Een huiskamer voor alle jonge professionals

MentalMotion gaat studenten helpen met peer support

MentalMotion training Foto: Koen van den Helder
Marik geeft training bij MentalMotion. Foto's van MentalMotion

Tijdens zijn bestuursjaar voor Vidius kwam Marik in aanraking met het thema mentale gezondheid. “Ik was portefeuillehouder welzijn en schrok van de hoeveelheid studenten die met heel uiteenlopende zaken op dit gebied te maken kregen, variërend van stress, prestatiedruk tot huisvestingsproblemen.” Zo ontstond bij hem het idee voor MentalMotion. “Voor studenten met mentale problemen is maar weinig laagdrempelige steun, zoals peersupport met leeftijdsgenoten. Dat is een soort van coaching waar je praat met gelijkgestemden die het hetzelfde of iets soort gelijks hebben meegemaakt.”

Hij wilde die vorm van hulp graag op een laagdrempelige manier in de stad gaan aanbieden. En zo startte hij MentalMotion, uitgedaagd en ondersteund door het bedrijf Power by Peers. Op dat moment had hij net de bachelorstudie Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen afgerond.

Geleefd worden
MentalMotion wil een “onderdeel zijn van een beweging”, legt Marik uit. “We willen eigenlijk niet klassiek zijn; iets nieuws brengen zonder af te doen aan de mooie ondersteuning die er momenteel is. Het mentaal welzijnsprobleem groeit namelijk nog steeds en de druk op professionele zorg neemt toe. Studenten gaan naar de psycholoog omdat ze in hun omgeving zien dat anderen dat ook doen. Bij MentalMotion proberen we te laten zien dat er ook andere mogelijkheden zijn.”

In de visie van MentalMotion staan zingeving, eigenaarschap en participatie centraal, en dat heeft een onderliggende motivatie. “Veel jongeren hebben het idee dat ze ‘geleefd worden’. De grote zorgen domineren en daardoor hebben ze geen tijd om te leven in het moment, gewoon contacten te leggen en vrienden te maken. Wij kunnen niet veel doen aan de zorgen, maar we kunnen ze wel helpen hiermee om te gaan door onze eigen ervaringen te delen. In de hulp proberen we echt te kijken naar de behoefte van die persoon, bottom-up dus.”

MentalMotion, flyeren Foto: Koen van den Helder

Marik (links) aan het flyeren

Peersupport
Een van de belangrijkste steentjes die MentalMotion wil bijdragen is dus ‘peer support’. Vrijwilligers krijgen een training om individueel of in een groepje andere studenten te kunnen helpen. “Dat zorgt ervoor dat ze wat meer tools hebben om gesprekken te voeren”, legt Marik uit. Momenteel zijn er elf vrijwilligers, maar Marik hoopt snel te groeien.

Gijs Hilhorst (23) is een van deze vrijwilligers. Hij studeert Liberal Arts & Sciences (LAS) aan de UU en is nu een maand betrokken bij MentalMotion. Hij vertelt dat hij zelf heeft “gestruggeld” in zijn eerste jaren als student en dan vooral met verslaving en depressie. Hij vindt het belangrijk dat mensen een fijne plek hebben om heen te gaan, iets wat hij wel een beetje miste. 

En daar hoopt hij aan bij te kunnen dragen door zijn eigen ervaring te delen en zo andere studenten op een niet sturende manier te helpen. “Ik vind dit initiatief heel vet, ik zit niet in een officiële hulp rol, waardoor ik op een heel ongedwongen manier hulp kan aanbieden”, vertelt hij.  

Huiskamer
Het kloppend hart van het initiatief is de community ruimte. Als je aan komt lopen bij het pand in de wijk Lombok, slechts 5 minuten fietsen vanaf centraal, zie je Marik gelijk al zitten door het grote raam naast de deur heen. Eenmaal binnen, valt gelijk op hoe veel ruimte ze tot hun beschikking hebben. Het pand heeft een kantoorruimte, een vergaderruimte, een ontmoetingsruimte en een een-op-een ruimte. In de ontmoetingsruimte staat de koffie al klaar en is de sfeer heel gastvrij.

En juist die gastvrijheid is voor MentalMotion belangrijk. Het moet namelijk de plek zijn waar ‘jonge professionals’ laagdrempelig binnen kunnen stappen, met of zonder hulpvraag. Voor nu is de huiskamer elke maandag en vrijdag geopend van 11.00 tot 18.00. Je kunt er (gratis) vergaderen met je bestuur of commissie, je kunt er studeren en er zijn (eventueel op afspraak) peer supporters aanwezig. Maar ook worden er thema-avonden en trainingen georganiseerd.

