Studenten met eigen nummer op Spotify: ‘Toen voelde ik me echt muzikant’
‘Ik vind singletjes maken heel leuk en heel lekker’
Miquel Romeo. Foto: Miquel Claase
Als sociologiestudent Miquel Claase (23) zijn studieboeken dichtslaat, komt zijn alter ego Miquel Romeo tevoorschijn. In plaats van met ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken houdt die zich liever bezig met het produceren van muziek. Op zijn studentenkamer in Utrecht neemt hij zijn eigen nummers op en mixt die zelf. Sinds 2018 plaatst hij zo nu en dan een nieuwe single op zijn artiestenpagina op Spotify.
De muziek die hij maakt omschrijft hij als “r&b, gemixt met funk- en jazzinvloeden”. Als sinds zijn twaalfde schrijft hij nummers, maar drie jaar geleden vond hij het tijd om dat wat serieuzer aan te pakken en besloot hij zijn muziek op Spotify te uploaden. Waarom hij dat graag wilde? “Voornamelijk omdat ik er zelf makkelijk naar wilde luisteren. Ik maak muziek die ik zelf heel leuk vind. De naamsbekendheid die daarbij komt kijken als andere mensen het ontdekken, vind ik alleen maar leuk, maar het is niet de beweegreden geweest voor mij om muziek te maken.”
Zijn laatste single Through kwam uit op 14 augustus vorig jaar. Dat nummer bestond al een stuk langer, maar door de lockdown had hij tijd om het af te maken. Toch ervaart hij vooral negatieve gevolgen van de coronacrisis. “Ik vind het hartstikke leuk om muziek te maken, maar het is gewoon anders in deze tijd nu je niet meer kunt optreden. Ik merk dat het corona-moe zijn toch wel mijn creativiteit inperkt.”
Miquel Romeo – Through (14 augustus 2020)
Maar dit is geenszins het einde van zijn muzikale carrière. Singles releasen zal hij blijven doen. Kunnen we misschien zelfs ooit een album verwachten? “Ik denk niet dat ik tevreden genoeg ben met wat ik nu heb liggen om een volledig album uit te brengen. Bovendien zou ik daarvoor wel een marketingplan willen hebben, en ik weet niet of ik daar de tijd in wil steken. Ik vind singletjes maken heel leuk en heel lekker, maar dat is voornamelijk omdat dat makkelijker samengaat met mijn leefstijl als student en bestuurder van de studievereniging van Sociologie, Usocia.”
‘Het voelt wel cool om te kunnen zeggen: ik sta op Spotify’
Jasmijne. Foto: Jasmijn van Andel
Jasmijn van Andel (19), alias Jasmijne, schrijft naast haar studie Biologie op de Universiteit Utrecht zelf liedjes. Dat doet ze nu zo’n drie jaar. Het idee om eigen muziek op Spotify te plaatsen, kreeg ze vrij snel. “Het zat al anderhalf jaar in mijn hoofd, maar ik had er nooit echt werk van gemaakt. Op een gegeven moment ben ik met wat mensen de studio in gegaan en hebben we vijf nummers opgenomen. Ik had toen ook ineens dit nummer geschreven. Ik dacht: dit moet ik nu uitbrengen. Als dit over een halfjaar pas komt, slaat het nergens meer op. Die heb ik dus zo snel mogelijk gereleaset, en staat nu als enige alvast op Spotify.”
Dat het liedje de coronatijd beschrijft, moge duidelijk zijn. Ze bezingt hoe ze er af en toe behoorlijk doorheen zit. “Het valt me best zwaar om online te studeren. Ik heb niet alles gehaald wat ik het afgelopen jaar heb gedaan, omdat het allemaal veel energie kost. Het niet-leuke deel van studeren blijft over en alle leuke dingen er omheen vallen een beetje weg, terwijl je wel moet blijven leveren voor je studie.” Toch is de boodschap van Ik hoop dat je dat weet positiever van toon: het is de liefde die centraal staat. “Ik heb me gerealiseerd dat alles zomaar kan veranderen. Dan zeg ik liever tegen mensen te vaak dat ik van ze hou dan dat ik het één keer te weinig zeg. Ik ben er niet zo goed in om dat te zeggen, maar in een liedje kan ik dat wel.”
Jasmijne – Ik hoop dat je dat weet (8 januari 2021)
Uitgezongen is Jasmijne voorlopig nog niet. Sterker nog: half april kunnen we meer nieuwe muziek verwachten. Want liedjes schrijven doet ze graag en zal ze blijven doen. “Het is leuk dat mensen mijn liedjes kunnen horen. Ik ben er ook wel een beetje trots op dat ik liedjes schrijf. Het voelt wel cool om te kunnen zeggen: ik sta op Spotify.”
'Toen onze single op Kink FM werd gedraaid, voelde ik me echt muzikant'
Lumen (Luke 2e van links). Foto: Alexander Bouwland
Luke de Bruijn (25) steekt naast de master Applied Musicology veel tijd in zijn band Lumen, die hij een paar jaar geleden met drie vrienden oprichtte. Ze waren net behoorlijk aan de weg aan het timmeren toen corona roet in het eten gooide. “We hadden net op een showcase tijdens Eurosonic Noorderslag gespeeld en de Slag om Stukafest in Utrecht gewonnen. Het ging heel lekker met ons live, maar toen ging alles dicht.”
