UU-studenten over hun eerste studiejaar

‘Na een jaar van chaos heb ik het eindelijk een beetje onder controle’

Eerste studiejaar: studeren Foto: 123rf
Illustratie: 123rf

Verschil met middelbare school
De meeste studenten moeten wennen aan het studieleven. “Het is heel anders dan de middelbare school, het is aan jou hoeveel je uit je vakken haalt, ” zegt Irene die vanuit Spanje naar Utrecht is gekomen voor de Engelstalige opleiding Philosophy, Politics & Economics. 

Ook Jelle (Liberal Arts & Sciences) merkte het verschil. Hij was verrast door de studielast, aangezien hij op de middelbare echt “helemaal niets” deed. Daar las hij zijn stof de dag voor het examen door en haalde het vak daarna moeiteloos. “Op de uni ging dat anders. Ik werkte hard, maar het lukte me niet om al mijn huiswerk te maken. Niet per se omdat de werkdruk te hoog was, maar de combinatie van studie met sociale leven was soms moeilijk.”

Op de middelbare school heb ik geen reet gedaan  

Ondanks dat hij weinig stress had in zijn eerste jaar, heeft hij tot op de laatste herkansing moeten strijden om naar het tweede jaar door te stromen. Zes van de acht vakken in het eerste jaar moest hij met een voldoende afronden voor een positief bindend studieadvies. Dat was flink buffelen en hij adviseert eerstejaars dan ook om de studie vanaf het begin serieus te nemen.

Annemarijn (Liberal Arts & Sciences) voegt toe “Op de middelbare moest je dingen precies weten, maar op de uni wordt het goed gerekend als je de grote lijnen goed hebt.” Zij zag wel een onderscheid tussen de vakken. “Bij sommige vakken stond er bij de beschrijving dat je geen voorkennis nodig had, maar dan merkte ik tijdens het vak dat ik echt wel kennis miste. Maar er zijn ook vakken waarvoor ik geen reet heb gedaan.” De diversiteit aan vakken vroeg om veel aanpassing. “Ik studeer nog maar een jaar”, zegt ze, “maar het voelt alsof ik al twee jaar student ben.” Annemarijn zegt dat ze de studiechaos na een jaar eindelijk een beetje onder controle heeft. 

 

Eerste studiejaar: studeren Foto: Pixabay

Foto Pixabay

“Een ander verschil is dat je op de universiteit harder moet studeren om de stof te begrijpen. Dat is anders dan op de middelbare school waar je de informatie veelal op een dienblad krijgt gepresenteerd. Daardoor heb je veel zelfstudie,” constateert Rebecca (Liberal Arts & Sciences)

Dat geldt niet voor iedereen zo. Roos (Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen): “Ik heb veel minder tijd in mijn studie gestopt dan verwacht. Vooraf dacht ik buiten de contacturen veel zelfstudie te moeten doen, maar uiteindelijk had ik vooral veel vrije tijd.” 

 

Eerste studiejaar: studeren Foto: 123rf

Illustratie: 123rf

De keuze tussen sociaal leven en de studie
Het studentenleven is nieuw en je zult als student meer dan tijdens de middelbare schooltijd zelf keuzes moeten maken. Dat gaat niet alleen over de studie, maar ook over het sociale leven. Rebecca begon aan haar eerste jaar na een tussenjaar waarin ze veel gereisd had. “In het begin vond ik het allemaal ontzettend spannend. Tijdens introkamp moesten we groepjes maken, dat vond ik niet zo leuk. Ik had in het begin veel ‘social anxiety’.” Uiteindelijk is Rebecca wel actief geworden bij haar studievereniging en was actief in verschillende commissies.

Jelle koos ervoor om het afgelopen jaar veel tijd te besteden aan zijn sociale leven. Soms ging dat ten koste van zijn studie, zegt hij zelf. Maar, zelfs met de langstudeerboete die het nieuwe kabinet wil invoeren, haalt hij liever zijn studie in vier jaar met plezier, dan in drie jaar gestrest. 

