Studentenhotel wil weer naar Utrecht; belangenbehartigers studenten niet blij
“We willen zo snel mogelijk komen. We richten ons op een opening in 2023”, zegt co-founder Frank Uffen van The Student Hotel. Het hotel wil zich in een nieuwbouwcomplex in het stationsgebied vestigen. Volgens Uffen is het Jaarbeursplein de ideale locatie voor The Student Hotel. “De locatie leent zich uitstekend voor ons Hybride Hospitality Concept, waarbij wij een mix van ruimtelijke functies zoals hotelaccommodatie, bar, restaurant, conferentiezalen, werkplaatsen, en fitnesscentrum en dergelijke aanbieden in een dynamische omgeving die een veelvoud aan verschillende gebruikers en gasten zal aantrekken.” Ook het feit dat de verschillende onderwijsinstellingen vanaf deze locatie goed te bereiken zijn, speelt een grote rol.
Vandaag is een delegatie van de gemeente Utrecht en leden van studentenorganisatie Vidius op bezoek in het filiaal in Amsterdam. In online medium DUIC zegt de wethouder die onder meer het stationsgebied in zijn portefeuille heeft, dat hij denkt dat het bedrijf zal zorgen voor levendigheid op het Jaarbeursplein.
Niet onomstreden
Het is niet de eerste keer dat er in de Utrechtse gemeente wordt gesproken over de vestiging van The Student Hotel. In 2016 had het bedrijf de kantoorruimte in Hoog Catharijne boven de Mediamarkt op het oog, maar dit ging niet door omdat de locatie toch niet beschikbaar was voor de juiste prijs. In juni 2018 nam de gemeente een motie aan van onder andere Student & Starter. Deze politieke partij wil dat de gemeente onderzoekt of de huurders in een studentenhotel ook huurdersrechten kunnen krijgen.
“Door studentenkamers te verhuren onder de noemer van hotelkamers, kan het huurrecht worden omzeild”, zegt fractievoorzitter Tim Homan die het initiatief voor de motie nam. “Dat vinden wij zeer ernstig, want daardoor missen studenten opeens basale huurrechten. Denk dan aan het recht op een normale huurprijs en bescherming tegen huisvredebreuk.” Dit betekent dat de verhuurder zomaar de kamer in mag komen zonder vooraf toestemming te vragen van de huurder. “Studenten hebben recht op hun rechten, zo simpel is het.”
Een hotelkamer is geen studentenkamer
De kritiek op de organisatie komt voort uit verwarring over het feit of The Student Hotel een hotel of studentenhuisvester is, aldus Uffen van het hotel. Hij vindt de kritiek daarom niet terecht. “Tot de komst van The Student Hotel was er geen aanbieder van huisvesting met zo veel services, voorzieningen en verblijf voor korte termijn voor internationals in Nederland. TSH levert dus een aanvulling en ontlast de bestaande aanbieders van reguliere studentenhuisvesting.” Daarnaast zorgt het hotel dat het minder druk wordt op de kamermarkt omdat de internationale studenten nu niet in het reguliere aanbod naar een kamer hoeven te zoeken, aldus Uffen.
The Student Hotel zit al in een aantal andere studentensteden. Zo heeft de keten locaties in Amsterdam, Eindhoven en Delft. Daar verhuurt het hotel voornamelijk aan internationale studenten. Het gaat daarbij om short stay-gasten die slechts een paar weken blijven of een semester een kamer bij het hotel huren. Deze zogeheten student guests kunnen het hotel opgeven als hun woonadres en zich op die manier in hun studiestad inschrijven. Voor een all-in kamer in Amsterdam (met gebruik van allerlei voorzieningen) wordt tussen de 700 en 1200 euro per maand betaald.
Verschillende concepten
The Student Hotel is niet de enige die op deze manier kamers aanbiedt. Homan van Student & Starter: “In Amsterdam zie je nu verschillende studentenhotelconcepten waarbij de één zich wel aan het huurrecht houdt en de ander niet. Als het aan Student & Starter ligt gaan we in Utrecht één lijn trekken, waarbij studentenhotels zich altijd te houden hebben aan het huurrecht.”
