Studeren in het buitenland: 'Ik weet dat als ik nu niet ga, ik later ongelooflijk spijt krijg'

Eén van de nieuwe voornemens uit het Strategisch Plan van de UU is Internationalisering. De universiteit zou daarom graag zien dat meer studenten op uitwisseling gaan. Jaarlijks gaan er van de ruim 30.000 UU studenten rond de 1000 studenten op uitwisseling. Dat is maar dus drie procent.

Wie een tijdje aan een buitenlandse universiteit wil studeren realiseren, moet hiervoor van alles regelen. Een belangrijk onderdeel is het uitzoeken hoe je alle kosten voor de studieperiode kunt financieren.

Zo kost een uitwisseling van een halfjaar naar een Amerikaanse universiteit zoals het populaire Berkeley al gauw 10.000 euro. Eenzelfde periode aan de Chinese universiteit van Hong Kong kost rond de 4.000 euro. Voor een uitwisseling binnen Europa, naar de Universiteit van Madrid zijn studenten maandelijks 500 euro kwijt aan levensonderhoud waarvan je de helft kunt betalen met de Erasmusbeurs. Dit scheelt dus al gauw de helft. De prijzen verschillen per bestemming, per universiteit, de vorm van huisvesting en het aantal buitenschoolse activiteiten dat gevolgd wordt.

Universiteit van Berkeley

Toch lijken de hoge kosten de UU studenten, die naar één van de informatiebijeenkomsten over studeren in het buitenland gekomen zijn, niet af te schrikken.

Amerikaanse droom
Bij de bijeenkomst over studeren in Amerika vertelt student Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement Adriaan Smeitink (21) over zijn semester aan de Universiteit van Victoria in Canada. Voor deze periode had hij, naast zijn basisbeurs een lening aangevraagd. Adriaan: “Dat had ik nodig, omdat ik ook nog naar Hawaii en Californië wilde reizen na mijn semester.” Nu heeft hij een studieschuld van ruim 10.000 euro. Ondanks de hoge bedragen wilde Adriaan niet voor een universiteit binnen Europa kiezen: “Europa vind ik te saai. Ik wilde meer uitdaging en meer avontuur. Ik had nu de kans om dat te doen.”

Studeren in Amerika was ook een droom voor Rechtenstudent Emma Hoogendijk (23). Zij studeerde een semester aan Tulane University in New Orleans in de Verenigde Staten. Hier volgde ze vakken op het gebied van Internationaal Milieurecht en Maritiem Recht. Emma liet zich niet tegenhouden door het hoge prijskaartje: “Ik zag dit als unieke kans om een tijdje in Amerika te kunnen wonen, maar zonder hulp van mijn ouders had ik dit niet kunnen doen.” Zij hielpen Emma met de financiering, want aan haar eigen spaargeld en de lening bij DUO had ze niet genoeg. Toch vond Emma de ervaring zeker het bedrag waard.

Dat beaamt uitwisselingsstudent Adriaan ook: “Geld moet studenten zeker niet tegenhouden om een buitenlands studieavontuur aan te gaan. Ik heb een geweldige tijd gehad in Canada.”

Dicht bij huis
Rechtenstudent Julian (20) snapt wel dat landen buiten Europa in trek zijn: “De uitdaging en de cultuurshock lijken mij groter als je bijvoorbeeld voor Australië of China kiest. Alleen die landen trekken mij totaal niet. Op academisch niveau ben je daar denk ik ook niet beter af dan binnen Europa.”

Zelf twijfelt hij nog tussen Engeland en Frankrijk: “Beide landen spreken mij enorm aan en vanwege de gauw oplopende kosten, blijf ik liever binnen Europa. Dan kun je de Erasmusbeurs aanvragen.”

Opvallend genoeg stellen de studenten die naar de bijeenkomst over studeren binnen Europa komen, vragen over mogelijke studievertraging en de kosten. Deze studenten lijken eerder bang voor een hoog prijskaartje dan studenten die kiezen voor een land buiten Europa. Bij hen speelde deze dingen nauwelijks een rol, terwijl hun uitwisseling gauw veel duurder is.

Studenten gaan op uitwisseling voor de ervaring weet Julian: “Je leert jezelf redden en de ervaring is een verrijking voor jezelf en voor je studie. Vrienden die al op uitwisseling zijn geweest, zeggen allemaal dat dit de leukste periode van hun studietijd was.”

