Is je stufi veilig bij de Piratenpartij?

Mark Jansen in zijn studentenkamer, met achter hem de post-its van de brainstorm over de campagne-video

De net van de UU afgestudeerde Mark Jansen staat nummer 10 op de lijst van de Piratenpartij. Is je stufi veilig bij deze partij die vindt dat de plicht om aanwezig te zijn bij colleges moet verdwijnen?

Mark Jansen (24)
Plaats 10 Piratenpartij

Vorige week afgestudeerd in master Nieuwe Media & Digitale cultuur aan de UU. Daarvoor heeft hij de bachelor Bedrijfskunde in Groningen gedaan.

De Piratenpartij deed in 2010 ook al mee aan de Tweede Kamerverkiezingen maar wist geen zetel te behalen. Speerpunten zijn privacybescherming, aanpassing van het auteursrecht en een transparantere overheid.

Er zitten al zo veel partijen in de Tweede Kamer. Wat voegt de Piratenpartij toe?
“Wij maken ons sterk voor burgerrechten. Het waarborgen van privacy en het hervormen van het auteursrecht en het copyright zijn onze belangrijkste punten. Daar geven de bestaande partijen maar weinig prioriteit aan.”

Wat wil de Piratenpartij doen voor studenten?
“Eén van de burgerrechten is het recht op onderwijs. De politiek legt steeds meer nadruk op het (bij)betalen voor onderwijs, maar geldzaken mogen geen barrière vormen om aan een studie te beginnen. Met een sociaal leenstelsel of een langstudeerboete worden studenten door hun studie heen gejaagd. Als wij het onderwijs zouden mogen inrichten zou ik willen kijken naar best practices zoals het Scandinavisch systeem, waar studiefinanciering niet afhankelijk is van het salaris van je ouders of je woonsituatie. Jij kiest voor een studie, waarom zou je daarvoor afhankelijk moeten zijn van hoeveel je papa verdient? De student zou zelf alles met de overheid moeten kunnen regelen, zonder het overleggen van privacy-gevoelige informatie van ouders.”

In jullie partijprogramma staat ook dat alle colleges online beschikbaar moeten komen.
“We willen dat massale colleges, die in grote zalen worden gegeven en weinig interactie hebben, als video op internet worden gezet. Je moet wel de privacy waarborgen, dus studenten in de zaal die een vraag stellen mogen bijvoorbeeld niet gefilmd worden. Niet elke mening is even gangbaar, en omdat een collegezaal wel een plek moet zijn voor discussie en interactie, is het belangrijk om dit binnen de collegezaal te houden. Een praktische oplossing kan zijn dat vragen van studenten niet worden opgenomen, maar dat de docent deze herhaalt voor de kijkers van video.”

Ben je niet bang dat de collegezalen dan leeglopen?
“Misschien wel, maar ik zie de video’s als complementair. Nu worden studenten verplicht om aanwezig te zijn en docenten verplicht om les te geven. Maar als het een ‘one-way’ college is waar de docent alleen de paragraven uit het boek voorleest, kun je dat even goed doen met een video op internet. Er is dan ook niet elk blok een docent nodig, want je hebt al een video. De tijd die de docent bespaart, kan hij bijvoorbeeld besteden aan colleges waarbij de voordelen van IRL (in-real-life, red.) wel worden benut. Natuurlijk moeten interactieve colleges, waar ruimte is voor debat, wel blijven bestaan. We willen de fysieke colleges zeker niet compleet vervangen.”

Maar daarnaast willen jullie dat de aanwezigheidsplicht verdwijnt voor alle opleidingen in het hoger onderwijs. Studenten hoeven niet naar college als ze daar geen zin in hebben, alleen naar het tentamen. Terwijl andere partijen maatregelen willen om de student harder aan het werk te zetten, maken jullie studeren vrijblijvender.
“Je gaat niet naar college om ‘er te zijn’ maar om iets te leren. De student moet zelf kunnen bepalen of hij naar college gaat; hij moet het zelf waardevol vinden.”

Als je nu tegen iedere student zou zeggen ‘zie maar of je naar college komt of niet,’ wat denk je dat er dan gebeurt?
“Studenten zullen nog steeds naar college blijven komen, dat zou ik zelf ook doen. Ik heb het gevoel dat ik iets op mijn opleiding leer en dat het belangrijk is dat ik bij mijn colleges ben. En uiteindelijk moet je wel je toetsen halen.”

De Piratenpartij wil auteursrechten, copyright en patenten aanpakken. Alle wetenschappelijke onderzoeken moeten in zogeheten open formaat worden gepubliceerd, inclusief alle ruwe data. Ben je niet bang dat onderzoeken, waar wetenschappers jaren aan werken, onvoldoende beschermd worden?
“Je kan je af vragen of dat wel beschermd moet worden. Het is niet zo dat we het auteursrecht en patenten willen afschaffen, we willen het hervormen. Nu geldt bijvoorbeeld het auteursrecht tot zeventig jaar na het overlijden van de auteur. Maar de economische waarde is meestal al na vijf jaar verdwenen, dus het kan prima verkort worden tot vijf jaar. Onderzoek aan publieke instellingen wordt bekostigd door Nederlands belastinggeld, dus het moet voor alle Nederlanders beschikbaar zijn. Zo kan je makkelijker kennis delen.”

Maar zo kunnen andere wetenschappers gemakkelijk gaan publiceren uit de ruwe data die jij jarenlang hebt verzameld.
“Maar die onderzoekers zullen altijd naar jou moeten blijven refereren, dus ik zie daar geen probleem. Misschien dat wetenschappers uit het buitenland, waar niet alles openbaar is, er dan met onze data vandoor gaan maar dan zou je een systeem kunnen bedenken waarmee het in Nederlandse handen blijft. Bovendien wordt het zo makkelijker om onderzoeken te herhalen. Tegelijkertijd krijg je meer controle, wat voorkomt dat onderzoekers frauderen. Je ziet aan het nieuws van de afgelopen tijd dat die transparantie zeker nodig is.”

Wat willen jullie doen met de OV-studentenkaart?
“We hebben geen plannen om het reisrecht van studenten aan te passen. Wel willen we de OV-chipkaart verbeteren, want het is aangetoond dat hij niet veilig is. Voor studenten is het nu niet mogelijk om een anonieme chipkaart te krijgen. Dat moet veranderen. Waarom is het nodig dat de NS weet dat ik drie keer per week van Utrecht naar Amsterdam reis? Waarom moet dat allemaal bijgehouden worden?”

Dit is de eerste keer dat je verkiesbaar bent voor de Piratenpartij. Bevalt het?
“Ja, deze kennismaking met de politiek vind ik heel prettig. Het mooie is dat je bij onze partij geen lange carrière moet doorlopen voor je mee mag doen. Net als bij het internet zijn de barrières om zelf deel te nemen heel laag. Bij andere partijen moet je bijvoorbeeld beginnen bij de jongerenpartij en word je na een traject van acht jaar een heel ander mens. Bij de Piratenpartij mag je meedoen als de persoon die je nu bent.”

Advertentie