Oude kaarten krijgen nieuw leven via Google Earth

Met de transparantieknop in Google Earth is te zien waar vroeger de Zuiderzee lag.

“Een collega uit Schotland vertelde me dat het mogelijk is om de oude kaarten in Google Earth te verwerken”, vertelt de conservator van de landkaarten, Marco van Egmond. “Toen zelfs mijn vrouw enthousiast bleek, begreep ik; dit is dé manier om een goede tentoonstelling van oude kaarten samen te stellen voor groot publiek.”

En dat werkt. “In 2010 zijn we begonnen met een website voor bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek,” vertelt Van Egmond. “Sinds de online tentoonstelling hebben we het aantal bezoekers weten te verdubbelen. Dit is niet alleen door de publiciteit, we zijn namelijk ook beter vindbaar geworden voor andere cartologen via de website oldmapsonline.com.”

Het is ook leuk om te doen: je klikt op een oude kaart, laadt die in Google Earth (wat wel eerst gedownload moet worden!) en vervolgens kun je de kaart transparanter maken, inzoomen en meerdere kaarten over elkaar heen leggen. De tentoonstelling richt zich vooral op de strijd met het water. De kaarten  geven een duidelijk beeld van bijvoorbeeld de inpoldering van de Wieringerwaard, de zeedijk tussen Amsterdam en Muiden en de Haarlemmermeerpolder.

“We zijn dus niet de eerste die Google Earth in combinatie met oude kaarten gebruiken”, zegt Van Egmond. “Wel zijn wij een van de eersten die een grote kaart (bijvoorbeeld 6 bij 0,75 meter) heel snel in het systeem kunnen laden. We gebruiken een programma dat de kaart in tegels verdeeld, waardoor de kaart heel snel te laden is in Google Earth.” Wat Van Egmond betreft blijft het niet bij deze waterkaarten. “Ik wil nog belegeringskaarten online zetten, zodat je kunt zien hoe Nederland door verschillende oorlogen is gevormd.”

 

Advertentie