Studentenrestaurant: van het Midden-Oosten naar Paraguay in vier gangen

Eten bij studentenrestaurant The Cultural Cooking in Vogelenbuurt kan nog tot 2 juni 2012. foto's Kanjampa Bureepakdee

Dat studenten graag uit eten gaan, wisten we, maar kunnen ze ook zelf een restaurant runnen? Zeven studenten van University College Utrecht testen het. Tot 2 juni beheren ze voor het goede doel restaurant The Cultural Cookery in Vogelenbuurt. Vrijwilliger Annerijn: “Van servetten kopen tot koken, alles doen we zelf.” DUB schoof aan.

“Vanavond serveren we een mix uit vier verschillende keukens”, zegt Annerijn, eerstejaars student aan University College Utrecht (UCU) en één van de organisatoren van Cultural Cookery. Ze bedient drie studenten die aan een sfeervol verlicht tafeltje zitten. “U begint met een aperitief uit het Midden-Oosten om vervolgens met blote handen aan het Afrikaanse voorgerecht te beginnen. Dan neemt de kok u mee naar Europa. Toe aan het dessert? Dan is de bestemming Latijns Amerika.” De gasten bestellen, Annerijn noteert het en loopt naar de keuken, waar haar medestudenten zwetend staan te koken en af te wassen.

De originaliteit van moeders recepten
Even later zijn de gasten toe aan het dessert: een vierkante cake die uit drie soorten melk bestaat, bedekt met room en gekarameliseerde walnoot en gegarneerd met verse mango en aardbeien. De studenten strijken lachend over hun buik: “Van het toetje wil je steeds weer door blijven eten.” Annerijn lacht en steekt haar duim op naar de keuken. De kok grijnst terug. Annerijn: “Een van de koks komt uit Paraguay, het is een recept van haar moeder. Dat is het voordeel als je met studenten uit alle culturen werkt: iedereen voegt wat origineels toe.”

Big Suprise

Guido (22) en Janina (21), beiden studenten aan University College

Lekker gegeten? 
Janina: “Heerlijk. Het toetje was vooral een big surprise, in mijn dessert zat avocado en dat leek me van te voren een vreemde smaak. Maar ik genoot echt van elk hapje.”
Niet gek om allerlei keukens na elkaar te proeven? 
Guido: “Nee, de overgangen tussen de smaken zijn subtiel. Je gaat niet plotseling van het ene eind van het continuüm naar het andere. Wel merk je dat de kruiden per gang verschillen, maar dat maakt het zo bijzonder.”
Merk je dat het amateurs zijn? 
Guido: “Nee, het voelt als een professioneel restaurant.”
Wat vinden jullie van het initiatief?
 Janina: “Super, ik wil zelfs meehelpen. Ik heb net aan de serveerster doorgegeven dat ik ook kan komen werken. Over een paar dagen begin ik.”

Annerijn is geen betaalde serveerster, maar werkt net zoals haar collega’s vrijwillig. The Cultural Cookery is een tijdelijk restaurant dat studenten van UCU jaarlijks runnen om geld in te zamelen voor een goed doel. Het restaurant loopt van 24 mei tot 2 juni en is gevestigd in vrijwilligerscafé Averechts, waar ze gratis gebruik mogen maken van de ruimte. De studenten doen alles zelf: ze kopen de ingrediënten, bereiden de maaltijden, bedienen de gasten, organiseren de live performances en wassen alles keurig af. Het geld gaat naar Care Foundation the Gambia, een kleine stichting die met de inwoners van het Gambiaanse dorp Jiboro samenwerkt om de levensomstandigheden aldaar te verbeteren.

 

Achtergrond-entertainment
Al sinds september is het bestuur, dat bestaat uit zeven UCU-studenten uit verschillende landen, bezig met de voorbereidingen voor deze anderhalve week. Het is de vierde keer dat UCU-studenten het evenement organiseren. Praktisch is het uitvoerbaar, omdat de studenten nu al vakantie hebben; hun jaarplanning loopt volgens het Amerikaanse systeem. Ingrediënten kopen ze in bij winkels zoals de Natuurwinkel, Maria’s en bij de biologische leverancier De Nieuwe Band, die de producten voor een lagere prijs verkopen aan het restaurant.

