Kies als student een bijbaan die aansluit bij je arbeidswens

Bouw aan je cv, op basis van eisen die jouw favoriete bedrijf stelt

Het vinden van een baan als pas afgestudeerde is in deze tijden niet makkelijk. Een extra reden voor studenten om tijdens hun studententijd al aan hun cv te werken. Drie studenten vertellen hoe zij zich proberen te onderscheiden van hun collega's.

Bouwen aan je curriculum vitae doe je door zo veel mogelijk relevante kennis en ervaring op te doen. Dat staat vermeld op de website www.studenten.net. Volgens de site biedt de studententijd daarvoor de uitgelezen kans, omdat studenten vaak genoeg uren in de week overhouden voor andere activiteiten dan studeren. Die activiteiten kunnen dan maar beter aansluiten op wat je na je studie voor werk wilt gaan doen, zegt loopbaanadviseur van de Universiteit Utrecht Jacky Limvers.  

“Als je al weet dat je onderzoeker wilt worden, dan is een diploma met hoge cijfers en onderzoekservaring belangrijk. Maar veel andere werkgevers vragen meer van studenten dan alleen een universitair diploma. Zorg er daarom voor dat je al tijdens je studie onderzoekt bij welke bedrijven je later wilt werken. Vraag daar wat ze relevant vinden. En begin dan met het bouwen aan je cv, op basis van de eisen die jouw favoriete bedrijven aan medewerkers stellen.”

Limvers waarschuwt dat het ook belangrijk is om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om het kiezen van bijvoorbeeld een bijbaan. " Zorg er dan ook voor dat je goed kunt communiceren over deze keuzes richting een werkgever, zodat hij jou snapt. Want, wat een werkgever vooral zoekt in een werknemer is vertrouwen.”

Maar hoe doe je dat? CV-bouwen? Op sites als sollicitatiedokter.nl, studentennet.nl of asatalent.nl lopen de tips uiteen. Van het volgen van een studiegerelateerde bijbaan, het volgen van trainingen, tot het lid worden van een studentenvereniging en het volgen van extra minors. Blijkbaar zijn er uiteenlopende mogelijkheden om in de vrije uren je cv op te leuken.

DUB ging eens kijken bij studenten Rechtsgeleerdheid, Psychologie en Geneeskunde, de drie grootste bacheloropleidingen in Utrecht. Op welke manier werken deze studenten aan hun cv om zich straks als afgestudeerde te onderscheiden van de andere honderden hoogopgeleiden met eenzelfde diploma?

Rechtenstudenten tipt: Leer organiseren

Miriam Saridi (22) is derdejaars en stapte na haar eerste jaar Rechten over naar het meer prestieuze Law College.

“Ik houd ervan om mezelf continu uit te dagen. Vorig jaar was ik betrokken bij het Molengraaf dispuut – dat is de studievereniging van Privaatrecht. Dit jaar zit ik in het  bestuur van SIB, de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen. En daarnaast ben ik betrokken bij de studentenpool van Ebbinge, een recruitingsbedrijf.”

“Wat ik anderen studenten kan aanraden om hun cv mee op te bouwen? Ik heb gehoord dat het belangrijk is om naast je studie nevenactiviteiten te ondernemen waarmee je leert organiseren. Daarmee laat je werkgevers zien dat je kunt samenwerken en aansturen. Kortom, kijk eens of je vrijwilligerswerk of een bestuursjaar kunt doen bij een studenten- of studievereniging.

“Een andere tip is het versturen van je cv en motivatiebrief in een PDF-bestand. Dat heb ik geleerd op de praktijkdag van het Utrecht Law College, waar een recruiter vertelde dat sollicitaties verstuurd in een word-document de prullenbak in gaan.”


Psychologiestudent tipt:  Oprechte interesse tonen in het vak helpt

Gijs Holleman (22) , derdejaars student (neuro)psychologie: “Ik was tot nog toe niet zo bezig met het opbouwen van referenties. Maar ik zit nu in mijn derde jaar en heb veel vrije tijd. Daarom heb ik dit jaar gekozen voor een bestuursjaar bij Brainwave, de studievereniging voor neuropsychologie. Verder doe ik op dit moment vrijwilligerswerk bij een tbs-kliniek. Ik werk daar als assistent muziektherapeut. 

“Voor psychologiestudenten is het denk ik ook belangrijk om activiteiten te ondernemen naast je studie, om zich te kunnen onderscheiden van de rest. Want, de competitie is groot. Je kunt je onderscheiden door bijvoorbeeld een relevante bijbaan te zoeken. Dat kan een baan zijn in de psychiatrie of de geestelijke gezondheidszorg. Hiermee toon je oprechte interesse in je vak. Daardoor kun je straks een werkgever laten zien dat je affiniteit hebt met een onderwerp en snapt de werkgever beter waarom je juist bij hem of haar solliciteert. Ik denk dat dat bij een opleiding als psychologie belangrijker is dan het halen van hoge cijfers of het snel afronden van je studie. Hiermee toon je oprechte interesse in je vak. Daardoor kun je straks een werkgever laten zien dat je affiniteit hebt met een onderwerp en snapt de werkgever beter waarom je juist bij hem of haar solliciteert. Ik denk dat dat bij een opleiding als psychologie belangrijker is dan het halen van hoge cijfers of het snel afronden van je studie."


  Geneeskundestudent tipt: Ga netwerken

Hoewel het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden van Geneeskunde goed is, investeert vierdejaars Marieke van Son (22) nu al vast in haar toekomstige loopbaan. “Ik heb een bijbaan in het ziekenhuis als enucleator, vertelt de studente. “Dat wil zeggen dat ik de ogen verwijder bij overleden mensen die op hun donorformulier hebben aangegeven dat zij hun hoornvlies willen doneren aan anderen.

“Behalve een studiegerelateerde bijbaan, is een lidmaatschap van een studentenvereniging een goede investering in je toekomst, denk ik. Zo kom je al vroeg in aanraking met sollicitatietrainingen die worden gegeven in het clubhuis van jouw vereniging. Voor mij is het voordelig om lid te zijn van UVSV, omdat daar ook een apart medisch dispuut is opgericht. Ik leer daardoor veel mensen kennen die een medische studie doen. Dat kan op langere termijn nuttig zijn, omdat ik misschien straks mensen ken die op een goede positie terechtkomen. En wie weet denken ze straks aan mij als ze een nieuwe collega zoeken.

Meer tips voor het pimpen van je cv

Meer weten over het opbouwen van je cv of deze laten checken? Zie www.uu.nl/arbeidsmarkt

  • Er is een negatieve trend te zien op het gebied van baanzekerheid van afgestudeerden HBO en WO studenten. In 2012 bleek dat de afgelopen 12 jaar de kans op een vaste baan binnen 18 maanden met 50 procent is gedaald. Dat bleek uit een onderzoeksrapport van SEO, Studie & Werk 2012.
  • In Nederland wordt een groot deel van het bruto binnenlands product verdiend met exportactiviteiten. Wil je straks meer kans maken op een baan? Misschien een idee om een extra taal te leren.
  • 35 procent van de werkgevers vindt de studiegerelateerde werkervaring van studenten het belangrijkste criterium bij sollicitanten. Dat bleek uit een studie van Academisch Adviesbureau Unipartners.
  • Er zijn tientallen manieren om je cv op een creatieve manier vorm te geven. Klik voor een paar tips.
  • Er zijn veel tips over hetgeen er op een goed cv hoort te staan.

 

Tags: arbeidsmarkt

Advertentie