Studentenbesturen settelen zich in nieuwe Pnyx: 'Oude gebouw viel bijna uit elkaar'

Stan en Linda van Vidius hebben nog wat uit te pakken in hun nieuwe bestuurskamer, foto's Siska Pater

“De afvoerleidingen zijn nog niet klaar, die moeten nog worden aangesloten op het riool”, zegt penningmeester Brechje van studentenhockeyvereniging USHC terwijl ze de trap op loopt naar de nieuwe bestuurskamer. “Daarom hangt die rioollucht op de begane grond.”

De bestuursleden van de verenigingen zijn nog maar net begonnen aan hun bestuurstaak, maar moeten naast wennen aan hun nieuwe functie ook verhuizen en inrichten. De sportclub en de andere 36 besturen moesten het oude gebouw aan Achter Sint Pieter verlaten omdat er veel mis was met het pand: verf liet los van de muren, een stuk plafond viel naar beneden en ramen dreigden eruit te vallen. Blijven was dus geen optie, daar zijn studentbestuurders het mee eens. Brechje, inmiddels gearriveerd in de bestuursruimte “Stiekem vind ik het wel leuk om een eigen plekje te hebben. Het andere gebouw was vies en oud. Ik ben er een keer geweest, het viel bijna uit elkaar.”

Blijven in het oude Pnyx-gebouw was geen optie

De verhuizing van de studentbesturen van de ‘oude’Pnyx in de binnenstad naar een voormalige laboratorium in het Utrecht Science Park had heel wat voeten in de aarde. De besturen wilden wel graag naar een ander pand, maar niet naar een gebouw op een binnenterrein in De Uithof. Daar was het gebouw te onzichtbaar voor studenten. Bovendien vonden ze het Science Park te ver weg van de locaties waar de meeste besturen hun activiteiten organiseren.

Ook waren de besturen niet blij met de staat van het voormalige lab. Zo deed de lift het niet, waren er te weinig toiletten en was er geen ruimte om te koken. De universiteit heeft de nodige aanpassingen gedaan, maar een maaltijd bereiden in de nieuwe Pnyx kan nog steeds niet. “Het gebouw aan het Princetonplein was het enige pand waarin alle besturen gezamenlijk gehuisvest konden worden", legt Cristel Teusink van de directie Studenten, Onderwijs en Onderzoek uit. “De universiteit vindt het van groot belang de besturen een dergelijke faciliteit te bieden. Het is evident dat blijven in het oude Pnyx-gebouw geen optie was, daar was iedereen het over eens. We hebben afgelopen jaar zeer, zeer uitgebreid gesproken met de studentorganisaties over een alternatief.” Het is de bedoeling dat de besturen drie jaar aan het Princetonplein blijven, daarna krijgen ze een nieuwe locatie in het centrum.

Dus hier willen we het netjes houden

Toen DUB vorige week dinsdag (15 september) langs ging bij het oude laboratorium dat nu omgedoopt is tot Pnyx, was Brechje samen met PR-commissaris Iris aanwezig om het clublogo op de rood geverfde muur te schilderen en foto’s van oude besturen op te hangen. Sommige lijsten hangen al aan de muur, de rest ligt nog te wachten op een plekje.

De spullen waren net iets eerder verhuisd uit de binnenstad. Dat had de universiteit geregeld. Ook kreeg elke vereniging 100 euro om hun nieuwe bestuurskamer in te richten. De hockeyers kochten hiervan verf en nieuwe meubels. “Alleen de kast, de archieven en de foto’s hebben we meegenomen, de meubels waren oud en hebben we weggedaan”, zegt Brechje. De bestuurskamer in de oude Pnyx was erg rommelig en vies volgens Iris. “Dus hier willen we het netjes houden.”

We mogen zelf geen koffiezetapparaat neerzetten

Hoewel ze blij zijn dat ze niet in het oude gebouw hoeven te zitten, heeft de nieuwe Pnyx nog wat tekortkomingen . Iris wijst naar haar beker ijskoffie. “Er is nog geen koffiemachine, dus koffie moeten we halen bij de Spar. We mogen zelf geen koffiezetapparaat neerzetten vanwege de brandveiligheid. Een koelkast is er ook nog niet.” Brechje vult aan: “Ook jammer dat we nu uitzicht hebben op de parkeerplaats. We zijn wel dichterbij ons clubgebouw, die is vlak bij Olympos.”

Een veel nijpender punt vinden de twee dat ze vanwege corona maar met twee mensen tegelijk in de kamer aanwezig mogen zijn. “Vergaderen met alle zes bestuursleden moeten we dus ergens anders doen, Waarom dat niet mag van de universiteit, snap ik niet zo goed. Hier passen zes mensen in, zelfs op anderhalve meter afstand van elkaar. Op de universiteit zitten soms twintig mensen in hetzelfde lokaal.”

Maar met twee op een kamer

Ook de bestuursleden van studentenbelangenbehartiger Vidius zijn niet tevreden met hoe de universiteit de coronamaatregelen in dit gebouw heeft uitgewerkt. In hun kamer mogen ook maar twee mensen tegelijk aanwezig zijn. “We willen weten wáárom de universiteit deze keuzes maakt, dat legt het universiteitsbestuur niet uit. We willen maatwerk: per ruimte kijken hoeveel mensen erin passen op anderhalve meter afstand, op alle plekken in de universiteit.”, zegt voorzitter Stan.

Toch probeert Vidius een geschikte werkplek te maken voor alle bestuursleden in hun kamer. Bureaus, kasten en stoelen staan al op hun plek en één van de muren heeft een blauw kleurtje gekregen. De bestuurskamer gebruiken ze als flexwerkplek, vertelt Linda. “Onze kamers zijn we inmiddels wel zat. Met een rooster bepalen we wie wanneer hier mag werken.”

Stan vreest wel nog steeds dat de locatie hun werk als belangenbehartiger van alle studenten lastiger maakt omdat het minder laagdrempelig en toegankelijk is dan het oude gebouw. “We zijn nu weggestopt in een afgedankt lab aan de rand van De Uithof. Dat is jammer. We zijn niet zichtbaar hier en studenten komen ook niet naar De Uithof om even bij ons aan te kloppen om iets te vragen.” Hij staat op en loopt naar de lichtknop om de lampen uit te doen. Opeens is het een stuk donkerder in de kamer. “En er is hier weinig daglicht, dat vind ik geen werkvriendelijke ruimte.”

Coronaregel twee op een kamer

De UU levert wel degelijk maatwerk als het gaat om de uitwerking van de coronamaatregelen, zegt Cristel Teusink van de universiteit. “Er wordt nauwkeurig bepaald hoeveel personen er in een ruimte mogen zijn. Dit geldt voor alle gebouwen van de universiteit en wordt aangegeven per onderwijsruimte en vergaderruimte.”

“We willen een veilige omgeving kunnen waarborgen voor iedereen. Studenten en medewerkers krijgen structureel updates over de stand van zaken rondom corona, ook die in Pnyx. Aan de regel twee personen per bestuurskamer verandert niets."

Inmiddels zijn de vergaderruimtes in Pnyx open waar met meer personen overlegd kan worden. Ook kunnen besturen ruimtes boeken in andere gebouwen op USP, zegt Teusink. Daarnaast komt er een contactpersoon bij FSC zodat het makkelijker en duidelijker is waar en hoe besturen ruimtes kunnen boeken.

Advertentie