De doelgroep is dus jong professionals. Daarmee bedoelen ze iedereen tussen grofweg 18 en 30; “maar als iemand van 32 binnenkomt met een hulpvraag, zullen we diegene niet wegsturen”, voegt Marik toe. Het maakt daarbij niet uit of je op het mbo, hbo of de universiteit studeert of net gestart bent met werken. 

MentalMotion overleg Foto: Koen van den Helder

Overleg in de ontmoetingsruimte. 

Niet op het Utrecht Science Park
Over de keuze voor de locatie vertelt Marik: “we wilden het niet in De Uithof, omdat we echt los willen staan van de onderwijsinstellingen. Ook bereik je in De Uithof weinig mbo’ers en ben je minder toegankelijk voor studenten die niet in Utrecht wonen.”

Wel is MentalMotion betrokken bij een initiatief van woonbesturen op het Utrecht Science Park. De woonbesturen kwamen met een noodkreet waarin ze aangaven graag een ontmoetingsruimte op het Utrecht Science Park te willen. “Natuurlijk willen we daar betrokken zijn, maar veel liever leiden wij mensen op zodat ze zelf aan de slag kunnen. We willen een soort olievlek zijn die zich langzaam uitbreidt.”

Intentieverklaring UU
Helemaal los van de UU staat MentalMotion ook weer niet. De UU ziet namelijk ook wel muziek in dit initiatief, getuige de intentieverklaring die de twee partijen met elkaar hebben getekend. “De intentieverklaring geeft aan dat de UU ooit met ons wilt samenwerken. Maar daar zitten nog wel wat eisen aan”, legt Marik uit. “Voor nu betekent de verklaring dat we twee keer per jaar gaan praten met de UU en dat we bekend gaan worden bij de studentenbegeleiders. In de toekomst willen we graag onderdeel zijn van bijvoorbeeld de ‘Wellbeing Weeks’.”

“Met de ondertekende intentieverklaring hebben wij MentalMotion willen aanmoedigen hun projectplan verder uit te werken”, vertelt Tirza Wildeboer, projectleider studentenwelzijn bij de UU en betrokken in de Peer-Power begeleidingsgroep van MentalMotion. “We staan achter het idee van MentalMotion en het vergroten van peer-support, al vinden we wat beschreven staat in het plan soms wat kort door de bocht.”

“Aanvullend moet er goed worden nagedacht wat je met peer to peer kunt oplossen, welke thema’s zich daarvoor (evidence-based) lenen en welke wellicht ook niet. Dat is een van de kanttekeningen die we hebben meegegeven. Ook vinden we dat MentalMotion goed moet nadenken hoe ze naast andere (studenten)welzijnsinitiatieven kunnen bestaan en hoe deze elkaar onderling kunnen versterken. Maar we staan absoluut achter de kern en hebben dus wel de intentie op den duur een samenwerking met MentalMotion aan te gaan. We zijn benieuwd naar de verdere invulling van hun plannen.” 

Thema-avond lol vs lenen
Een UU-brede samenwerkingsovereenkomst duurt nog wel even, maar samen met verenigingen en de docenten doet MentalMotion al het nodige. “Ons toolpakket bestaat uit workshops over positieve gezondheid, mental health first aid en humanistische gespreksvoering. Ook willen we thema-avonden organiseren in samenwerking met de vereniging. We proberen altijd samen met de vereniging te kijken naar waar precies de behoefte ligt.”

Onlangs was er bij voorbeeld een thema-avond, georganiseerd met de Atlas – de studievereniging van LAS. Deze avond stond in teken van ‘lol vs. lenen’ en richtte zich op financiële gezondheid. En zijn ze langs geweest bij de besturen dag van de sportraad om een workshop te geven aan bestuurders van de studenten sportverenigingen. 

Gratis deelname
De startup welke Marik zover heeft opgebouwd bestaat uit een kernteam van vier personen die betaald krijgen voor hun werk. Ook de vrijwilligers verdienen een kleine vergoeding. Desondanks is alles bij MentalMotion gratis voor studenten. 

Dat lukt door sponsoring, donaties en de vrijwilligers. “Dat blijft voorlopig ook zo”, aldus Marik. “Tot eind 2025 zijn we partner van de Gemeente Utrecht en we worden ondersteund door DOCK en het Oranje Fonds.” 

 

Advertentie