Ongedierte in studentenhuizen: 'Ik zag overal muizenpoep en - plas liggen'
Bah. Muizen in huis, vlooien in bed, slakken in de keuken en bloedzuigende bedwantsen in de slaapkamer. Iedereen heeft weleens ongedierte in huis, maar studentenhuizen lijken er het meest last van te hebben. DUB zocht ze op en geeft tips hoe je ongewenste gasten kan bestrijden.
‘Ik heb met mijn blote voet vol op een slak gestaan’
In een ondergrondse keuken in een studentenhuis in de Oudwijkerdwarsstraat, vlakbij het Wilhelminapark, wemelt het ’s nachts van de naaktslakken. Volgens bewoners Beau en Steffie, duiken de slakken pas sinds een jaar op. Waarom de weekdieren ineens het huis binnen komen, is niet helemaal duidelijk.
“Onze keuken is in een kelder, dus het is er erg vochtig. We hebben wel vochtvangers, maar blijkbaar helpt dit niet tegen slakken. Sowieso is het hier oud en vervallen, dus dat zal wel meespelen,” aldus Steffie. Beau: “Ik denk dat ze uit gaten in de muur en de trap komen. Ik wil ook echt niet weten wat er tevoorschijn komt als we de koelkast weghalen. Die is denk ik al dertig jaar niet van zijn plek geweest!”
De naaktslakken kwamen vooralsnog pas tevoorschijn als het ’s nachts rustig is in huis. “Maar tegenwoordig zijn ze steeds brutaler. Als wij wijntjes in de keuken aan het drinken zijn, kan er ineens een naaktslak bij je voet lopen,” vertelt Steffie vol afschuw. “We gooien ze dan naar buiten, maar het zijn er gewoon te veel om ze allemaal weg te krijgen.” Beau: “Ik durf niks meer op het aanrecht te leggen omdat ik er een keer slijm zag liggen. En laatst zat er zelfs slijm op de theedoeken, dus ze lopen blijkbaar gewoon omhoog. Er zijn huisgenoten die ’s nachts niet meer naar beneden durven.” Steffie vertelt dat ze dan ook echt niet op blote voeten loopt: “Ik heb al een keer vol in een slak gestaan”.
Hebben de bewoners wel eens geprobeerd de slakken te bestrijden? Steffie: “Ik heb weleens zout door de hele keuken gestrooid. Er was daarna geen dode slak te vinden, dus geholpen heeft het blijkbaar niet.”
‘Ik heb avonden gehad dat ik in bed lag en een vlo voelde’
Vijf jongens op de Troelstralaan in Utrecht hebben sinds deze zomer last van vlooien. Hoewel de studenten niet erg actief zijn met de bestrijding er van, verzekeren ze dat de beesten wel veel jeuk veroorzaken. Matthias weet nog goed hoe ze de beesten ontdekten: “Ik voelde iets kriebelen op mijn been en toen zag ik een beestje zitten. Toen ik hem weg wilde halen, vloog hij ineens weg. Daarna kreeg ik allemaal bultjes op die plek. Eerst dachten we dat het misschien onweervliegjes zouden zijn, maar na een tijdje discussiëren en googlen kwamen we erachter dat het vlooien zijn.”
Jelle voegt toe dat hij soms toch wel echt last van de vlooien heeft. “Ik heb avonden gehad dat ik in bed lag en een vlo voelde. Dan lig ik echt een half uur wakker om te kijken of hij wel echt weg is.”
Oorzaak van de vlooien is hoogstwaarschijnlijk een kat die de jongens af en toe binnen laten. Jelle: “Maar het is geen zwerfkat! Hij heeft verschillende baasjes. Het is de kat van de straat.”
De eerste maatregel die de jongens troffen om de plaag te bestrijden, was het niet meer binnen laten van de straatkat. Ten tweede moesten ze een methode bedenken om de vlooien weg te krijgen. Matthias: “Je kan ze alleen vastpakken tussen je vingers, want als je op een vlo slaat, springen ze weg. Vervolgens doe ik ze in een bak water en na een tijdje zijn ze dood.”
Verder weten de jongens niet zo goed wat ze nog meer kunnen doen. “We stofzuigen toch zeker een keer in de twee maanden, dus daar kan het niet aan liggen. De vlooien zijn hier nu al wel de hele zomer, dus op een gegeven moment vonden we wel dat we er iets aan moesten doen. Alleen als je ons kent, weet je dat er niet zoveel gaat gebeuren.”
