Scriptieprijs voor kankeronderzoek

Kay Wiebrands is de winnaar van de Vliegenthart Scriptieprijs. De jaarlijkse prijs van het Universiteitsfonds voor excellente afstudeeronderzoek werd zaterdag uitgereikt tijdens de Universiteitsdag.

Wiebrands studeerde af op een onderzoek naar uitzaaiing van kankercellen. Hij beschreef de processen die kankercellen die zich door het lichaam verspreiden, ondergaan. Volgens de jury heeft Wiebrands op een duidelijke en overzichtelijke wijze de veranderingen in moleculen, cellen en regelmechanismen belicht.

De winnaar werkt op dit moment aan het MIT, Massachusetts Institute of Technology, aan een promotievoorstel. Hij kon derhalve de prijs waar een geldbedrag van 1000 euro aan verbonden is niet persoonlijk ophalen. Dit gebeurde nu door zijn ouders.

De jury sprak overigens zijn vreugde uit over de hoge kwaliteit van de ongeveer 20 inzendingen. Ook het niveau van het Engels werd geprezen.

Dit was de aanleiding om ook een tweede  prijs uit te reiken. Die ging naar Tryntsje Cuperus die de master Biology of Disease afrondde. Zij schreef over het ontstaan van ziekten door bacteriën die door teken worden overgebracht.

De Vliegenthart-prijs is vernoemd naar voormalig voorzitter van het Universiteitsfonds prof. dr. Hans Vliegenthart. Na zijn vertrek als voorzitter in 1994 werd de prijs ingesteld om uitmuntende afstudeerscripties te belonen. Elk jaar staat een van vier disciplines centraal: de Geesteswetenschappen, de Sociale Wetenschappen, De Natural Sciences of de Life Sciences. Dit jaar was het laatst genoemde wetenschappelijke terrein aan de beurt.

xb

Advertentie