Op mollenjacht met een UU-molloot

Een collage met molhints van het Instagramaccount @mollenjacht van Jean-Paul.

Jean-Paul  (19) studeert nu Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de UU en inmiddels volgen 8800 mensen zijn Instagramaccount. Hier plaatst hij zeer fanatiek wekelijks compilaties van hints uit de afleveringen. Zijn doel is om bij de ontknoping in maart 10.000 volgers te hebben.

Jean-Paul begon zijn Instagramaccount @Mollenjacht in 2015. Hij zegt dat er niet echt een uitgewerkt idee achter zat. Gewoon wat leuke instaposts plaatsen als fan van het populaire televisieprogramma Wie is de Mol? (WIDM).

Het programma bestaat sinds 1999 en speelt zich elk jaar af in een ander ver land. Dit jaar is dat Colombia. Een groep bekende Nederlanders voeren hier verschillende opdrachten uit om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot. Maar één iemand saboteert de boel: de mol. Hij of zij zal proberen te zorgen dat er zo min mogelijk geld wordt verdiend. Aan de overige negen kandidaten de taak om de mol te ontmaskeren. Iedere week moeten de kandidaten een vragenformulier invullen waaruit moet blijken wie zij verdenken als de mol. Elke week valt er iemand af, dat is degene die het verst van de waarheid af zit.

 
Jean-Paul 
Leeftijd: 19 jaar
Studie:   Bestuurs- en Organisatiewetenschap
Instagramaccount: @Mollenjacht
Aantal volgers: Meer dan 8800 en stijgend

Hoe lang ben je al een molloot?
“Ik keek voor het eerst in 2011. Ik dacht: wauw, dit is echt wel heel vet! Ik denk dat ik sinds 2013 echt zo’n molloot ben. Ik ging op de site hints opzoeken en meepraten op fora om daar mijn ideeën over de mol te delen. Ik kijk ook de Belgische versie en de Amerikaanse versie. Ook heel fanatiek. Het kost heel veel tijd, maar het is een beetje mijn Netflix.”

Heb je dan ook oudere seizoenen teruggekeken van WIDM?
“Ja, ik heb in principe alles gezien. Ook van de Belgische versie.”

Zelf ben je eerder een ‘molloot’ dan een ‘fan’. Wat is het onderscheid, denk je?
“Dat weet ik niet zo goed. Ik denk dat het verschil is dat je als molloot actiever bent, iets doet met de ideeën die je bij het kijken krijgt over wie de mol is. Kijk heel veel mensen praten mee op social media, maar dat is dan meer het fan zijn. Een molloot doet iets extra’s, zoals meepraten op fora.

“Overigens kijk ik geen afleveringen terug, ik heb daar door mijn studie geen tijd voor, maar ik lees wel alles terug op internet. Een molloot gaat dus net een stapje verder. Bijvoorbeeld door het opzetten van een Instagramaccount dus.”

Hoe volg jij het programma?
“Ik wil altijd in mijn eentje de aflevering kijken. Mijn vrienden kijken samen, maar ik sluit me pas later aan, want zij praten er doorheen en stellen vragen. Daar kan ik echt niet tegen. Ik wil ook niet dat mijn ouders meekijken. Die gaan dan in een andere kamer zitten. Ik wil me een uur kunnen focussen. Echt geconcentreerd kijken en kunnen letten op de details.”

Kijk je dan ook altijd live?
“Nee, de laatste tijd kan ik niet live kijken omdat ik vaak afspraken heb. Laatst was ik in Roemenië en toen moesten we om 16.00 uur vliegen en was ik om 1.00 uur thuis. Toen heb ik bij thuiskomst de aflevering nog terug gekeken. Dat vind ik belangrijker dan slapen. Maar het heeft nog net geen voorrang op mijn tentamens.

