Ruil je pis in voor pils op deBeschaving

Tijdens festival deBeschaving wordt op een ludieke manier plas verzameld. Bij de zogeheten Plastap ontvang je een koud biertje in ruil voor je plas.

De hoeveelheid bier die je ontvangt is rechtstreeks gekoppeld aan de hoeveelheid plas die je inlevert. Hoe meer milliliters je plast, hoe meer bier je ontvangt.

Volgens Aduen Darriba Frederiks van initiatiefnemer Studio Aan is een “alledaags menselijk plasje” ongeveer 400 milliliter. Daarmee vul je met gemak bijna twee bierglazen en mensen kunnen zo vaak langs de Plastap als ze willen. Het record bij de Plastap staat op dit moment op 1,3 liter, maar dat komt volgens Darriba Frederiks heel weinig voor.

Studio Aan wil met de Plastap de festivalbezoekers bewust maken van het dreigende fosfaattekort. Darriba Frederiks legt uit: “Binnen nu en honderd jaar zijn de fosfaatmijnen in bijvoorbeeld China en de VS uitgeput. We hebben de Plastap gemaakt om mensen in te lichten over het tekort dat gaat ontstaan als we fosfaat niet hergebruiken.” In menselijke urine zit dat fosfaat, dat hergebruikt kan worden.

Fosfaat wordt gebruikt in kunstmest en komt zo in allerlei landbouwproducten terecht. Als het vervolgens niet wordt opgevangen, bijvoorbeeld uit menselijke urine, dan verdwijnt het simpelweg in het milieu. Darriba Frederiks: “Fosfaat is niet hernieuwbaar, maar het is wel een belangrijke stof die bij mensen onder meer zorgt voor groei van haren, tanden en nagels.”

De urine die Studio Aan met de Plastap verzamelt bieden ze aan bij Waternet in Amsterdam, die het vervolgens duurzaam hergebruikt. Volgens de Nederlandse wet mag er echter niet gehandeld worden in menselijk afval. Studio Aan biedt daarom de plas gratis aan bij Waternet. Darriba Frederiks zegt dat het Studio Aan en de organisatie van deBeschaving vooral te doen is om bewustwording.

De Plastap is onderdeel van het experimentenparcours van festival deBeschaving. Op dat parcours kun je meedoen aan allerlei proefjes. Zo is er een zogeheten 'nano-supermarkt', waar je geneeskrachtige snoep en interactieve muurverf kunt vinden, en kun je testen of jouw brein sneller reageert dan dat van je vrienden. Eerder baarde de organisatie van deBeschaving al opzien door tickets met zongarantie te verkopen.

Bezoekers van het Amsterdamse Discovery Festival in 2013 konden ook al plas inleveren bij Plastap. Bekijk hier onder het filmpje:

Advertentie