Elke avond staat er op het podium van het restaurant een wisselende live performance; zo is er de ene keer improvisatietheater en de andere keer stand-up comedy of een lokale band. Annerijn heeft de entertainment geregeld. “Vroeger organiseerde ik ook Open Podia op school, dus deze taak lag in mijn straatje.”

In de maanden voor The Cultural Cookery spitste Annerijn haar oren op zoek naar goede artiesten. Daarbij moest ze niet alleen rekening houden met de kwaliteit van de optredens, maar ook met praktische dingen zoals het volume dat de artiesten produceren. Annerijn: “Een restaurant is geen kroeg en je moet er rustig kunnen praten met elkaar, zonder dat er een elektrische gitaar door je gesprek heen schalt.”

Ons bent  zunig
Deze dagen moet blijken of alle voorbereidingen hun vruchten afwerpen: het restaurant is geopend. Anderhalve week lang werkt Annerijn zich in het zweet. Dat vereist niet alleen de vaardigheid van het serveren, maar ook improvisatie buiten werktijd om. Tijdens het interview, uren voordat het restaurant opent, gaat haar telefoon. “O ja, die fooienpot, daar moeten we nog een logo op plakken. We hebben stickers nodig, haal jij die? Ach, ik neem ze wel mee bij de Hema, een zakje kost vijftig cent.” Als ze heeft opgehangen, zegt ze lachend: “Tja, we moeten zuinig zijn, anders we maken immers geen winst.”

Spannend was het wel, om vorige week donderdag zonder enige ervaring de werkvloer op te gaan. Annerijn: “Ik besefte me dat ik gasten krijg die verwachten dat ik ze op een professionele manier van dienst zal zijn. Je wordt niet ingewerkt, dat maakt het eng.” Gelukkig voelde ze zich vanaf het eerste uur als een vis in het water. Ze had geen stress en de gasten waren lovend. “Ik was zo trots dat het was gelukt om met medestudenten een bedrijf op te zetten dat succes had.”

Er is nog één doel dat Annerijn bij The Cultural Cookery wil bereiken. “Naast plezier maken, leren en geld inzamelen voor Jiboro, ontmoeten we graag mensen van buiten de UC.”Annerijn doelt daarmee op studenten van de Universiteit Utrecht of lokale bewoners die komen eten. “Zo kunnen zij ervaren wat een rijke mix van culturen de UCU heeft en daarvan genieten.”

The Cultural Cookery

Wat is het? 
Een vrijwilligersrestaurant dat gerund wordt door zeven studenten van UCU. De opbrengst gaat naar een goed doel. Dit is de vierde keer.
Wat kan je verwachten? 
Een drie gangenmenu en een live programma dat elke avond wisselt, op Facebook staat de agenda.
Waar is het? 
In Café Averechts, aan de Lijsterstraat 49.
Prijs? 
20 euro exclusief drank.
Wanneer? 
Van 24 mei tot 2 juni.
Reserveren? 
Vooraf via 06-42545584 of culturalcookery.utrecht@gmail.com.
Tijdstip: 
schuif aan tussen 18 en 19.30.
Website: 
http://www.theculturalcookery.nl
Wat is het goede doel? 
De winst gaat naar Care Foundation The Gambia, een kleinschalige stichting waar een van de organisatoren zelf heeft gewerkt tijdens een tussenjaar. Het is een stichting die zich bezig houdt met het verbeteren van de levensomstandigheden van de West-Afrikaanse bevolking, specifiek in Gambia. De stichting heeft verschillende projecten zoals een medische centrum, een tandartsenpraktijk, projecten speciaal gericht op vrouwen (de Vrouwentuin) en op onderwijsverbetering.

 

Advertentie