Sanne Voets (2012, 2016, 2021)

Foto: Mathilde Dusol

Dressuuramazone Sanne Voets won tijdens de Paralympische Spelen in Rio de gouden medaille. Vier jaar eerder had ze in Londen een vierde plaats behaald. 

Geboren: 17 september 1986
Sport: Paardrijden
Studie: Nederlands
Paralympische resultaten: 2012: vierde in de landenproef, vijfde in de individuele proef, vierde met het team, vierde in de kür op muziek. 2016: goud op de vrije kür.

Sanne Voets is geboren met een afwijking in de gewrichten in haar benen. Door een val, waarbij ze onder haar paard terecht kwam, en enkele van de daarop volgende operaties raakte haar onderbeen verder beschadigd. Dat komt onder meer tot uiting in verminderde spierkracht.

De amazone was voor haar val in 2001 al actief in de wedstrijdsport. Ze werd in 2009 opgenomen in de nationale selectie voor "para dressuur". Bij Nederlandse en Europese kampioenschappen sleepte ze met haar paard Vedet PB meerdere titels in de wacht. In 2014 werd ze gekroond tot wereldkampioene. 

Na een vierde plaats in Londen won ze met haar paard Demantur de vrije kür in Rio: goud

Voets behaalde in Utrecht een master in de Neerlandistiek met als specialisatie Communicatie. Ze richt zich op dit moment geheel op de paardensport en is fulltime actief als topsporter.

Bronnen Wikipedia en sannevoets.com

Deze pagina is aangevuld na de publicatiedatum.

 

Advertentie