Schoonhouden studentenhuis is dweilen met de kraan open
Stapels bierkratten die het gangpad versperren, een aanrecht vol afwas en beschimmelde etensresten in de koelkast. Studentenhuizen scoren vaak niet zo hoog op het gebied van hygiëne. Dat betekent natuurlijk niet dat er nooit wordt schoongemaakt. Toch? Welke afspraken maken huisgenoten eigenlijk, om hun gemeenschappelijke ruimtes enigszins leefbaar te houden? En is het mogelijk de boel netjes te houden zonder al te veel gedoe onderling? DUB sprak met vijf studenten over hoe het schoonhouden van hun huis is geregeld.
Een huisbitch & schoonmaakrooster
Voor sommige studenten wellicht het meest gehate papiertje: het schoonmaakrooster. Desondanks lijkt het een populaire en goede manier om alle rottige klusjes eerlijk te verdelen. Maar werkt dit ook zo in de praktijk?
Willemijn studeerde economie in Utrecht en woont met tien mensen in een huis. Elke week moet de keuken, de twee douches en twee wc’s worden gepoetst. “Dat betekent dat je eens in de tien aan de beurt bent voor de keuken en een keer in de vijf weken voor de douche en wc.”
Een goed schoonmaakrooster blijkt echter geen garantie voor een schoon huis. “Een stukje papier met namen en taken erop heeft niet zoveel effect als je zou hopen. We hebben zelfs een boete ingesteld, voor als je te laat bent. Maar deze worden zelden doorgevoerd.”
Aan smoesjes voor het niet hoeven schoonmaken is bij Willemijn thuis dan ook geen gebrek: ‘ik snap het rooster niet’; ‘er waren geen schoonmaakspullen’; ‘ik kon op dat moment niet’ of ‘ik weet niet hoe ik een wc moet schoonmaken’. Toch hoeft van haar het rooster niet te verdwijnen. “Als er geen rooster is, is dat helemaal een reden om te zwijnen. Dan doet niemand iets. Nu kun je in ieder geval nog zeggen dat iedereen op het rooster moet kijken. Daarom is het hebben van een goede huisbitch die de boel regelt en onder controle houdt het enige dat een huis echt nodig heeft om een beetje leefbaar te blijven.”
De grote schoonmaakdag & Chinees
Of het rooster nou wel of niet wordt opgevolgd, er zijn altijd karweitjes waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. Ramen waar je niet meer doorheen kunt kijken, meters stof onder de bank of ontelbaar veel bierdopjes achter de koelkast. Om dit op te lossen hebben ze bij biologiestudent Tom, naast een schoonmaakrooster, een jaarlijkse poetsdag.
“Vaak beginnen we op een zondag om een uur of 11. We verdelen de taken en dan gaat iedereen aan de slag. Aan het eind van de dag bestellen we iets van de Chinees op kosten van de huisrekening om onszelf te belonen.”
Zo’n dag is dan ook zeker een gezellige huisactiviteit volgens Tom, al is het wederom moeilijk alle huisgenoten te betrekken. “Het lukt nooit de perfecte dag te kiezen waarop iedereen kan, dus er zijn altijd wel mensen die er onderuit komen. Meestal laten we dan voor hen nog wel een paar klusjes over.”
Ieder zijn ding & duimen
Bestaat er dan een andere manier om iedereen op eigen initiatief te laten schoonmaken? In een kleiner huis kunnen de gemeenschappelijke ruimtes verdeeld worden. Ties, student fysiotherapie, woont met twee huisgenoten en probeert zo het huis fris te houden. “Ik zorg voor de keuken, een huisgenoot voor de wc en badkamer en de ander voor de woonkamer. Ik kwam met dit idee omdat ik de keuken niet zo erg vind om schoon te maken. Zo doen we allemaal wat we het ‘leukst’ vinden.”
Helaas blijkt ook dit systeem niet altijd succesvol. “We hebben allemaal een andere definitie van schoon. Zo is een huisgenoot veel schoner dan ik en de ander juist minder. Die moet je echt achter zijn broek aan zitten. We laten wel eens hints voor hem achter, zoals de stofzuiger in de kamer neerzetten. Maar die staat er dan na twee weken nog onaangeroerd.”
De boel de boel laten & berusting
Een schoon huis hangt dus duidelijk af van de samenstelling van de inwoners. Maar wat gebeurt er als je ergens woont waar niemand het schoonmaken belangrijk vindt?
