Studenten brengen digitale voorstelling van 1000 Zalen

Op de agenda van Studenten Toneelvereniging Stuk stonden dit academische jaar nog vier toneelstukken toen het coronavirus zich aandiende. De meeste voorstellingen konden worden doorgeschoven naar volgend jaar, maar voor 1000 Zalen van Bo Tarenskeen bedacht regisseur Anna van der Heiden-Kunst (34) een oplossing. “1000 Zalen speelt zich af in een zalencentrum waar allerlei verschillende verhalen te ontdekken zijn. Ik moest meteen denken dat je deze verhalen ook via de bewakingscamera’s van het zalencentrum kan zien. Die insteek zorgde voor een vertaling van een offline plan naar een online plan. Ik polste de spelers: ‘joh, zullen we dit zo gaan doen, gaan jullie met mij deze ontdekkingstocht aan?’ Daar was gelukkig meteen veel enthousiasme voor.”

1000 Zalen wordt volgende week via Zoom ‘uitgezonden’. De repetities zijn in volle gang, maar zo simpel is online repeteren in de praktijk niet, zegt acteur en student Geneeskunde Milou Hüsken (26). Met name het gebrek aan offline interactie met anderen vond ze lastig. “Dat was in het begin echt wel zoeken. Het is natuurlijk heel anders dan fysiek spel, want je zit alleen in de kamer voor je laptop te spelen. Toen we net hiermee begonnen, wisten we niet goed waar we aan begonnen. Gaandeweg kom je met andere spelers toch weer met nieuwe ideeën en ga je dingen uitproberen.” Veel makkelijker spelen is het niet, volgens Hüsken. “Normaal krijg je heel veel energie van het spelen met andere mensen en dat is nu echt een stuk minder. Je zit constant voor een beeldscherm.”

Scène uit 1000 Zalen: 'jonge schrijver'

Digitaal samenspel
Het stuk van Tarenskeen beschrijft vele scènes in 1000 Zalen maar die worden niet allemaal uitgevoerd door Stuk. Er wordt een greep uitgedaan, legt regisseur Van der Heiden-Kunst uit. “Er is niet echt een duidelijke verhaallijn, want je ziet flarden van situaties die zich voordoen. De personages zijn voornamelijk op zoek naar de juiste zaal, naar de juiste cursus, naar mensen die ze zijn kwijtgeraakt. We zien mensen verdwalen, mensen elkaar vinden, mensen die elkaar ontmoeten die niet naar elkaar op zoek waren. Die zoektocht, de chaos en de frustratie die daarbij hoort, brengen wij in beeld.”

Hoewel elke acteur voor zijn eigen camera zit, is de voorstelling niet een aaneengeregen reeks monologen. De personages hebben onderling gesprekken en ze bieden elkaar tegenspel. Aan deze digitale manier van samenspel moest acteur en student Urban& Economic Geography Joost Pennings (22) wel wennen. “Ik dacht dat je in het begin de interactie zou missen, maar gaandeweg vergeet je dat je in je eigen kamertje, voor je eigen laptop zit. Op een gegeven moment voelden we dat we gewoon met elkaar bezig waren.” Milou woont op kamers, Joost woont momenteel bij zijn ouders, en hoewel Joost ook in aanwezigheid van zijn ouders kan acteren, verbant Milou haar huisgenoten tijdelijk uit de woonkamer, zegt ze lachend.

In totaal spelen in deze voorstelling elf acteurs mee die elk een dubbelrol op zich nemen, omdat er ook veel kleine rollen te verdelen zijn. Milou: “In principe zijn er wat meer rollen die opvallen. Iedereen heeft wel iets waar je meer ‘een rol’ in pakt, maar er zijn ook zoveel mensen die komen en gaan.” Zelf speelt ze onder meer een moslima die niet blij is met haar bidruimte. Joost speelt de receptionist van het zalencomplex bij wie zij komt klagen. Hij is daar niet blij mee.

Scène uit 1000 Zalen: 'demon'

Geheel nieuwe kijkervaring
De acteurs spelen recht in de camera. Een echt decor is er niet, ze doen het met de middelen die ze hebben in hun woon- of slaapkamer. Het publiek ziet via de Zoomverbinding en de webcams van de acteurs de verschillende scènes ontstaan. Dat brengt, zo zeggen de regisseur en de acteurs, een geheel nieuwe kijkervaring met zich mee. Maar een theatervoorstelling via de webcam, is dat nog wel theater? Van der Heiden-Kunst: “Dat was ook echt wel een zoektocht, maar we hebben ontdekt dat het zeker nog zo is. Er wordt nog steeds live gespeeld. De scheiding dat ze allemaal in hun eigen kamer zitten verdwijnt. Je wordt echt nog wel het stuk ingetrokken.”

Het thema van de voorstelling dat het jachtige leven en een continue zoektocht naar ‘iets’ uitbeeldt, leent zich toevalligerwijs goed voor deze periode waarin covid-19 de samenleving tot stilstand brengt, zegt Van der Heiden-Kunst: “Het fascineert me enorm dat mensen aan het rennen zijn door het leven, op zoek naar onmisbaar geachte ervaringen, het overal bij moeten zijn. Er wordt ook veel van je verwacht in het leven. Door de snelheid waarmee je eigenlijk door het leven rent, merk je ook dat er een gebrek aan verdieping ontstaat; in contacten met gesprekken die je met andere mensen hebt, die je voert. Die veroorzaken miscommunicatie en frustratie. Als er ook maar één ding niet goed gaat, kan je hele dag in de soep lopen. Door zoals nu – noodgedwongen - stil te staan, stop je met rennen en kijk je weer met andere ogen naar je leven. Wellicht dat mensen na het zien van deze voorstelling dat ook gaan doen.’

De voorstelling 1000 Zalen vindt digitaal plaats via Zoom op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni om 20.00 uur. Tickets zijn 3 euro. Reserveren kan via deze site. Na reservering ontvang je een persoonlijke link voor toegang tot de voorstelling. Stuk geeft vier kaarten weg via de prijsvraag van DUB.

Studententoneel
Studenten Toneelvereniging Stuk bestaat nog maar net iets meer dan twee jaar, maar heeft het afgelopen jaar het aantal leden – 136 inmiddels – bijna zien verdubbelen, “wat we zelf ook totaal niet hadden voorzien”, aldus Commissaris Extern Rick Morssink (21, student Informatiekunde). “Onze vereniging wordt steeds professioneler, uitgebreider en steeds ruimer van opzet. Dit jaar hebben we halsoverkop uit nood nog twee extra speelmogelijkheden uit de grond moeten stampen, omdat we veel nieuwe leden hebben en we zoveel mogelijk mensen – het liefst iedereen – willen laten spelen.” Voor dit academisch jaar stonden aanvankelijk vijf toneelstukken, een theatercursus en een theaterimprovisatiegroep op de planning. Op het stuk van 1000 Zalen na, worden de andere evenementen en voorstellingen vooruit geschoven.

Advertentie