Spijt
Julian zoekt deze ervaring in Europa, maar student Economics & Business Economics Eline (19) zoekt het avontuur verder van huis: “Ik heb al veel binnen Europa gereisd dus een uitwisseling in een Europees land lijkt mij te saai. Als ik wegga, moet ik het goed doen en ik weet dat als ik nu niet ga, ik later ongelooflijk spijt krijg."

Nina (20) studeert Spaans wil haar kennis van deze taal verbreden door naar Chili of Argentinië te gaan. Vorig jaar heeft Nina een taalcursus Spaans gedaan in Chili en merkte toen haar taalvaardigheid veel sneller te verbeteren dan in Nederland. “Ik ken de gewoontes daar nu ook een beetje en ik voelde mij tijdens mijn taalcursus veilig. Ik zou graag terug gaan naar Latijns-Amerika,  maar als het te duur wordt kies ik voor Spanje.”

10.000 meer of minder
Scheikundestudent Merel (19) denkt hier anders over: “Ik laat mij niet tegenhouden door hoge kosten, die studieschuld heb ik nu toch al.” Raquel (20), student Sociale Geografie & Planologie is het daar mee eens: “Het maakt mij niet uit hoeveel het kost. Ik leen al bij, dus 10.000 euro meer of minder maakt mij niet zoveel uit.” Merel en Raquel willen beide naar Azië en voor Merel staat de keuze voor Korea al vast. Raquel: “Ik vind het een lastige beslissing, want er is zoveel keus.”

Ook voor Informatiekundestudent Sander (19) is de bestemming nog onbekend: “Australië en Amerika lijken mij heel vet, maar de kosten hier lopen sneller op dan in Europa. Zuid-Afrika is denk ik een hele uitdagende plek om te studeren, ook minder veilig maar wel weer goedkoper. Mijn studie beperkt mij ook in de keuzemogelijkheden, want niet veel landen bieden ICT-gerelateerde vakken aan. Daarom weet ik nog niet waar ik heen wil. Ik heb ook aardig gespaard, dus geld is voor mij geen probleem. Een uitwisseling is het prijskaartje zeker waard.”

Het prijskaartje van avontuur
Yoeri (19), honoursstudent Aardwetenschappen wil graag na China. Yoeri: “Ik ben nog nooit buiten Europa geweest, maar mijn keuze voor China staat vast. Na het zien van de documentaire Langs de oevers van de Yangtze groeide mijn interesse voor dit land.” Yoeri wil in China een minor Chinees volgen, iets totaal anders dus dan zijn huidige studie. “Dit zorgt voor een goede afwisseling binnen mijn studie en het staat goed op mijn CV. Zo kan ik mij onderscheiden van andere studenten.”

Studenten die nog gebruik kunnen maken van de basisbeurs, kunnen een uitwonende beurs aanvragen tijdens hun studieperiode in het buitenland. Ook kunnen zij hun gratis reizen met het openbaar vervoer inruilen voor 100 euro per maand. Daarnaast biedt de UU enkele beurzen aan voor studieperiodes buiten Europa.

“Ik ga ook zeker op zoek naar een passende beurs voor mij”, vertelt Marijke (20) student Economics & Business Economics. Marijke kiest Latijns-Amerika, omdat ze iets totaal anders dan Nederland wil. “Een tweede optie is Singapore, want ook de Aziatische cultuur spreekt mij enorm aan. Een uitwisseling lijkt mij een uitdagende ervaring en juist omdat ik niet zo avontuurlijk ben, wil ik dit doen.”

Universiteit van Kaapstad

Yoeri komt in aanmerking voor de Holland Scholarshipbeurs, omdat hij een honoursstudent is. “Dit verhoogt mijn kans op het krijgen van deze beurs. Bovendien is het leven in China redelijk goedkoop, dus ik maak mij niet heel erg zorgen over de kosten.”

De meeste studenten die de bijeenkomsten volgen, lijken zich niet druk te maken over de kosten. Voor hen is de ervaring van studeren in het buitenland het belangrijkste. Ze willen even totaal iets anders en hopen op een toffe tijd.

Nu heb je de kans
“De foto’s van de uitwisselingstijd in Zuid-Afrika van mijn huisgenoot hebben mij overtuigd dat ik ook moet gaan”, vertelt Emelie (20) student Economie.Over het geld maakt ze zich geen zorgen: “Mijn broer is naar Amerika geweest en mijn ouders hebben hem toen geholpen. Ze hebben beloofd hetzelfde bij mij te doen.” Emelie hoeft ook niet meer na te denken over de bestemming voor haar uitwisseling. “Ik wil het liefst naar Kaapstad. Als ik zie hoe mooi het daar is, kan ik maar één ding denken; daar moet ik óók heen.”

Advertentie