Podcast Eerstejaarsverhalen: 'Utrechtse kutstudentjes'

Eerstejaarsverhaal Samuel de Weerd
Eerstejaarsverhaal Samuel de Weerd

"Honderd jaar studentenfeesten had de vloer en de muren doordrongen met bier, kots, en pis. Zoiets goors hadden we nog nooit meegemaakt", blikt Samuel terug.

Samuel is net afgestudeerd na een UU-master Energy Sciences, maar weet nog goed hoe hij zijn  medestudenten wat minachtte toen hij net in Utrecht was gearriveerd. Maar toen vriend Bart stomdronken vanuit de Unitas-societeit terug naar het IBB wilde, merkten ze dat die Utrechtse 'kutstudentjes' dat niet verdienden.

fotosamuel.jpg
Foto: Bas Koppe

Beluister hier het verhaal van Samuel via ons Spotify-kanaal:


Nog meer eerstejaarsverhalen

Rechtenstudent Jopke van Dobbenburgh koos ervoor om lid te worden van studentenvereniging UVSV. Door corona verliep haar eerste studiejaar wat anders dan ze had gehoopt.


Hoogleraar Geschiedenis Beatrice de Graaf ging studeren in 1994.  In haar eerste jaar leerde ze enkele opmerkelijke studenten en docenten ("paradijsvogels") kennen, zo vertelt ze in haar eerstejaarsverhaal. "Absurde conversaties, duizelingwekkende colleges, doordravende medestudenten. Maar wel echt contact."


Masterstudent History & Philosophy of Science Marcel Hobma kwam in 2015 vanuit Friesland naar Utrecht. De eerste twee maanden was hij dakloos en moest hij na de Dinsdagdixo van zijn studentenvereniging Unitas hopen op een slaapplekje voor de rest van de week. “De ene keer weet je ver van te voren dat je bij iemand in bed mag liggen, de andere keer ga je pilsen en hoop je ergens op een koude betonnen vloer terecht te kunnen.”


Als eind deze week de Vuelta in Utrecht van start gaat, is Maarten Ducrot opnieuw een van de NOS-commentatoren. Halverwege de jaren zeventig was hij een onzekere Utrechtse student psychologie die zich geen raad wist tussen de herintredende huismoeders en zachtaardige meisjes. “Ik zie mezelf daar nog staan als 18-jarig Zeeuws provinciaaltje, in een zaal met 400 studenten. Het was intimiderend en allesbehalve inspirerend.”


Nog meer eerstejaarsverhalen vind je hier. Onder meer van DUB-redacteur Xander Bronkhorst, student Natuurwetenschap & Innovatiemanagement Thomas van Asperen, Rechtendocent Joep van der Linden, en internationale student Rafaella Karadsheh die studeert aan het University College Utrecht.

Advertentie