Student Engels wint DUB's Student en Stad-quiz

Foto: Catch Projecten B.V.

In het themamagazine Student en Stad publiceerde DUB in september een quiz over de relatie tussen studenten en de stad. Met het blad werd gevierd dat de Universiteit Utrecht 50 jaar onafhankelijke journalistiek in huis heeft. Vroeger was het een papieren blad, de laatste tien jaar een website.

De vragen behandelden studententhema's als huisvesting, vervoer en studentenleven. Gemiddelde score voor de quiz was dat 72 procent van de vragen goed beantwoord zijn. De meeste vragen waren goed te doen. Het hielp daarbij dat er bij de vragen een link stond naar het gedigitaliseerde U-bladarchief - waardoor het antwoord op te zoeken was.

Toch bleken enkele vragen moeilijk. De vraag met de slechtste score ging over de eerste studentenhuisvesting in De Uithof. Maar de helft wist dat de eerste bewoners van de Cambridgelaan geen hond of kat mochten hebben. Ook met de vragen over het bejaardenprotest tegen studentenwoningen, de oorsprong van het eerste studentenuitzendbureau en de vraag in welke wijk in 1971 de meeste studentenhuizen stonden, hadden veel deelnemers moeite.

Voor de prijs, een gepersonaliseerde tekening weg van de bekende Utrechtse kunstenaar Charles van den Broek, stuurden 205 mensen hun antwoorden toe. Deze prijs is beschikbaar gesteld in samenwerking met kunstwinkel Catch Projecten. Catch Projecten biedt dit soort tekeningen aan als cadeau-idee, bijvoorbeeld voor een afstuderen, verjaardag of pensioen. 

Behalve het goed beantwoorden van de vragen, moesten de deelnemers ook aangeven waarvan ze een tekening zouden willen hebben. Er zijn heel wat opties genoemd. Zo werd verschillende keren gekozen voor de plek waar ze hun geliefde voor het eerst ontmoet hebben. Dat was voor de één op een terras bij Ledig Erf, voor de ander cafetaria Ten Beste. Anderen zien graag hun studentenhuis vereeuwigd, zoals de bewoners van het oudste Veritashuis aan de Oudegracht of bewoners van het IBB. Verschillende deelnemers wonen niet meer in Utrecht en hebben duidelijk heimwee. Ze kiezen voor stadsbeelden, variërend van de Nieuwegracht, de Munt, de Watertoren of de Kanaalstraat. Ook de sociëteiten van studentenverenigingen zijn populair, zoals de Kroeg PHMR, Vestia, Biton of SSR-NU. Als het gaat om studiegerelatieerde panden, worden gebouwen van diergeneeskunde veel genoemd, en van de internationale campus, mede omdat die dreigt te verdwijnen.  

De winnaar is Mara Loeters, student Engels. Zij wil graag een tekening van kinderboekwinkel Kakelbont aan de Oudegracht. "Vroeger ging ik met mijn moeder vanuit Houten naar deze winkel en in de kinderboekenweek mocht ik wel tien boeken kopen. Vooral Pipi Langkous was mijn favoriet en dat paste bij de naam van de winkel. Ik ben echt heel dankbaar dat ik zo gestimuleerd ben om te lezen. Dat is zeker één van de redenen waarom ik nu Engels studeer."  De tekening wil ze cadeau doen aan haar moeder.

Tekenaar Charles van den Broek, die mede in de jury zat, vond sommige reacties zo ontroerend dat hij een dvd beschikbaar heeft gesteld voor een tweede en derde plaats. De eerste dvd is voor Daan Fraanje van de directie Onderwijs en Onderzoek. Hij wilde graag een beeld hebben van het terrasje waar hij de eerste date met zijn vriendin had gehad. En de tweede dvd is voor Stefanie Jager, afgestudeerd student Bestuurs- & Organisatiewetenschap, die beschrijft hoe ze met haar vriend zit op een bankje onder de herfstige bomen rond de Serrenborgh en filosofeert over het leven. 


Antwoorden op de quizvragen


1. In 1969 reed bus 12 voor het eerst van het centrum naar De Uithof. Hoe vaak op een dag ging de bus?

Binnenkort verdwijnt lijn 12 definitief. In plaats daarvan komt de tram. Het is een afscheid van een bijzondere buslijn die 50 jaar pendelde tussen De Uithof en het Centraal Station. In de beginjaren ging de bus 13 keer per dag, waarvan vier keer als sneldienst.


2. Bij de opening van het IBB werd ook een open trefcentrum ingericht onder de naam Chez Bébé. Welke voorziening had dat centrum?

Recent was er op DUB nog een discussie of het IBB dan wel Tuindorp West het gezelligste studentencomplex heeft. In ieder geval was het IBB in 1969 het eerste SSH-complex. Dit complex had een eigen ‘faciliteitencentrum’, genaamd Chez Bébé. Het centrum was geen verkooppunt voor hasj en had ook geen filmzaal, maar was een zitkuil met twee biljarts.


