Stem op de dansende UU-promovenda
Maartje de Jong maakte het winnende filmpje in de categorie Biologie van de Dance Your PhD-wedstrijd van het tijdschrift Science. Eind oktober volgt de finale. Op internet kan gestemd worden voor de publieksprijs. “Dit was fun om aan te werken, maar nog leuker is dat de boodschap overkomt.”
De promovenda van het Helmholtz-instituut (eerste van rechts, zittend) danst zelf een hoofdrol in de video die uitlegt hoe de hersenen visuele informatie verwerken. De jury van de ludieke wedstrijd waarin promovendi dansfilmpjes over hun onderzoek insturen, was onder de indruk. Eind oktober wordt bekend of de inzending van De Jong beter is dan die van de winnaars van de andere drie categorieën scheikunde, natuurkunde en sociale wetenschappen. Er is ook een publieksprijs, waarvoor hier gestemd kan worden.
Hoe kom je op het idee om me te doen?
“Via e-mail ben ik geabonneerd op nieuwsberichten van Science. Zo las ik over de wedstrijd ‘Dance Your PhD’. Dat vond ik meteen heel gaaf. Ik vind wetenschap leuk en ik vind dansen leuk. Ik vroeg mij af of die twee dingen te verenigen zijn.”
Wist je meteen hoe je dat wilde doen?
“Nee, het is helemaal niet eenvoudig om iets wat je normaal gesproken heel analytisch aanpakt in een kunstzinnige vorm te gieten. Je wordt gedwongen de essentie te zoeken, voor details is geen ruimte. Pas toen ik hier met een groepje vrienden over ging brainstormen, kreeg ik daar gevoel voor. Ik moest hen in eenvoudige termen uitleggen wat ik aan de universiteit doe; dat was heel leerzaam. Daarna ben ik pas aan een script begonnen.”
Hoe heb je het verder aangepakt?
“Ik ga veel naar feesten waar de Braziliaanse Zouk wordt gedanst. Die dans wilde ik in het filmpje terug laten komen, omdat de Zouk veel ruimte geeft om bewegingen op je eigen manier te doen. Daardoor konden we de dans aanpassen aan wat we wilden uitbeelden. Enkele vrienden uit de danswereld, met daarbij ook onze onderzoeks-assistent Ralph Hendriks (links, bovenste rij), wilden graag meedoen. Een van hen had net een nieuwe camera, die hij wilde uitproberen. In de kantine van het Kruytgebouw hebben we toen in drie dagen alles opgenomen. Dat was nog een heel gedoe; we maakten een decor en lieten bouwlampen aanrukken. Het gebeurde allemaal buiten kantooruren, maar we trokken toch wel wat bekijks. De bewaking vond het bijvoorbeeld erg interessant.”
Ooit gedacht dat je de competitie zou kunnen winnen?
“Pas nadat het filmpje helemaal af was en we het eindresultaat bekeken, realiseerden we ons dat we een goede kans zouden kunnen maken. De inzendingen voor vorige competities lieten zien dat het nog best lastig is om een idee goed uit te werken. Maar toen ik vorige week donderdag hoorde dat we echt het beste biologiefilmpje hadden gemaakt, was het toch wel even feest.
“Het was fun om aan hieraan te werken, maar het is nog leuker om te zien dat de boodschap ook overkomt. De meeste mensen slaan de wetenschapskaternen van de kranten over, laat staan dat ze een wetenschappelijk artikel lezen, maar zo’n filmpje vinden ze leuk. Er zijn echt mensen gaan nadenken over de manier waarop waarneming werkt en ‘ze naar dingen kijken’.”
En nu?
“We hebben 500 dollar gewonnen, maar we hebben ook wel wat kosten gemaakt. En natuurlijk gaat het vooral om de eer. Eind oktober wordt tijdens een festival over film en wetenschap van Science in New York bekend gemaakt welk van de vier genomineerde filmpjes het allerbeste is; dan kun je nog eens 500 euro winnen. Ze willen graag dat je daar bij bent, maar er is helaas geen reisbudget. De vier promovendi moeten nu via Skype aanwezig zijn. Dat wordt nog een hele toer, want ik heb een vakantie naar Argentinië en Antarctica gepland. Ik zal maar proberen om ergens in een Argentijnse stad een internetcafé te vinden.”
XB