste nauwkeurigheid vereist. De prothese moet je vastzetten op de juiste plek en moet worden vastgehecht aan de gezonde, sterke delen van de aderwand. Jaspers werk vormde een schakel in mijn research.

“Omdat Jasper al bijna klaar was met zijn onderzoek, wilden Joost en ik graag dat hij postuum zou promoveren.

Zijn promotiedatum stond namelijk al vast; hij zou eind september 2011 promoveren. De rector moest toestemmening geven om Jasper te laten promoveren. Het proefschrift kon natuurlijk niet worden verdedigd.

“We hebben het proefschrift met verschillende collega’s afgemaakt. De onderzoekers van Yale en Milaan en collega’s van het UMC hebben allemaal een in memoriam geschreven. Het was heel bijzonder om te doen. Iedereen vindt dat Jasper deze promotie heeft verdiend. Zijn proefschrift is officieel langs de beoordelingscommissie gegaan en goed bevonden. Hij was echt toppertje.”

Afgelopen vrijdag, de dag van de promotie, gaf promotor Moll de familie van Jasper van Keulen een rondleiding in het Academiegebouw en heeft hen laten zien hoe de promotie van Van Keulen zou zijn verlopen. Op 2 april zou Jasper 28 jaar zijn geworden.

Optimalization of endovascular aortic aneurysm repair bij dynamic imaging studies, Jasper W. van Keulen. Het proefschrift zal binnenkort online zijn te lezen.

Advertentie