3. De Stichting Utrechtse Studenten Arbeidsbemiddeling (Susa) was het eerste uitzendbureau voor en door studenten. Wat was de reden voor de oprichting?

Veel van de grote uitzendbureaus zijn begonnen als studenteninitiatief. Een voorbeeld daarvan is Susa. Het ging deze studenten in eerste instantie niet om andere studenten aan een bijbaan te helpen, maar fungeerde als een creatieve manier om geld binnen te halen om  feesten voor de studentenvereniging te organiseren.


4. In welke wijk woonden in 1971 de meeste studenten?

Niet in de oude binnenstad, maar rond het Wilhelminapark woonden rond 1971 de meeste studenten. Ook nette wijken als Oog en Al en Tuindorp scoorden beter dan Lombok of Pijlsweerd. In nieuwe wijken als Overvecht en Kanaleneiland was nauwelijks een student te bekennen.


5. Bejaarden Sabu-huis zijn bang dat ze studenten krijgen als buren. Waarvoor waren ze bang?

“Ik heb niets tegen studenten, maar ze hebben een heel andere leefwijze”, zei een bewoner van het bejaardentehuis tegen het U-blad. “Ik zie het al voor me: om elf uur ’s avonds komen vrienden langs, om twaalf uur gaan ze naar een feest, om vier uur komen ze met veel lawaai thuis.”


6. Op het Lepelenburg had je van 1945 tot 1985 het U-huis. Wat was dat voor huis?

Je zou het de Pnyx van de jaren 70 en 80 kunnen noemen. Het statige negentiende eeuwse pand was aangekocht om de verzuiling binnen de universiteit tegen te gaan en studentenclubs bij elkaar te brengen. Ook de mensa was er gevestigd. In de jaren 80 wilde de universiteit het afstoten omdat het onderhoud te prijzig was. In aanloop na dat besluit werd het pand in 1984 gekraakt en tijdelijk gebruikt als ‘snurkhuis’, een opvangplek voor daklozen.


7. In de jaren 80 was liften populair. Waar kwam de officiële liftplek van Utrecht? 

In de tijd dat de OV-kaart voor studenten nog niet bestond, reisden aardig wat studenten liftend door het land. De officiële liftplek kwam bij stadion Galgenwaard. Voor het noorden op de Rubenslaan en naar het oosten en zuiden naast het stadion. De liftplekken bestaan nu nog.


8. Wat mochten de eerste bewoners van de flats in De Uithof volgens een plan van de gemeente niet?

Het was de gemeente Utrecht die besloot dat de eerste studentbewoners aan de Cambridgelaan in De Uithof geen hond of kat mochten houden. Het stond in een landschapsplan en was bedoeld om de kwetsbare natuur in Amelisweerd te beschermen.


9. Utrecht had in 1996 de eerste fietsstraat van Nederland. Er kwamen veel klachten zodat de straat na drie jaar weer werd opgeheven. Waar was die straat?

Het idee was sympathiek. Geef fietsers de ruimte en maak de auto te gast. Maar de landelijk primeur van de Burgermeester Reigerstraat als fietsstraat was geen succes. Inmiddels kent Utrecht vele fietsstraten, maar de Burgemeester Reigerstraat is daar niet één van.


10. Ronald Giphart schreef zijn eerste roman als student met een bijbaan. Wat voor bijbaan had hij?

Om elf uur ’s avonds nam hij afscheid van de verpleegkundigen en kon zich in alle rust wijden aan het schrijven van zijn roman. Giphart had zijn studie Nederlands vaarwel gezegd en werkte als nachtportier in ziekenhuis Overvecht.


11. Wat is het oudste corpshuis van Utrecht?

Het oudste corpshuis is opgericht in 1902. In de begintijd woonden er drie à vier studenten samen met een hospita. In de jaren 50 kocht opa Pulles het pand waar zijn en zoon en later kleinzoon met een aantal andere corpsleden een kamer hadden. Later is het overgenomen door de SSH op voorwaarde dat de bewoners hun eigen huisgenoten mochten kiezen. In 2002 zaten er standaard 14 huisgenoten en een huishond in dit pand aan de Oudegracht 345bis.


12. Orca startte in 2008 een programma in de wijk dat later uitgroeide tot stichting Move. Wat doet de stichting?

Stichting Move begon met een knutselproject op een basisschool in Hoograven, de wijk waarin ook Orca gehuisvest is. De stichting is nu 10 jaar oud, heeft een landelijk bereik en heeft meer dan vierhonderd projecten gedaan. Recent kwam de koning nog op bezoek.


13. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 verwierf de partij Student & Starter twee zetels. Vier jaar eerder deed de partij ook mee aan de verkiezingen. Hoeveel raadszetels kreeg de partij toen?

Economie student Steven Menke was de eerste lijsttrekker van de fractie Student & Starter. Door de zetelwinst mocht hij namens de partij zitting nemen in de gemeenteraad. Menke was niet de enige student die zijn opwachting maakte in de raad. Twee andere studenten en een pas afgestudeerde werden ook gekozen voor partijen GroenLinks, VVD en ChristenUnie.


 

Advertentie