Taalstudenten hebben minste kans op goede baan

Waarom volgen studenten een studie waarmee de kansen op een goede baan klein zijn? DUB onderzocht welke opleidingen het meest sombere arbeidsmarktperspectief bieden en sprak met studenten van deze studies over hun toekomst. "Ik ben gewoon gaan doen wat me leuk leek."

Niet elke studie garandeert een even grote kans op werk. Soms is het evident: geneeskunde en tandheelkunde verzekert je van een baan, met een vet salaris bovendien. Als het gaat over andere studies, is dat moeilijker in te schatten. De Keuzegids Universiteiten 2013 heeft alle opleidingen vergeleken en daaruit blijkt dat je met een talenstudie, geschiedenis en kunst- en cultuurstudies de somberste arbeidsmarktperspectieven hebt.

Utrecht: talen- en cultuurstudies meest ‘kansloos’
Hoe zit dat in Utrecht? Uit de meest recente Arbeidsmonitor (pdf) van de UU (metingen gedaan in 2011) blijkt ook dat als je een studie op het gebied van taal en cultuur volgt, de kans groot is dat je  secretaresse wordt: slechts 49 procent van de afgestudeerde studenten in deze sector heeft na maximaal anderhalf jaar een baan op wo-niveau. Ter vergelijking: van de economen heeft 92 procent na die periode een baan op niveau.

Top 5 Nederland
meest 'kansloze' studies
 
1 Romaanse talen (19%)
2 Niet westerse talen (23%)
3 Nederlands (29%)
4 Kunst- en Cultuurstudies (30%)
4 Geschiedenis (30%)
 
Tussen haakjes het percentage studenten dat na 1,5 jaar een baan op niveau heeft

Uit de arbeidsmonitor blijkt dat de gelukkige UU-alumni een functie wist te bemachtigen zoals beleidsmedewerker, junior onderzoeker, manager, consultant of promovendus. Minder fortuinlijke medeafgestudeerden zijn als barmedewerker of secretaresse gaan werken. Tussen deze twee uitersten zitten een heleboel functies op hbo-niveau zoals communicatiemedewerker, redacteur, ambtelijk secretaris en diverse managementfuncties.

Bakken met geld
Ook qua inkomen zijn de Utrechtse Taal- en Cultuurstudenten karig bedeeld: 38 procent van deze afgestudeerden verdient na maximaal anderhalf jaar nog geen 2000 euro bruto per maand. Als je goed wil verdienen, kies je voor een opleiding in de gezondheidszorg: slechts 12 procent van deze afgestudeerden hoeft met minder dan 2000 euro bruto per maand rond te komen.

Wil je het helemaal maken, dan moet je Tandheelkunde kiezen. Praktisch alle tandheelkundestudenten vinden een baan op niveau en het inkomen is sky high met een gemiddeld brutomaandinkomen van 6485 euro, aldus de Keuzegids. Je kan het alleen niet meer in Utrecht studeren, want Tandheelkunde aan de UU is in de jaren 80 wegbezuinigd.

Geen baankans, wel populair
Uit de cijfers blijkt dat in Utrecht Geesteswetenschappen de minst gunstige arbeidsmarktperspectieven biedt. Toch is dit in aantallen de grootste faculteit. Wat doen al die studenten daar? Volg je passie, dat zegt Jildou Fabriek, studentbestuurslid van de faculteit Geesteswetenschapper in een column op DUB. Het is ook de mening van de Geesteswetenschappers die DUB heeft geïnterviewd. Deze studenten doen liever iets wat ze echt leuk vinden, dan iets waar ze snel een goede baan mee kunnen scoren. En, juist omdat ze deze passie volgen, weten ze zeker dat ze hun droombaan zullen vinden.


Marcella (20), derdejaars Geschiedenis
“Als je Geschiedenis studeert, word je later werkloos. Dat is de grap die geschiedenisstudenten altijd maken. Ik heb me toen ik begon met deze studie niet afgevraagd of ik een baan zou kunnen vinden. Totaal niet. Ik ben gewoon gaan doen wat me leuk leek. Het was geen heel bewuste keuze.

“Mijn vader is wat praktischer ingesteld en opperde om naast Geschiedenis een minor Economie of Bedrijfskunde te volgen. Dat heb ik niet gedaan. Het valt me op dat de meeste geschiedenisstudenten in vergelijking met andere studenten weinig nadenken over hun arbeidsmarktperspectieven. Zij studeren net als ik Geschiedenis omdat ze het interessant vinden of omdat ze een inspirerende geschiedenisdocent hadden op de middelbare school.