De Landelijke Studentenvakbond is blij met dat voorstel van Student & Starter. “Wij vinden het systeem van The Student Hotel een boevenpraktijk”, reageert voorzitter Carline van Breugel. “Ze vragen heel veel geld voor een kamer en bieden geen huurrechten. De kamers worden verhuurd op een hotelovereenkomst. Ze zijn in de mazen van de wet gaan zitten.” Door met zo’n overeenkomst te werken is er geen maximale kamerprijs en geldt het puntensysteem voor de verhuur van kamers niet. Ook bij belangbehartiger Vidius is met name de hoge huurprijs een doorn in het oog.
“Het klinkt allemaal sympathiek, het aanbieden van gemeubileerde kamers, en gemeenten denken ook dat het een goede manier is om het huisvestingsprobleem op te lossen”, vervolgt Van Breugel van de LSvB. “Maar huurders kunnen bijvoorbeeld niet tussentijds de huur opzeggen. Dan krijgen ze een boete.” Zo publiceerde DUB eerder het verhaal van de buitenlandse student Chris die zijn contract wilde opzeggen, maar dat niet zomaar kon. Als hij wilde vertrekken moest hij 350 euro aan administratiekosten betalen en 70 procent van zijn huur voor de resterende maanden betalen.
Kwetsbare positie
Vidius en de studentenvakbond vinden dat The Student Hotel daarmee misbruik maakt van de kwetsbare situatie van internationale studenten. Volgens Vidius-voorzitter Tijn Tas is de groep internationale studenten in twee groepen op te delen. “Er zijn studenten die hier voor een semester komen en diplomastudenten die hier hun hele opleiding doen”, vertelt hij. "Al die studenten kunnen voor maximaal een jaar een kamer bij studentenhuisvester SSH huren, die heeft de universiteit ingekocht. Maar ook daarvan zijn er niet genoeg om iedereen een plek te bieden."
Studenten die voor hun hele opleiding naar Nederland komen, moeten na dat jaar een andere woonplek vinden. “Zij moeten na een jaar op ‘de klassieke manier’ op zoek naar een kamer en hebben niets om op terug te vallen. En als er een nieuwe huisgenoot wordt gezocht bij een studentenhuis staat er vaak in de oproep ‘no internationals’”, aldus Tas. “Onder internationale studenten is alleen maar vraag naar studentenkamers, zonder alternatief. Ze moeten dus bijna wel naar The Student Hotel met hoge huurprijzen en zonder huurrechten.”
Ondanks de kritiek uit verschillende hoeken, hoeft The Student Hotel de contracten niet aan te passen, zegt Uffen. “TSH valt onder de regels die gelden voor hotels. Dit is onlangs bevestigd door de Huurcommissie in een zaak aangespannen door een gast die vertegenwoordigd werd door de landelijke studentenbond LSVb over de vraag of TSH onder het reguliere huurrecht dient te vallen. De Huurcommissie meent van niet omdat er sprake is van een hotelovereenkomst.” Daarnaast nodigen ze graag iedereen uit voor een open gesprek. “Bij de opening van het eerste hotel in Rotterdam hebben we mensen van de LSVb ontmoet en ons model uitgelegd. En ook lokale studentenclubs zijn altijd welkom.”
Daarnaast vindt het hotel dat ze inspeelt op de behoeften van de moderne student. “Tegenwoordig is het heel gewoon om voor korte periodes naar een universiteit te gaan. Een joint degree in Berlijn en Toulouse, een summer school in Utrecht en een master in Barcelona. Hierdoor is het aantal internationale studenten de afgelopen jaren in Nederland onder andere met duizenden per jaar gegroeid. De reguliere sociale woningbouw en kamermarkt is voor deze dynamische markt niet geschikt. Deze studenten besteden graag iets meer aan services en zorgeloos verblijf waar alles is geregeld.”