Studentenhuizen Tuindorp-Westcomplex geteisterd door schimmel
In veel studentenkamers van het Tuindorp-West Complex kruipt de schimmel langs muren en plafonds. Poetsen en ventileren helpen amper. Verhuurder SSH hoopt dat nieuwe dakventilatoren en afzuigroosters in de badkamer, de schimmel beteugelen.
“Ik denk dat er iets mis is met mijn kamer”, zegt bewoonster Lizzy van de rode flat aan de Van Lieflandlaan. Haar hele raam is op koudere dagen ’s ochtends beslagen, ook al hangt ze geen was op in haar kamer en gebruikt ze er geen waterkoker. “Dat is al een paar jaar zo”, zegt ze. Gevolg: schimmel op muren en plafond. De schimmel te lijf gaan met bleekwater en schuursponsjes en continu ventileren helpt niet, de schimmel blijft terugkeren.
Lizzy’s geval staat niet op zichzelf. Veel complexbewoners van zowel de hoog- als de laagbouw, hebben last van terugkerende schimmel in hun kamer, keuken of douche – of alle drie. Een bewoonster van de Gisbert Bromlaan op hetzelfde complex zegt: “Wij wonen op de bovenste verdieping en hebben geen plafondisolatie. Al het vocht slaat neer tegen het plafond en er hangen constant druppels. In de loop van een paar maanden groeit er een grijs tapijt tegen het plafond en de muur.”
Rutger die hoog in de oranje flat aan de Willem Schuylenburglaan woont, haalde eind december vorig jaar zijn oude gordijnen weg en kwam voor een verrassing te staan. Schimmel! Waardoor het komt weet hij niet. “Na schoonmaken was het snel weer terug”, zegt hij. “Zelf heb ik nog geen contact gehad met de SSH, ik hoorde van een huisgenoot dat wij als bewoners het zelf op moeten lossen.”
Ramen open en stoken maar
De bewoners klagen regelmatig bij huisbaas SSH en de kamerverhuurder stuurt regelmatig zijn facilitair bedrijf langs om naar oorzaken te zoeken en oplossingen te bieden. Medewerkers hebben al vier keer het plafond schoongemaakt van de Gisbert Bromlaan. “Maar het blijft terugkomen”, zegt een bewoonster. “Als oplossing om nieuwe schimmelvorming te voorkomen is ons gezegd om altijd het raam open te hebben voor een betere doortocht, en in de winter daarbij de verwarming vol aan te zetten om het vocht te weerhouden van neerslaan. Dat vinden wij geen goede oplossing, want dan sta je te koken in de vrieskou, en je stookt jezelf arm.”
Bij Lotte, bewoner van de bovenste verdieping van de rode flat op het TWC-complex, heeft de schimmel wél een aanwijsbare oorzaak: de vlekken zijn ontstaan door een grote lekkage bij haar kamerraam. “Dat is vorig jaar zomer begonnen. De eerste keer deed de SSH er niets aan, maar na de sneeuw in januari is er bij elk regenbuitje lekkage. Daardoor is mijn plafond helemaal naar de getver”, zegt ze verontwaardigd.
“Bevanos, het facilitair bedrijf van de SSH, is twee keer langs geweest en ook nog een keer met een andere organisatie voor dakbedekking.” Inmiddels wordt het dak gerepareerd. Daarna kan er iets gedaan worden aan de schimmel in haar kamer.
Nieuw ventilatiesysteem moet schimmel voorkomen
De meeste schimmelproblemen spelen al jaren. Adviezen om de vlekken met bleekwater te lijf te gaan, vochtvreters in de kamers te plaatsen, te ventileren en geen waterkokers op kamers te gebruiken of was in de kamer te drogen, worden in de meeste gevallen wel opgevolgd, maar bieden geen structurele oplossing voor de hardnekkige schimmels.
Volgens een woordvoerder van de SSH zijn de oorzaken van schimmel zeer divers. "Vaak gaat het om een combinatie van staat van het gebouw en gebruik door de huurder. Wij schatten dat bij 75 procent van de gevallen onvoldoende ventilatie de oorzaak is. Op het Tuindorpwestcomplex komt schimmel in de badkamer vaak door het gebruik. Schimmel in de (woon)kamer komt vaak door de bouwtechnische staat van het pand. Wij gaan altijd langs bij een melding van schimmel, om uit te zoeken waar het probleem zit en om bewoners goed voor te lichten.”
Maar wat als de schimmel terugkeert? “Bij hardnekkige problemen sturen wij een specialist. Het kan zijn dat een ventilatierooster verstopt is en daardoor niet goed werkt. Het kan ook zijn dat er een bouwkundig of technisch probleem is. In dat geval lossen wij het op."
Op dit moment is SSH bezig met onderhoud op het complex. “We gaan de dakventilatoren vervangen en elke doucheruimte krijgt een nieuwe anemostaat, een bepaald type afzuigrooster. Door dit vernieuwde ventilatiesysteem zal schimmel moeilijker de kans krijgen om zich te ontwikkelen”, zegt de woordvoerder.
Zij benadrukt dat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de schoonmaak en het binnenschilderwerk Voor schimmelwerende verf kunnen zij een vergoeding van SSH krijgen. "Het is aan de bewoners zelf om ventilatieroosters schoon te houden. Verder adviseren we inderdaad altijd om goed te ventileren. Niet in elk pand is mechanische ventilatie aanwezig en dan is de enige manier toch om een raam - een tijdje - open te zetten. In hartje winter verwachten we niet dat je tijdens het douchen het raam wagenwijd openzet, maar je kunt bijvoorbeeld wel ná het douchen de deur of het raam een tijdje open laten staan.”
Schimmel kan gevaar opleveren voor de luchtwegen
Schimmels ontstaan door verkeerde ventilatie, maar ook slechte bouwontwerpen. Schimmels kunnen gevaarlijk voor je gezondheid zijn: je kunt er allergieën van krijgen, aandoeningen aan je luchtwegen of je huid. In extreme gevallen kan schimmel zelfs kankerverwekkend zijn. Esmeralda Krop, verbonden aan het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de UU, zegt dat vocht en schimmels kunnen leiden tot respiratoire klachten (vooral benauwdheid) en allergie voor de schimmels. Hoe meer schimmels in huis, hoe groter de kans op het ontwikkelen van een allergie hiervoor. Het is een nog groter probleem bij astma: als iemand astmatisch is, verergert de benauwdheid als het vochtig is in huis. Haal dus hoe dan ook die vieze schimmelplekken weg uit je kamer, douche of keuken met bleekmiddel. Ze geeft een tip: „Draag bij het schoonmaken van dit soort schimmels ook adembescherming: bij poetsen komen de schimmels in de lucht en adem je ze gemakkelijk in. Tevens zijn hoge concentraties chloor niet zo goed voor de ademhaling.”