Liever vier leuke jaren dan drie stomme

Ook Annemarijn gaf volop ruimte aan haar sociale leven. “Daardoor heb ik mezelf enorm ontwikkeld en ben ik gegroeid.” Ze ging eerst bij studentenvereniging Unitas en later stapte ze over naar studentenroeivereniging Triton. Daar voelt ze zich op haar plek. 

Irene vond de afweging moeilijk, omdat ze haar studie goed wilde doen. Toch vond ze voldoende tijd om buiten de studie actief te worden. “Ik weet niet of ik dit moet zeggen, maar de uitvinding van ChatGPT heeft me daar mee geholpen. Waar ik normaal gesproken uren nodig had om moeilijke en lange teksten te lezen, vraag ik nu aan ChatGPT om een samenvatting te maken. Daardoor hield ik tijd over.”

Eerste studiejaar: sportvereniging Foto: DUB

Foto: DUB

Leren omgaan met de werkdruk
Moet je braaf naar alle colleges gaan? Of lukt het zonder ook wel? En hoe ga je om met tegenvallers, als je een tentamen niet gehaald hebt?

“De een gaat naar de colleges zodat hij de teksten sneller begrijpt, de ander leest de teksten grondig zodat hij niet naar college hoeft. Iedereen vindt zo zijn eigen manier”, zegt Irene die zelf wel naar de hoorcolleges ging. Annemarijn deed dat ook. Ze vindt het vooral efficiënt om te gaan. “Dan hoef ik minder tijd te besteden aan studeren.” 

Roos ging niet altijd en heeft daar spijt van. “Ik woon ver weg en ging daardoor weinig naar hoorcolleges. Achteraf was het beter geweest als ik dat wel gedaan had. Die colleges zijn eigenlijk het interessantste deel van de studie. Bovendien heeft mijn opleiding weinig contacturen en was ik weinig op de universiteit. Dan maak je minder vrienden dan je zou willen. Bij de colleges kom je mensen tegen.” 

Ik woon ver weg en ging daardoor weinig naar hoorcolleges. Daar heb ik spijt van

Veel eerstejaars vragen zich af hoe hoog ze de lat voor zichzelf moeten leggen en hoe je met tegenvallers moet omgaan. Irene merkte dat bij PPE veel van de internationals heel competitief waren. “Het eerste paper dat we moesten schrijven was heel uitdagend. Ik moest huilen om een 7,5 omdat ik het cijfer laag vond.” Ondertussen heeft Irene haar verwachtingen bijgesteld.

Ook Annemarijn kwam er achter dat de tentamencijfers weleens tegen konden vallen. Ze baalde dan ook van het vak dat ze niet wist binnen te halen. Jelle haalde twee vakken niet in zijn eerste jaar. Hij had dan wel geen stress, maar beseft na dit eerste jaar wel dat hij een weg moet vinden om zijn studie en zijn sociale leven te integreren. “Af en toe een weekje leren hoort er wel echt bij.” 

eerste-studiejaar-hoorcollege foto DUB

Foto: DUB

Nederlands versus Engels
Voor de eerstejaars was het wennen dat Nederlands niet altijd de voertaal is. Annemarijn: “Het meeste colleges waren in het Nederlands, maar soms kregen we in de werkgroep vragen en teksten in het Engels. Dan dacht ik wel: het college is in het Nederlands, waarom zijn de vragen niet ook Nederlands?” Annemarijn heeft zich nu voor volgend jaar ingeschreven voor Academic Writing, een extra cursus die je als UU-student gratis mag volgen. Zo wil ze het Engels onder de knie krijgen. 

Roos en Jelle zeggen het Engels geen probleem te vinden, alleen duurde het lezen van teksten wat langer. Jelle: “Iedereen spreekt wel Engels op een redelijk niveau, en als je iets niet snapt, steek je gewoon je hand op en vraag je wat het betekent. Dat het lezen van de Engelse teksten meer tijd en energie kosten,daar moet je gewoon even rekening mee houden.” Voor Rebecca lag het een beetje anders: “Er wordt van je verwacht dat je zo’n hoog niveau Engels kan lezen, maar daar ben ik op de middelbare school niet op voorbereid.” 

