Studentenvereniging grijpt rookverbod aan om gezonder leven te promoten

Roker in het Wilhelminapark, foto DUB

Studentenvereniging Veritas ligt in een woonwijk aan de Kromme Nieuwegracht. Met de buren is afgesproken dat iedereen na elf uur ’s avonds stil is en dat er dus ook na elf uur niet meer buiten bij de voor- en achterdeur gerookt mag worden. Daniël Koolen, de preses van de vereniging, legt uit dat er aan deze regels niets verandert. “Na april sluiten wij onze rookruimtes in ons pand en ook dan geldt dat er buiten bij de voor- en achterdeur niet gerookt mag worden na elf uur.” Veritijnen die dan nog een peukje willen opsteken, moeten dan bijvoorbeeld uitwijken naar het Lepelenburgpark.

Sinds 2008 mag er in de horeca en dus ook in sociëteiten van studentenverenigingen, niet meer worden gerookt. Om rokers toch een plek te bieden werden rookruimtes gemaakt. In september 2019 bepaalde de rechter dat rookruimtes illegaal zijn en per april 2020 moeten verdwijnen. Veritas greep het gebod van de rechter aan om te experimenteren met ‘rookvrije dagen’. “Op deze manier probeerden we de reactie van onze leden een beetje te peilen op het niet roken in ons gebouw. Zo wilden we onze leden ook een beetje de kans geven om te wennen aan het feit dat de rookruimte straks niet meer zal bestaan”, legt de preses uit.

We vragen de leden even een rondje te lopen

Ook Unitas aan het Lucasbolwerk testte hoe haar leden met het ontbreken van een rookruimte zouden omgaan. “We hebben de rookruimte een week lang dichtgehouden. Dat ging eigenlijk verrassend goed. We hadden verwacht dat we veel meer tegenspraak van de leden zouden krijgen, maar dat was eigenlijk totaal niet het geval”, zegt de rector van Unitas, Godelieve de Weijer. De leden gingen gewoon de straat op om te roken.

Vanaf april moet dat voortaan altijd. “We zeggen tegen onze leden dat ze beter niet voor de deur kunnen roken. Voordat je het weet staan er dertig of veertig mensen buiten en daar zou de schouwburg die aan de overkant van de straat zit, niet zo blij mee zijn. Daarentegen vragen we de leden even een rondje te lopen of even naar de Nobelstraat te lopen”,  geeft de preses aan. Ook met de omwonenden en met de bedrijven naast de sociëteit zijn er afspraken gemaakt. “Na elf uur mag er niemand meer voor de deur staan.”

UVSV aan de Drift heeft geen problemen met de nieuwe wetgeving. “Wij hebben geen rookruimtes binnen. Onze leden roken al op straat. Daarnaast hebben wij ook geen buren, om ons heen bevinden zich alleen universiteitsgebouwen. Dit leidt dus ook niet tot overlast”, geeft Manon Arslanagic preses van UVSV aan. Hoe USC, dat aan het Janskerkhof zit, omgaat met de nieuwe regel, is niet bekend. Het corps was nietvbereikbaar voor een reactie over het verbod op rookruimtes.

Roken past niet binnen een sportieve levensstijl

Eén van de verenigingen die vooruit liep op de nieuwe regel is studentenroeivereniging Triton. De roeiers besloten al eerder om een rookvrije vereniging te worden. Preses Mats Vervoorn: “Roken past niet binnen een sportieve levensstijl en daarom hebben wij besloten om roken op ons terrein niet meer toe te staan.” Het Nationale Preventieakkoord uit 2018 was de reden voor Triton om er iets aan te doen. “Toen het Preventieakkoord verscheen, hebben wij dit aangegrepen om de discussie met onze leden over roken te voeren. Toen is besloten om roken per augustus 2019 niet meer op Triton toe te staan.” In het akkoord staan plannen van de overheid om overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik aan te pakken.

Voor de maatregel werd er buiten op het balkon gerookt en nu dus voor de voordeur. Niet een hele grote verandering. “Natuurlijk is er niet een heel groot verschil of er op het balkon wordt gerookt of dat er voor de voordeur wordt gerookt. Door rookvrij te worden, hebben we met name ons karakter als sportvereniging kracht bij willen zetten”, geeft Mats Vervoorn aan.  

Nieuwe bestemming rookruimte mag ons daar niet aan herinneren

Op Unitas willen ze de nieuwe regel  ook aangrijpen om het roken een minder onderdeel van het studentenleven te maken. “Van de oude rookruimte willen we wellicht een diner-zaal maken. We willen er vooral voor zorgen dat de ruimte echt een andere zaal wordt en het ons niet meer herinnert aan de rookruimte”, zegt Godelieve. “Het verbod levert wel problemen op natuurlijk. Wij moeten nadenken over andere rookplekken, maar het uiteindelijke doel om het roken een minder onderdeel van ons leven te maken, daar zijn we niet op tegen.”

Veritas grijpt het verbod aan om ook iets anders te verbannen op de vereniging. Namelijk het gebruik van zachte plastic bekers. In de toekomst zal er alleen geschonken worden in harde plastics en glas. Er wordt al nagedacht over een andere bestemming van de rookruimte. “De rookruimte zou omgevormd kunnen worden in een ruimte waar schoonmaakmachines voor hard plastic en glas staan”, geeft de preses van Veritas aan.

Mats Vervoorn van Triton heeft nog wel een tip voor een rookverbod. “Bereid je leden wel voor. Zorg dat ze zeggenschap hebben over het nieuwe rookbeleid. Nu worden verenigingen natuurlijk een soort van gedwongen om binnen roken te verbieden, maar zorg ervoor dat de leden hierover mee kunnen praten.”

Op je gezondheid!
“Ik snap waarom de rookruimte wordt opgeheven. De rechter heeft erover gesproken en dan moet het ook gebeuren, maar ik vind het wel jammer. Het is toch een soort van plekje waar je even tot rust kunt komen of even kunt praten”, zegt rechtenstudent Nugu, die lid is van één van de verenigingen in de binnenstad.

Casper studeert ook rechten en is lid bij een binnenstadsvereniging. Hij is redelijk positief over het verdwijnen van de rookruimtes. “Om eerlijk te zijn vind ik het wel een goed idee. Ik heb zelf ook gerookt, maar rook nu al twee jaar niet meer. Ik vind dat we in 2020 wel zo met onze gezondheid bezig moeten zijn dat je best als vereniging de rookruimte mag sluiten.”

Nugu spreekt wel zijn zorgen uit: “Ik hoop niet dat nu de vereniging leegloopt en dat mensen in de stad gaan drinken, omdat ze per se willen roken. Casper voegt daaraantoe: “Eerlijk gezegd denk ik dat dat niet zo’n vaart zal lopen, je kunt het ook gezellig hebben zonder sigaretje.” 

 

Advertentie