‘In de bestekla lag een dode muis in een pollepel’
Psychologiestudente Dieke woont met twee andere meisjes in de Boterstraat, een studentenhuis vlakbij de Dom. Elke zomer heeft ze last van muizen.
“Als ik ergens muizenkeutels zie liggen, weet ik weer hoe laat het is. Ik zie die beesten gewoon rondlopen. Wanneer ik in mijn woonkamertje tv aan het kijken ben, komt er wel eens een om de hoek kijken. Eén jaar was het echt vervelend, toen hoorde ik ze continu over het plafond lopen. Als je aan het studeren bent is dat niet erg bevorderlijk voor je concentratie. Ik zag ook overal muizenpoep en -plas liggen, wat echt smerig is.”
Als klap op de vuurpijl ontdekte Dieke laatst een muis in een la. “Ik rook al een geur die verdacht veel lijkt op die van een dode muis, maar ik kon niks vinden. Toen ik ging koken en een vriendin de bestekla opendeed, lag er een dode muis in een pollepel. Dat was dus niet zo chill.”
Na al die jaren is Dieke inmiddels ervaren met het bestrijden van muizen. “Vaak zet ik zelf vallen. Het zijn van die zielige vallen, maar je gaat die beesten op een gegeven moment echt haten. Eén keer heb ik er vier in een week gevangen. Soms laat ik ook expres een kat binnen zodat die even zijn gang kan gaan.”
Verder kunnen de bewoners er naar hun idee weinig aan doen. “We wonen in een heel oud huis en dat krijg je gewoon niet brandschoon. Er zijn zoveel gaten dat ik ze echt niet allemaal kan dichten. Bovendien woon ik in de binnenstad, dus ik krijg die muizen er gratis bij.”
Tips van de Utrechtse Ongediertebestrijding
De ongediertebestrijding in Utrecht merkt dat vooral studentenhuizen last hebben van ongewenste bewoners. Volgens een werknemer komt dit doordat het oudere panden zijn en studenten vaak minder hygiënisch met de ruimtes omspringen. Wat kan je doen als je last hebt van ongedierte?
Bedwantsen
Insecten die in veel in studentenhuizen voorkomen, maar waar studenten liever niet over praten, zijn bedwantsen of bed bugs. De beestjes voeden zichzelf met het bloed van de mens of huisdier. Ze zitten vaak in de slaapkamer en een beet veroorzaakt jeuk en zwellingen. De insecten kruipen in spullen, zoals bijvoorbeeld koffers, waardoor ze makkelijk worden verplaatst. Het is heel erg belangrijk bed wantsen snel te behandelen om verspreiding te voorkomen. Was je beddengoed, kleding en gordijnen op minimaal 60 graden en houd alle meubels en kleren in de besmette kamer. Daarna is het noodzakelijk de bestrijdingsdienst te bellen die met speciale middelen te werk gaat. Op een andere manier kom je er helaas niet vanaf.
Muizen
Muizen en ratten veroorzaken de grootste problemen in Utrecht. De ongediertebestrijding gebruikt giftig lokaas op de looproutes van de muis. Vervolgens worden de openingen die de muizen gebruiken afgesloten, zodat ze daar niet meer naar binnen kunnen. Wat je zelf kunt doen is voedsel goed verpakken en eventuele gaten in het huis dichten. Vooral huizen in de binnenstad rondom Hoog Catherijne zijn vatbaar voor muizen.
Naaktslakken
De bestrijdingsdienst gebruikt een zoutoplossing om de slakken te weren. De plekken waar de slakken lopen, maar ook rond de woning, moet hiermee worden behandeld. Volgens de bestrijdingsdienst kunnen slakken absoluut niet tegen zout. Daarnaast is het ook bij slakken van belang alert te zijn op de openingen waar slakken naar binnen kunnen komen. Hiermee kan je ze voor een groot deel al voorkomen.
Vlooien
Als zelf ontvlooien niet werkt, kan de bestrijdingsdienst een plaag bestrijden met insecticiden. Om vlooien te voorkomen is het met name belangrijk goed en regelmatig te stofzuigen!