Onder je vrienden leeft die mollenjacht dus wel, maar leeft de mollenjacht ook een beetje onder studenten?
"Onder een aantal studenten wel. Sommige mensen appen me, omdat ze weten dat ik zo’n Instagramaccount heb. Heel veel mensen zeggen ook: ‘ik ben de enige die het niet kijkt’, terwijl er best wel veel mensen zijn die WIDM niet kijken volgens mij. Ik zou het wel leuker vinden als het nog wat meer zou leven, maar veel studenten zijn op zaterdagavond denk ik niet thuis en vergeten het programma terug te kijken.”

Hoe vind je het seizoen tot nu toe?
"Ik vind dit een leuk seizoen, maar vond het vorige seizoen wel leuker. De opdrachten zijn best wel origineel ingestoken. Zo moesten de kandidaten geld pakken dat werd beschermd door een alarminstallatie van laserstralen. Ze mochten die laserstralen niet aanraken want dan waren ze af. Een andere opdracht ging om het zoeken van de juiste antwoorden op vragen. Die antwoorden stonden afgedrukt op witte pakken die de kandidaten aan hadden. Ze moesten dus op elkaars pak zoeken naar de juiste antwoorden. De kandidaten zijn ook heel leuk, maar er zijn nog maar vier afleveringen geweest dus wie weet wat er nog komt. De grootste plottwisten moeten denk ik nog wel komen.”

Wie is de beste mol ooit?
“Ik denk Milouska Meulens uit seizoen zes. Zij is nieuwslezeres en ze deed zich zo dom voor dat niemand verwachtte dat zij de mol zou zijn. Dat ze zo naïef overkomt. Het is zo mooi gespeeld. Het lijkt me heel zwaar om 24/7 te acteren. Echt heel goed gespeeld.”

Wat is volgens jou de beste tactiek om de mol te ontmaskeren?
“Ik denk dat er nog steeds geen vast recept is om het spel te spelen. Het is toch altijd iemand van wie je denkt dat die het niet is. De theorie die ik zelf het meest gebruik is follow the money. Als mol kun je niet het meeste geld inbrengen. Jamie komt er nu best hoog in voor, maar tunnelvisie…”

Op je Instagramaccount plaats je redelijk wat theorieën over wie de mol zou kunnen zijn. Zo leek het alsof kandidaat Jamie zich al een aantal keer heeft versproken. Wist hij bijvoorbeeld dat Niels ‘de eerste joker’ zou krijgen?
“Ja ik denk dat dat wel een verspreking zou kunnen zijn. Later deed hij het weer in de aflevering met die witte pakken. Als mol wil je natuurlijk niet het juiste antwoord voorlezen, maar volgens mij las hij per ongeluk het goede antwoord voor. “Filterkoffie wordt van groene… oh kut!...” Volgens mij was dat een oprechte reactie.”

In elk seizoen komen er weer theorieën voorbij over nummers. In aflevering één stond op de berg het getal 61 afgebeeld.  Dat zou kunnen verwijzen naar het geboortejaar van Robèrt van Beckhoven. En op je Instagram staat ook een voorbeeld met het kamernummer van Merel Westrik: 13. De dertiende letter van het alfabet is ‘M’ van ‘mol’. Niet wat vergezocht?
“Ja het is wel vergezocht, maar het is lastig om een lijn te trekken. Maar het zou me niet verbazen als het zou kloppen hoor.”

Sommige kandidaten gaan echt ver hè.? Zo had Niels Evelien flink genaaid door een opengebroken joker om te wisselen waardoor ze de Mol moest verlaten. Mag dat wel eigenlijk?
“Ik vind dat dat wel moet kunnen. Ik zou de jokers nog net niet in m’n onderbroek doen, maar je moet er echt wel goed op letten. Stelen mag, maar het is wel echt heel zuur voor haar. Een beetje keten moet wel kunnen.”

Tot slot: Wie is de mol?
"Jamie, ik weet het bijna zeker."

Advertentie