Stufi op? Zoek gratis eten in de natuur

Het is weer zo ver: je hebt een week over aan het einde van je stufi. Hoe kom je op een creatieve manier aan een gratis maaltijd? Eveline Esser en Roos van Tongeren volgen hun maag naar het bos. Deel 2 van Roos Stufiloos.

Sla de tekst over en ga direct naar het filmpje!

Hebben we gisteren gebruik gemaakt van list en bedrog om aan gratis eten te komen, vandaag zoeken we op een eerlijke manier een deel van onze maaltijd bij elkaar: in de natuur.  Verhongeren zullen we in elk geval niet, want het Hak-pardon-pakket is aangekomen (zie onze Facebookpagina), met daarin meer dan alleen een grote pot doperwten. Met een knagend geweten kunnen we deze week ook rode kool, appelmoes en bruine bonen uit pot eten.

Verbouw je eigen groente
We gaan nu langs bij Sil, die een moestuintje heeft op de IBB. “Het is ongeveer een uurtje werk per week”, vertelt hij. “Het kost 2,50 euro per maand. Afgelopen jaar heb ik voor zes personen worteltjesstamppot kunnen maken en ik heb een paar keer een courgette kunnen eten. Helaas was er ook veel mislukt, want mijn huisgenoot en ik hadden nog niet zoveel ervaring in het tuinieren.” Zo’n tuintje is dus een leuke hobby, maar produceert niet genoeg voor je dagelijkse portie groente. Onze oogst bestaat uit twee mini-worteltjes.

Brandnetels trekken voor in de soep
’s Middags gaan we daarom het bos in met Suzanne, die Natuurkunde en Kruidenkunde heeft gestudeerd en dus veel van planten weet. Zij laat ons zien welke planten eetbaar zijn. Dat is meer dan we hadden verwacht. We plukken onder meer bieslook, brandnetels, kleefkruid, paardenbloem, weegbree, rozenbottel en vogelmuur. Suzanne waarschuwt ons: doe dit niet zonder een expert! Sommige giftige planten lijken veel op eetbare planten, dus je vergist je makkelijk. De Facebookgroep Eetbare wilde planten is erg actief en behulpzaam, dus als je twijfelt, kun je daar een foto plaatsen.

Hoewel we een aardige collectie hebben geplukt, zijn er in de zomer natuurlijk veel meer eetbare wilde planten te vinden. Voor geïnteresseerden worden er ook wandelingen georganiseerd waar je leert welke planten wel en niet eetbaar zijn. Het beste zoek je tegen die tijd eens op “Wandeling eetbare planten”.

Onkruid in je eten
In combinatie met de bruine bonen van Hak eten we vanavond een brandnetelsoepje. Wil je weten hoe de planten uit het bos smaken? Bekijk dan het filmpje! Onder het filmpje vind je het recept voor de soep en een recept voor brandnetelstamppot.

Recept voor brandnetelsoep:
 1. Was de brandnetels en andere planten, snij of knip ze in kleine stukjes (vooral de steeltjes)
2. Breng water aan de kook en gooi de brandnetels erbij. Voor de smaak kun je nog een teentje knoflook, een gefruite ui of een bouillonblokje toevoegen.
3. Doe na een paar minuten de andere planten erbij en eventueel bruine bonen.
4. Nog even door laten koken en de soep is klaar.

Recept voor brandnetelstamppot:
Eigenlijk hetzelfde als andijviestamppot, maar dan met brandnetels.
1. Breng aardappels aan de kook in veel water
2. Voeg na 10 minuten de brandnetels toe en laat het nog ruim 10 minuten staan.
3. Fruit een uitje, bak wat spekjes en warm de rookworst op
4. Giet de aardappels en brandnetels af
5. Stamp de spekjes, ui, brandnetels en aardappels met wat melk tot een echte brandnetelstamppot.

Advertentie