Studenten roepen professionele hulp in bij maken scriptie

Veel studenten zien op tegen het schrijven van hun scriptie en roepen de hulp in van betaalde scriptiebureaus. Mag dat?

De Utrechtse student Mark (niet zijn echte naam) was al een half jaar met zijn scriptie bezig, zonder dat het einde in zicht was. Hij had wel alle informatie voor zijn onderzoek verzameld. “Maar de grote berg info had geen kop en geen staart.” Mark dreigde in de informatiebrij te verzuipen. Hij stond op het punt het op te geven. “Ik dacht na maanden aanmodderen: bekijk het maar met die scriptie. Het zat totaal niet goed met mijn motivatie.”

De student van de faculteit Geesteswetenschappen hoopte op goede begeleiding bij zijn onderzoek en het schrijven van de wetenschappelijke tekst. “Maar ik kreeg weinig ondersteuning van docenten. Ze hadden maar een paar uur per maand voor scriptiehulp ingeroosterd.”

Mark zocht vooral praktische hulp en tips. “Met de inhoud van de scriptie zat het wel goed, maar ik wist bijvoorbeeld niet goed hoe ik een onderzoek moest opzetten en hoe ik een scriptie het beste kan structureren.” Dat gebrek aan praktische vaardigheden zorgde er bijna voor dat hij met zijn studie ophield. “Ik had er geen zin meer in. Maar ik vond het ook zonde om mijn scriptie niet af te maken, want ik was nu al zo ver gekomen.”

Mark riep daarom hulp in van Studiemeesters.nl, een Amsterdams bureau dat studenten begeleidt bij hun scriptie. Ze hielpen hem vooral bij het structureren. “Ik moest bijvoorbeeld goed bijhouden wat ik precies aan het doen was. En plannen hoeveel tijd alles zou kosten. Als ik er niet uitkwam, kon ik elke twee uur even met iemand sparren. Om ideeën heen en weer te gooien om zo te zien of ik op de goede weg zat.”

Bij het bureau zaten geen experts op zijn vakgebied, maar dat was ook niet nodig, zegt de student. “Het gaat niet om het onderwerp. Onderzoek is onderzoek. Ze leerden me hoe je dat doet. Hoe je goede onderzoeksvragen formuleert, wat je moet uitdiepen om tot een goed onderzoek te komen en hoe je herhalingen voorkomt. En daardoor wist ik of ik bij bepaalde stukken nog nieuwe relevante literatuur moest zoeken.

”Dat hielp. “Je maakt een afspraak met ze, en als je niet komt opdagen, bellen ze je meteen. Natuurlijk ga je dan altijd; het zorgt voor een goede stok achter de deur.”

Goede zaken
Na een maand bij Studiemeesters.nl schreef Mark zijn scriptie af. En hij is niet de enige student die hulp inroept tijdens het scriptieproces. Steeds meer studenten doen dat. ‘Scriptie’ levert op Marktplaats al 362 hits op. Veel eenmanszaken staan te popelen om studenten te begeleiden bij hun scriptie. En ook elders op internet zijn sinds twee jaar veel scriptiebureaus te vinden, met goed bekkende namen als ‘scriptiehulpverlening’, ‘scriptiedokter’, en ‘scriptieklasje’.

De hulp die geboden wordt, varieert enorm. Op de website www.scriptielatenschrijven.nl  kunnen wanhopige studenten een oproep plaatsen voor het complete schrijven van hun scriptie, zodat ze zelf niets meer hoeven te doen. Ook op het prikbord van de startpagina afstuderen vragen studenten aan anderen hun scriptie te schrijven. Andere scriptiebureaus corrigeren tekst op spelfouten, helpen met het herformuleren van hoofd- en deelvragen en geven met track changes aan wat nog verbeterd kan worden. Of ze koppelen studenten aan iemand uit hun vakgebied voor een inhoudelijk betere scriptie en helpen met het ontcijferen van statistisch onderzoek. Soms hoeft een student alleen maar toe te kijken hoe de hulp een statistisch programma als SPSS uitvoert, zonder zelf op de knoppen te drukken.

Maar er zijn ook scriptiebureaus die zich niet bemoeien met de tekst. Wie moeite heeft met het doen van onderzoek, schrijven of plannen, volgt bijvoorbeeld bij Studiemeesters.nl een workshop in om die vaardigheden te verbeteren. “Die scriptie kan me niets schelen”, zegt Kinge Siljee van het Amsterdamse kantoor. “Ik ben bezig met de student. Als iemand niet goed weet hoe een goede alinea in elkaar zit, dan leer ik hem of haar dat, zodat ze het verder zelf kunnen oplossen. Wij zijn geen scriptiedokters.”

Studiemeesters.nl krijgt gemiddeld twintig studenten per maand van de Universiteit Utrecht. Wat haar vooral opvalt, is dat begeleiders van de UU studenten als hun academische peers zien. “Ze vergeten te vragen hoe het met ze gaat. In plaats daarvan sturen ze hun studenten allerlei interessante wetenschappelijke artikelen op. Studenten lezen dat vaak allemaal door, omdat ze denken dat ze het moeten gebruiken en daar worden ze onzeker van.  Terwijl die artikelen soms helemaal niet relevant zijn voor hun scriptie. Wij moeten deze studenten leren hoe ze met hun begeleider om moeten gaan. De wetenschappers zijn niet kwaadwillend, maar snappen niet dat een student geen wetenschappelijke gelijke is.”

Fraude
Bij de Erasmus Universiteit wordt scriptiehulp soms verboden om fraude tegen te gaan. Hoe de Universiteit Utrecht tegen betaalde scriptiehulp aankijkt, varieert per examencommissie. Regels omtrent plagiaat en fraude zijn omschreven in het onderwijs- en examenreglement. Duidelijk is dat er sprake is van fraude als een ander de scriptie voor een student schrijft. Maar hoe er tegen de vele andere vormen van betaalde scriptiehulp aankijken, blijft onduidelijk en is niet eenduidig.

“Er is geen formeel standpunt van de examencommissie en de vraag is nog nooit voorgelegd”, zegt Herre Talsma van de examencommissie Farmacie bijvoorbeeld. Betaalde begeleiding vindt hij geen probleem. “Fraude is, als een ander het werk doet of delen van het werk maakt. Maar waar precies de grens ligt is natuurlijk lastig.”

En als een student over de schreef gaat, is dat moeilijk te bewijzen, denkt Talsma. “Sommige studenten schrijven geen fatsoenlijke Nederlandse zin tijdens een tentamen, maar hun individuele werkstuk is wel in goed Nederlands. Het standaard argument is dat ze veel meer tijd hebben gehad om het Nederlands op orde te krijgen. De bewijslast is uiterst moeizaam voor examencommissies.”

“Een student van onze opleiding heeft hulp gezocht bij het schrijven van zijn scriptie”, zegt Jos Koeckhoven van de examencommissie Scheikunde. “De hulp bestond eruit om de student zelf zijn verhaal te laten schrijven. Uiteindelijk kwam de student een illusie armer na een jaar later bij de studieadviseur. Bij natuurwetenschappelijk onderzoek is het veel lastiger om betaalde hulp in te roepen, omdat er zeer specifieke expertise nodig is om de resultaten en interpretatie correct te formuleren.”

Student geesteswetenschappen Mark snapt de reserves van examencommissies over betaalde scriptiehulp wel. “Bedrijfjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Veel studenten maken er gebruik van. Bureaus die goed zijn, blijven wel bestaan. Maar er zijn ook genoeg bedrijfjes die snel geld willen verdienen over de rug van studenten en die je niets willen leren. Maar de 700 euro die ik er aan uit heb gegeven was voor een goed doel. Voor mijn scriptie heb ik een voldoende gekregen.”

Zie ook: hoe haal ik een 10 voor mijn scriptie

Advertentie