Eerste studiejaar: taal Foto: DUB

Foto: DUB

Contact met docenten
De eerstejaars hebben wisselende ervaringen met de docenten. Irene vond sommige docenten bijzonder goed en inspirerend, maar had ook minder goede ervaringen. “Als we vragen hadden over artikelen die we lazen, kwam het voor dat een docent zei: ‘dat is niet mijn vakgebied’ Dat vind ik onacceptabel, als docent zou je de teksten die je onderwijst moeten kennen.” 

Docenten zijn ook gewoon mensen

Annemarijn keek op voorhand een beetje op tegen haar docenten “Nu kom ik erachter dat het eigenlijk gewoon mensen zijn die toevallig heel veel kennis hebben.” Dat vond ze niet teleurstellend, maar juist inspirerend. “Als het zo is, kan ik misschien zelf ook docent worden!”

Roos had vooral positieve ervaringen bij de werkgroepen. “Elke docent was erg gemotiveerd en had passie.” Over de hoorcolleges heeft ze wisselende meningen. “De gastsprekers waren vaak interessant, maar de lessen waar je de stof slide voor slide over moest typen, was een beetje stom.” 

Rechtendocent Toni Barshini foto DUB

Rechtentdocent Toni Barshini foto DUB 

Wonen in een studentenhuis
Een groot deel van de eerstejaars blijft nog thuis wonen. Roos vertelt dat ze na de middelbare school eerst nog geen zin had in te veel verantwoordelijkheid. Eten koken, opruimen, dat hoefde niet voor haar. Ze koos voor een tussenjaar waarin ze ging reizen. Ook het eerste jaar van de studie woonde ze nog thuis. Maar nu is ze wel op zoek naar een kamer. Ze heeft wel zin om eindelijk op zichzelf te wonen en te bepalen wanneer ze wat doet zonder te hoeven overleggen. Tegen sommige zaken blijft opzien: “Als je opeens alles met de hand af moet wassen, dan ga je de luxe van een vaatwasser waarderen.” 

 

Als je alles met de hand moet afwassen, ga je opeens de luxe van een vaatwasser waarderen

Annemarijn en Irene wonen wel al sinds dit jaar op kamers. Allebei genieten ze ervan, maar ze moesten in het begin wel even wennen. “Het was de eerste keer dat ik verantwoordelijk was voor alles in mijn leven”, zegt Irene. Zij verhuisde vanuit Spanje en moest dus ook wennen aan de nieuwe cultuur. “Alles is nieuw. Je hebt gewoon niets wat je kent. Maar gedurende het jaar ging het steeds beter.” 

Eerste studiejaar: afwassen Foto: DUB

Foto: DUB

Tips van tweedejaars voor eerstejaars:

Jelle: “Als je een makkelijk vak hebt gehad, ga er dan niet vanuit dat het volgende vak ook makkelijk is. Dat kan namelijk enorm verschillen.”

Irene: “Leg niet te veel druk op jezelf om alles goed te doen. Geef jezelf tijd om vriendschappen op te bouwen, een fijne kamer te vinden en het beter te doen in je vakken. Niet alles hoeft meteen te gaan zoals je in eerste instantie had gedroomd. Het zal altijd moeilijk zijn, dus geef jezelf de tijd om aan alles te wennen en je leven als student op te bouwen.”

Roos: “Meld je aan bij een vereniging en laat je niet leiden door vooroordelen! Het is echt de moeite waard en er zit voor iedereen wel iets leuks bij.”

Rebecca: “Wees niet bang voor ouderejaars en stel je juist open! Zij zijn ook ‘maar’ studenten en hebben ook in jouw schoenen gestaan.”

Annemarijn: “Alles proberen! Of het nou om een moeilijk keuzevak, hospiteren, activiteiten van je studievereniging of ergens lid worden gaat: gewoon lekker doen! Je kan er alleen maar van leren. Vooral activiteiten buiten de studie zijn heel leuk. Je leert dan nieuwe mensen kennen en dat maakt je studententijd het allerleukst!”

Advertentie