Bij Frederica, afgestudeerd bij Media & Cultuur, wordt er daardoor eigenlijk niet schoongemaakt. “Toen ik anderhalf jaar geleden hier kwam wonen, had ik een heel georganiseerd huisgenootje. Die had een rooster gemaakt en het andere meisje deed daar aan mee. Ik had meteen gezegd dat ik een keer in de week schoonmaken wel heel veel vond en ik dat toch niet ging doen. Daarom hebben we er toen een keer in de twee weken van gemaakt.”
Maar inmiddels hebben deze huisgenootjes plaatsgemaakt voor wat minder nette bewoners. “In juli hadden we in de oude samenstelling een grote schoonmaak gehouden. In de tussentijd is er niets meer gedaan. De emmer staat nog steeds met sop en al in de gang.” Het is dan wellicht een nadeel dat alles vies blijft, maar voor veel problemen zorgt het niet. “Ik vind het niet storend dat het vies is, en mijn huisgenoten ook niet. Als andere mensen het wel belangrijk vinden, dan gaat er natuurlijk gedoe komen.”
De klus uitbesteden & dokken
Een schoonmaker in dienst hebben, is ook een oplossing om het vuile werk niet te hoeven doen. Devika, afgestudeerd bij Natuurwetenschap & Innovatiemanagement, verhuisde van een studentenhuis met een rooster naar één met schoonmaakster.
“In eerste instantie dacht ik wel; jeetje is het nou zoveel werk om even schoon te maken? Een schoonmaakster, really? Ik wist niet of ik daar wel het geld voor over had.”
Uiteindelijk bleken er veel voordelen aan te zitten. “Je hoeft niet na te denken over wie wanneer moet schoonmaken. In het vorige huis gaf dat veel gedoe. Als iemand niet zijn taken doet, gaan andere mensen zich eraan ergeren. Dat is niet zo fijn voor de sfeer.”
Een schoonmaker kan dus de oplossing zijn voor een schoon huis zonder gezeur, maar het kost natuurlijk wel wat. Davika vindt het maandelijkste tientje dat ze kwijt is aan de schoonmakers, het geld waard. “Schoonmaken is een nodig kwaad, maar toch fijn als iemand anders je dat uit handen neemt. Daar heb ik best een paar centjes voor over.”
Het studentenpoetsboek
Dichter en alumna van de Universiteit Utrecht Diet Groothuis is inmiddels één van Neerlands meest bekende poetsgoeroes. Vorig jaar verscheen van haar hand Het grote poetsboek. Op donderdag 12 oktober is daar Het studentenpoetsboek met boordevol schoonmaaktips bijgekomen. DUB mag twee boeken verloten.
Ter inspiratie voor haar boek ging Groothuis, die als student op de IBB woonde, op bezoek bij een vies meisjeshuis – “we zijn behoorlijk ranzig” - en een nog viezer jongenshuis dat slechts één keer per jaar wordt schoongemaakt als de restjes van het kerstdiner op de muren eindigen. In beide huizen huizen niet alleen studenten, maar ook muizen, fruitvliegjes, slakken, een kat en veel onzichtbare bacteriën.
Groothuis heeft daarom een poetsboek geschreven dat niet alleen verteld hoe je je huis schoon krijgt en houdt, maar hoe je ook ongewenste huisgenoten te lijf kunt gaan. Ze geeft bovendien tips hoe je de was moet doen, hoe je kotsplekken verwijdert uit vloerbedekking en wijnvlekken uit je bloes. En dat beschrijft ze op een humoristische manier.
Groothuis zweert bij de drie schoonmaakproducten soda, groene zeep en schoonmaakazijn. Niet alleen goedkoop, schrijft ze, maar ook relatief milieuvriendelijk. Speciaal voor studenten die zo min mogelijk tijd kwijt willen zijn aan soppen en schrobben, is er de snelpoetstechniek van Groothuis: zet de timer aan op het gewenste aantal minuten dat je wilt schoonmaken per kamer, zet een leuk muziekje op en steek beide handen uit de mouwen. Groothuis belooft dat wie geoefend is in deze methode het hele huis in een uur schoon krijgt.
Het studentenpoetsboek inclusief een corveerooster is sinds gisteren te koop voor 17,50 euro. Wil je een exemplaar winnen? Ga naar onze prijsvraag.