Lentekriebels? Heb 16 dates per uur!

Body: 

Lentekriebels! Een goed moment voor een middagje speeddaten. Samen met Renee (21, sexy studente) ging ik (26, aantrekkelijke afgestudeerde) op pad om de vader van onze kinderen te ontmoeten. Wordt het de Jager, de Allochtoon, de Chauffeur, Erik-kwadraat of de Karperimporteur?

Lentekriebels! Een goed moment voor een middagje speeddaten. Samen met Renee (21, sexy studente) ging ik (26, aantrekkelijke afgestudeerde) op pad om de vader van onze kinderen te ontmoeten. Wordt het de Jager, de Allochtoon, de Chauffeur, Erik-kwadraat of de Karperimporteur?

Fashionably late komen Renee en ik aan bij het Utrechtse restaurant waar het allemaal gaat gebeuren. Met een gezonde dosis scepsis stappen we van onze fiets en bekijken het rijtje zwijgende mannen en vrouwen dat buiten in het zonnetje zit te wachten. Bruisend is het nog niet, maar voor de rest valt het ons alleszins mee.

prima

Tegen onze verwachting in, zitten er leuke mannen op de stoep, die ook nog eens daadwerkelijk in de opgegeven leeftijdscategorie van 20 tot 35 jaar vallen! En nog beter nieuws: er zijn meer mannen (16 in totaal) dan vrouwen (12)! Wat nou, een vrouwenoverschot in Utrecht?

Ja & Nee hokjes
Voor het speeddaten begint, krijgen we onze matchkaart. Daar staan de namen van alle mannen in, met achter hun naam een ja- en een nee-hokje. Renee wil graag een man van over de grens en vestigt haar hoop op de enige man met een buitenlandse naam. Dan blijven er voor mij enkel autochtone jongens over, maar dat vind ik geen probleem want ik heb al rondkijkend mijn favoriete date gespot: een vriendelijk uitziende jongen die lekker van het zonnetje staat te genieten en er heel Hollands uitziet. Maar hoe hij heet, weet ik natuurlijk nog niet.

Eerste keer
Omdat dit speeddaten is – elk afspraakje duurt 4 minuten - beginnen we meteen. De vrouwen nemen plaats en de mannen maken zich op voor een rondje door de zaal. De eerste date die plaatsneemt aan mijn tafeltje is een bebrilde jongeman. “Is dit ook jouw eerste keer”, vraag ik hem. “Nee.” Helaas, zover de poging tot bonding. De rest van het gesprek verloopt redelijk oké maar echt leuk is ie nou ook weer niet. Toch maar een ja, het is ook zoiets om de middag met een nee te beginnen. Bovendien, bij een match krijgt hij enkel mijn e-mailadres dus dat is te overzien. Nog vijf jongens volgen elkaar in rap tempo op. Elke keer weer leuk zijn, is toch vermoeiender dan ik had verwacht en ik ben blij wanneer het pauze is.

adiosDe Jager
De volgende jongen aan mijn tafeltje vertelt dat hij in het bestuur van de jagersvereniging heeft gezeten. “Sorry, waarvan?” “Van de jagersvereniging.” Ho. Stop. Een jager. Het is minuut nummer één waar in deze vegetariër wordt geconfronteerd met een jager. Wat nu? Ik kies ervoor om subtiel van onderwerp te veranderen. Een verstandige keus, want als Renee hem later wel vertelt dat ze vegetariër is, en om milieuredenen bovendien, wordt hij toch een partijtje boos. “Net of wij de aarde vervuilen, dat doet de aarde zelf hoor!” In één van de pauzes val ook ik door de mand, wanneer ik me beklaag over de afwezigheid van vegetarische hapjes. Verschrikt kijkt de Jager me aan. Hij mompelt ‘ojee..’, om ongetwijfeld daarna zijn aanvankelijke ja in een vette nee te veranderen.

