Nu al zeven Vidi’s voor Utrechtse vrouwen

Body: 

Tot nu toe tien Utrechtse onderzoekers hebben van onderzoeksfinancier NWO te horen gekregen dat hun aanvraag voor een Vidi-subsidie is gehonoreerd. Zeven van hen zijn vrouw. Een van de winnende projecten betreft onderzoek naar de verspreiding van plantenzaden (foto).

De Vidi-subsidie is de ‘middelste’ van de drie subsidievormen uit de zogeheten Vernieuwingsimpuls. Met een bedrag van 800.000 euro per persoon krijgen de winnaars, die maximaal acht jaar geleden gepromoveerd mogen zijn, de komende vijf jaar de kans om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Vier van de tien Utrechtse Vidi’s gaan naar onderzoekers uit het UMC Utrecht, twee kwamen terecht bij zowel Biologie als Sociale Wetenschappen, terwijl Geesteswetenschappen en Informatica elk één beurs in de wacht sleepten.

Of de UU het succes van 2008 (zestien vidi’s) kan overtreffen, moet worden afgewacht. De op dit moment bekende subsidies (ongeveer tweederde van het totaal) zijn toegekend door de besturen van de verschillende onderzoeksgebieden binnen NWO.

In een tweede fase zullen nog niet gehonoreerde voorstellen echter opnieuw worden beoordeeld, nu door drie panels uit de domeinen alfa/gamma, bèta en life sciences. NWO verwacht het gebruikelijke overzicht van alle winnaars daarom pas eind november te kunnen publiceren.

 

De Utrechtse winnaars:

- Geert Jan Biessels - neurologie  

- Kiene Brillenburg Wurth – literatuurwetenschap

- Ellen Hamaker – methodenleer en statistiek

- Jürgen Kuball - hematologie

- Saskia van Mil - Wilhelmina Kinderziekenhuis

- Geertjan Overbeek – ontwikkelingspsychologie

- Suzanne Rooijakkers - medical microbiology 

- Merel Soons – biologie (foto)

- Anja Volk - informatica

- Saskia van Wees – biologie

Facebook Twitter Whatsapp Mail