De band besloot de gelegenheid aan te grijpen om zich te storten op nieuwe releases. “We hadden eerder wat demo’s online gezet op SoundCloud, maar dat was meer om op te sturen naar podia dan dat er echt naar geluisterd werd. We hadden al langer het idee om onze muziek op Spotify te zetten. Voor ons gevoel waren we dan echt ‘out there’. En door corona hebben we dat professioneler aan kunnen pakken.”
Opvallend genoeg zat het meeste werk voor de UU-student niet in het uploaden zelf, maar in het pluggen van het nummer: contactgegevens verzamelen en de muziek naar de juiste mensen sturen. En met succes: het leidde ertoe dat hun eerdere single Stop Pulling My Strings werd verkozen tot Single van de Week op Kink FM. Dat was voor Luke een bijzonder moment. “Ik ben altijd veel met muziek bezig geweest en zag mezelf wel als muzikant. Maar in vergelijking met iemand die conservatorium doet, ben je natuurlijk volledig een hobbyist”, vertelt Luke. Dat veranderde toen de nieuwe single er was en hij op Kink FM werd gedraaid. “Toen voelde ik me echt muzikant. Dat is iets wat ik al jarenlang ambieerde. Ik doe het dan wel naast mijn studie, maar op gelijkwaardig niveau.”
Lumen – Don’t You Know (2 oktober 2020)
Voor een beginnende band met ambities is het een lastige tijd. Hoewel de band tijdens de lockdownperiode een aantal livestreamconcerten heeft kunnen geven, stonden er tijdens de tweede golf geen nieuwe releases meer gepland. Luke kwam er door deze relatief rustige periode wel achter waarom hij muziek wil blijven maken. “We hebben heel veel plezier in het spelen met elkaar in de oefenruimte en nummers schrijven. Daar halen we veel voldoening uit. En dat is natuurlijk wel de kern van muzikant zijn: als je geen plezier meer hebt in muziek maken, kun je beter wat anders gaan doen.”
Help de UU-playlist vullen:
Ben jij student of werknemer van de Universiteit Utrecht en heb jij ook een nummer op Spotify of een ander streamingplatform staan? Meld het ons in een reactie onder dit artikel. Zo bouwen we een UU-playlist op!
1. Nummer schrijven
Een nummer uploaden begint natuurlijk met het schrijven van je eigen muziek! Sommigen gaan er een middag voor zitten en hebben een lied zo geschreven, bij anderen begint het met een flard of regel en ontstaat het langzamerhand. Je kan dit doen op piano, gitaar of een ander akoestisch instrument, maar er bestaat ook software waarmee je volledig digitaal of via een MIDI-keyboard muziek kunt creëren.
2. Opnemen
Om deze muziek te kunnen opnemen heb je een Digital Audio Workstation (DAW) nodig. Programma’s waar je aan kunt denken zijn Pro Tools, Ableton Live of FL Studio. Zoek je iets goedkopers, is er ook gratis software als Audacity, Garageband (Apple) of Tracktion Waveform Free. Pro Tools en Ableton Live hebben bovendien een Lite-versie, die (tijdelijk) gratis te gebruiken is.
3. Mixen
Als je nummer eenmaal is opgenomen, kun je vaak in hetzelfde programma aan de slag met het mixen: het samenbrengen van de geluidssporen en zorgen dat ze goed samen klinken. Tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld de compressor, equalizer en reverb- en delay-effecten. Wil je hier meer over weten, check dan dit blog van Bax Music.
4. Masteren
Ben je tevreden over de mix, dan is het zaak te zorgen dat je track binnen de geluidsnormen valt, zodat er geen rare uitschieters in zitten die gehoorbeschadiging kunnen veroorzaken. Daarvoor moet je je nummer masteren. Dat zorgt voor een constante totaalklank. De snelste manier is om dat online te laten doen door AI-technologie.
5. Distributeur vinden
Is je nummer af, kun je deze niet zelf uploaden op Spotify. Tenzij je een platenlabel hebt, gaat dat via een distributeur. Dit is een bedrijf dat ervoor zorgt dat je single op je artiestenpagina komt te staan. Dat kan al voor een paar tientjes. Voorbeelden zijn DistroKid of CD Baby. Voor je deze investering hebt terugverdiend, ben je wel even bezig: Spotify betaalt gemiddeld 0,004 euro per stream uit.
6. Playlists
Als je al deze stappen hebt doorlopen staat je muziek op Spotify! Natuurlijk wil je het liefst dat hier zoveel mogelijk mensen naar luisteren. Een van de beste manieren om dit voor elkaar te krijgen is om in een Spotify-playlist te belanden. Je kunt deze met een klein promo-praatje zelf pitchen bij Spotify-curatoren – óf ervoor zorgen dat je nummer veel geluisterd wordt zodat deze door het algoritme wordt opgemerkt. Het is een beetje de kip of het ei. Belangrijkste is dat jij voortaan in het rijtje One Direction, Beyoncé en Bruno Mars thuishoort: je staat op Spotify!