Medische beeldverwerkers poolen voor goed doel
Het is een forse wandeling door de gangen van het UMC Utrecht voordat in een uithoek van het complex gebouw Q opduikt. Daar waar sinds enige tijd de Tesla-7 staat opgesteld, een van de krachtigste MRI-machines van het land, doet een team van rond de tachtig wetenschappers onderzoek naar mogelijkheden om de in het ziekenhuis gebruikte beeldvormende technieken te verbeteren en te verfijnen.
Niets in de gangen verwijst hier naar de WK, of het moet de afgetrapte leren knikker (bepaald geen Jabulani) zijn in de hoek van de kamer van Marijn. Samen met collega-voetbalkenner Roel nam hij het initiatief voor een pool binnen het instituut met als bijzonderheid dat het inleggeld van vijf euro per persoon integraal naar de stichting Kinderkanker (Kika) gaat.
Mochten twee deelnemers gelijk eindigen, dan moet de bonusvraag de beslissing brengen. “Die vraag luidt hoeveel meter Rafael van der Vaart tijdens dit WK zal afleggen”, vertelt Marijn, “maar laten we hopen dat we die vraag niet nodig hebben, want het lijkt me een heel gedoe om die meters exact uit te rekenen.”
Enigszins besmuikt vertelt Marijn dat hijzelf op dit moment in de instituutspool aan de leiding gaat. Maar ook hoogleraar Max Viergever blijkt met zijn vierde plaats een geducht voetbalkenner. Dat de directeur van het Instituut serieus aast op de hoofdprijs lijkt overigens twijfelachtig. De winnaar mag een week lang later beginnen en vroeger naar huis gaan dan zijn of haar collega's.
Roel: “Voor de DUB-pool hebben we gekeken welke landen in onze eigen pool het meest genoemd werden, onder meer Nederland, Brazilië en Zuid-Korea. Nu zegt dat niet alles, want lang niet al onze deelnemers zijn voetbalkenners. Eén deelneemster heeft bij alle wedstrijden een 1 ingevuld en een ander heeft de uitslagen voorspeld door een muntje op te gooien. Nou ja, die staat dan ook stijf onderaan.”