leukSpreken is zilver, zwijgen is…
Dan is het zover. De date van mijn keuze staat voor mijn neus. Ik wil hem zeggen dat ik me al verheugde op onze vier minuten maar in plaats daarvan zeg ik: ‘Hoi, ik ben Inge.’ De rest van de date verloopt net zo soepel. Er vallen veel stiltes die ik heus probeer op te vullen maar elke keer als ik in de ogen van Groenlinks Erik kijk, raak ik afgeleid. Nu maar hopen dat dat wederzijds is… 

Ondertussen vermaakt Renee zich ook prima. Ze voert leuke gesprekken met de Chauffeur van in de dertig die even stilvalt als ze zegt dat ze 21 is, maar vervolgens concludeert: “Ach, het maakt ook allemaal geen reet uit!” Met de Karperimporteur die originele vragen stelt en eigenlijk boer had willen zijn. En natuurlijk met haar Allochtone keuze die, net als Renee en ik, ook een debater blijkt te zijn! Een match made in heaven en Renee en hij prolongeren hun date, ten koste van een jongen die te bescheiden is om zijn plaats aan Renees tafeltje op te eisen.

Speeddate-locaties

Enthousiast geworden? In Utrecht kan je op verschillende plekken speeddaten zoals in café Zussen, het Polman's huis, het Louis Hartlooper Complex of in restaurant Lemonia aan de Amsterdamse Straatweg. Het is een redelijk dure bezigheid met prijzen tussen de 20 en 36 euro maar dan heb je ook wat, aldus verscheidene speeddatesites: twintig keer de kans om verliefd te worden!

Een afsluiting in stijl
Sneller dan ik besefte, zitten de 16 dates erop en krijgen we de opdracht om te checken of we de juiste hokjes achter de mannennamen hebben aangekruist. Maar alle namen op mijn matchkaart lijken door elkaar heen te dwarrelen. Wie was ook alweer wie? Ik besluit te vertrouwen op de ja-kruisjes die ik vlak na mijn speeddates heb gezet. Dat zijn er vijf.

Het raadsel van de overdosis mannen is aan het eind van de middag overigens opgelost: de mannen komen uit allerlei plaatsen waar ze blijkbaar geen speeddatefaciliteiten hebben zoals Woudenberg, Barneveld en Amersfoort. Als we onze matchkaart ingeleverd hebben, genieten Renee en ik tevreden na van een geslaagde middag. Zittend in de zon, nippend aan ons drankje, terwijl acht mannen in een halve cirkel om ons heen staan. Ja, aan dat speeddaten kunnen we wel wennen.

The day after
Maandagochtend, iets voor twaalven. De matchmail is binnen! Toch wat gespannen open ik de mail. Zou ik een match hebben? En de hamvraag: zou ik een match met mijn favoriete jongen hebben? In de wirwar van namen hebben Renee en ik onze matches door elkaar gehaald, zo bleek gisteren tijdens ons evaluatiegesprek: waar ik een ja wilde aanvinken bij GroenLinks-Erik (mijn favoriete jongen) en zij bij VVD-Erik, vrezen we dat het andersom is gebeurd. De matchmail brengt uitkomst.

raakGelukkig! Match nummer 1 is de Erik met de ‘juiste’ politieke voorkeur, mijn favoriete date vanaf het begin. Ook met twee andere leuke mannen heb ik een match, plus een verrassingsmatch met een stoere motorrijder van wie ik al had gehoopt dat ik daar toch een ja aangevinkt had. Dan is er nog Speeddate Numero Uno, de jongen tegen wie ik geen nee kon zeggen. Gelukkig had hij daar geen last van.

De matchmail sluit af met de volgende informatie: “Misschien leuk om te weten: 9 mannen hebben een ja bij jou aangevinkt!” Als enige student en benjamin van de groep valt Renee zeker niet buiten de boot. Maar liefst 13 mannen willen haar graag beter leren kennen. Al met al echt een aanrader, dat speeddaten. Ook, of misschien juist, voor studenten. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail