Studenten 'stemmen' woensdag voor de Eerste Kamer
Waarom zou een student woensdag naar de stembus gaan? Alleen voor de Eerste Kamer, vindt het jonge electoraat. Daar zijn de kandidaten voor de Provinciale Staten het natuurlijk niet mee eens, want de provincie gaat over onze leefwereld, dus ook over die van studenten.
Een beetje lacherig wordt er donderdagavond nagepraat in de sociëteit van studentenvereniging S.S.R.-N.U. Even daarvoor was het politieke debat van studentenunie Vidius, Studium Generale van de Hogeschool Utrecht, de politieke partij Student & Starter, en vereniging Must, met veelal jonge, wannebe statenleden.
De kandidaatsleden kruisten de degens over windmolens, bussen naar kleine dorpen en subsidies voor culturele initiatieven. Niet de meest sexy onderwerpen en al helemaal niet zaken waar je als student per se je stem voor hoeft uit te brengen.
Veerle Klijn (21), student Bestuurs- & Organisatiewetenschap, is vooral onder de indruk van het speciaalbier La Trappe Puur op de tap dat ze bij geen enkele andere vereniging heeft gezien. “Al gaat de provincie wel over infrastructuur. Ik wil wel een bredere A27 om sneller bij m’n ouders in Breda te kunnen zijn.”
Studiegenoot Harm de Jong (21) heeft medelijden met de kandidaatsleden. “Stap hier maar eens de deur uit: de stoep, de straten, de gebouwen: allemaal dingen waar niet de provincie maar de gemeente over gaat. Alleen de lucht die je inademt, is van de provincie. Tijdens de verkiezingen zie je de kandidaten, straks hoor je ze vier jaar niet meer.”
Wat doen statenleden eigenlijk
Toch kan hij naast verbreding van de A27 wel provinciale invloed bedenken die van belang is voor studenten. “Er gaat veel provinciegeld naar het Utrecht Science Park en een verandering in het busnetwerk in kleine kernen heeft ook invloed op de buslijnen hier in Utrecht.”
Ayla Schneiders (25) kan het lijstje wel aanvullen. Ze doet de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) en is nummer 5 op de lijst van D66. Volgens velen is zij de onbetwiste winnaar van het debat. Ayla: “De provincie heeft er door te zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat aan bijgedragen dat Nutricia voor Utrecht koos in plaats van Parijs. Door bijvoorbeeld de Uithoflijn te realiseren, waardoor je straks in 40 minuten op Schiphol bent.”
Ze gooit er nog maar een volgens haar belangrijk onderwerp in: energietransitie. Een plan om van fossiele brandstoffen volledig over te stappen op duurzame energie. En daar heeft de provincie, met die windmolens, ook een belangrijke bijdrage in. Ayla: “Steeds meer studenten vinden duurzaamheid belangrijk. Je ziet het ook aan de populariteit van GroenLinks, die niet meer als de partij van de hippies wordt gezien.”
Over de windmolens lag ze tijdens het debat in de clinch met PVV-kandidaat en UU-student Joeri Pool (22), die de master Politiek & Maatschappij volgt. Mensen hebben volgens hem slapeloze nachten door windmolens, zoals in Houten. Hij is voor behoud van fossiele brandstoffen en voorstander van kernenergie.
Sommige opmerkingen van Joeri kwamen ‘m op gelach te staan uit de zaal. Toch denkt hij dat hij een aantal studenten heeft overtuigd om PVV te stemmen. “Veel studenten durven niet te vertellen dat ze op de PVV stemmen. Je hebt de sfeer tegen je.”
Voor Joeri is de reden van zijn PVV-kandidaatschap helder: “Ik ben voor vrijheid van meningsuiting. Continu zijn er voorbeelden van aantasting van dit recht. Geert Wilders wordt vervolgd en hier in Utrecht kreeg iemand in Lombok een steen door zijn ruit, omdat hij een poster van Charlie Hebdo had opgehangen.”
Zelf zegt hij nog niet bedreigd te zijn. “Maar mijn ouders waarschuwen me dat ik door het PVV-werk misschien geen baan kan vinden. Dat neem ik op de koop toe. Als je ergens voor staat, dan geef je daar niet op toe, vind ik.”
Het leenstelsel kan nog worden aangepast
Paradepaardje van Joeri deze verkiezingen is verlaging van de motorrijtuigenbelasting. Hij wijst studenten verder op de getrapte verkiezingen en de invloed die je als stemmer kunt uitoefenen op landelijke politiek via de Eerste Kamer. Maar staat er specifiek voor studenten nog wel iets belangrijks op het programma? Het fel bekritiseerde leenstelsel is er immers net door. “Dat is nog geen gedane zaak, hoor”, zegt Joeri. “Als wij groot worden, zullen we het leenstelsel zeker proberen terug te draaien. Dat is met de langstudeerboete ook gebeurd.”
Het is de vraag of Joeri zieltjes heeft gewonnen, want veel studenten wisten al op welke partij ze gaan stemmen. “Ik stem CDA”, zegt Esther Leferink (19) gedecideerd. Ze stelde tijdens het debat de één na de andere kritische vraag. “Ik vind het jammer dat ze veel consensus probeerden te vinden. Veel verschillen worden daardoor niet duidelijk.”
Een stem voor de Eerste Kamer heeft volgens haar ook voor studentenonderwerpen zin. “De stufi wordt afgeschaft, maar hoe het daarmee vrijgemaakte geld precies wordt ingezet voor onderwijs, is nog niet duidelijk.”
Ook Veerle Klijn weet wat ze gaat stemmen. “Ik ben verliefd geworden op Ayla Schneiders. Ze spreekt vlot en wist overal iets vanaf,” zegt Veerle in een redelijk volle S.S.R.-tent. Om haar heen staan allemaal studenten die sowieso gaan stemmen. Voor de Eerste Kamer. En oké, een beetje voor de provincie.
Roeien voor schoon water
Het is al lastig om te achterhalen wat de provincie doet, laat staan de waterschappen. Enfin, ook daarvoor kun je op 18 maart naar de stembus. De Algemene Waterschapspartij (AWP) en studentenroeivereniging Triton hadden in aanloop naar de verkiezingen een actie met als motto ‘Helder water’: per roeiboot nam de AWP vanaf het Merwedekanaal monsters van het Utrechtse water.
Hiermee wilde de partij aandacht vragen voor schoon en helder recreatiewater. AWP vindt dat aangelegde watersystemen voor afvoer van water en voor gezonde natuur ook benut moeten worden voor scheepvaart, recreatie en (top)sport. Boegbeeld van de actie was medicijnenstudent Kaj Hendriks, wereldkampioen roeien in 2013 en lid van het huidige olympisch team. Hij is lijstduwer van de AWP.
Hendriks wil aandacht voor schoon water, omdat de kwaliteit van het Olympische roeiwater in Rio de Janeiro beroerd is. Omdat Triton de thuisvereniging is van Kaj, ondersteunde de vereniging de actie om ook de roeisport in the picture te zetten. Bij AWP staat ook bestuurskundestudente Lizanne Takke (19) op de lijst. Eerder was zij nationaal jeugddijkgraaf.
Lees ook de opinie van student Jaap van der Heijden op DUB over de waterschapsverkiezingen.