“Ik heb er geen spijt van dat ik Geschiedenis ben gaan studeren. Ik volg liever mijn passie dan dat ik mijn hele leven met economie bezig moet zijn. Als dat betekent dat ik niet direct passend werk vind, dan is dat zo. Ik heb geduld. Zolang ik in de tussentijd maar kan werken, vind ik het niet erg om anderhalf jaar of langer te wachten op een baan op niveau. Historici moeten eraan wennen dat ze niet direct na hun afstuderen de perfecte positie vinden.

“Ik schat mijn kansen op het vinden van een leuke baan overigens hoog in, omdat ik naast mijn studie allerlei activiteiten onderneem. Ik ben dit jaar voorzitter van de studievereniging van Geschiedenis en ga volgend jaar een ander bestuur doen. Voor mijn carrière zou een  student-assistentschap ook goed zijn, maar ik moet keuzes maken. Ik wil na mijn afstuderen een baan vinden aan de organisatiekant van de internationale betrekkingen en bestuursfuncties sluiten daar goed op aan.”

Geschiedenis NL UU
Baan op wo-niveau na 1,5 jaar  30% 46%
Gemiddeld bruto maandinkomen 1970 euro 1807 euro

Ena (27), premasterstudent Film- en Televisiewetenschappen
“Mijn studieadvies is: doe wat je leuk lijkt. Dan zal je beter zijn in je werk dan als je iets doet waar je passie niet ligt. Zelf heb ik eerst de studie Information Systems gedaan. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in films, maar ik had besloten om me daar in mijn vrije tijd op te richten.

“Ondertussen ben ik wat ouder en weet ik hoe belangrijk het is een baan te hebben die je leuk vindt. Werk is zo’n groot deel van je leven, je bent er 8 uur per dag. Ik heb een aantal banen gehad waar ik niet echt van genoot. Ik wil werk dat zo leuk is, dat je er ook buiten werktijd nog mee bezig bent.

“Die hartstocht voor je werk heb je nodig om goed te kunnen worden in wat je doet. Ik zou nooit een goede baan als ICT’er kunnen vinden, omdat er een heleboel andere mensen zijn die dat werk leuker vinden en er daarom beter in zijn. Dat is de reden waarom ik heb besloten mijn passie te volgen en wil ik nu Film- en Televisiewetenschappen gaan doen.

“De cijfers over baankansen van deze studie vind ik best goed. Soms moet je in de filmbranche lager beginnen dan waar je voor opgeleid bent. Als ik niet direct een baan op niveau zou vinden, vind ik dat niet erg. Hoeveel praktijk je studie je ook biedt, het is toch anders dan op de werkvloer en ik ben bereid om eerst de nodige ervaring op te doen.

“Ik zie mijn banentoekomst positief in. Je kan heel veel kanten op met Film- en Televisiewetenschappen. Daarnaast ga ik stage lopen om op die manier het wereldje binnen te komen. Ook werk ik al jaren op filmfestivals. Dat ik er al van jongs af aan mee bezig ben, is belangrijk binnen deze branche.”

Media-, Kunst- en Cultuurstudies NL UU
Baan op wo-niveau na 1,5 jaar  30% 36%
Gemiddeld bruto maandinkomen 1770 euro 2017 euro

Rik (21), tweedejaars Nederlands
“Met Nederlands kan je altijd nog leraar worden. Dat is wat mij – en veel studiegenoten –  over de streep heeft getrokken het te gaan studeren. Ik houd van schrijven en wilde iets creatiefs doen, maar het baanperspectief van Nederlands weerhield me aanvankelijk. Gelukkig is er vanwege het enorme lerarentekort altijd de garantie dat je les kan gaan geven.

“Het liefst ga ik na mijn studie op de redactie van een tijdschrift werken. Maar ik begrijp dat dat niet direct haalbaar is en daarom denk ik erover om journalistieke werkzaamheden te combineren met een parttimebaan als leraar.

“Ik vind mijn studie heel leuk en dat ik er wat langer over doe om de juiste baan te vinden, vind ik niet erg. Ik snap wel dat bij Geesteswetenschappen het aantal afgestudeerden dat snel een baan op niveau vindt lager is dan bij andere faculteiten. Het is bij deze studies vaak vaag wat je precies met je studie kan.

“Ik vind dat we beter voorbereid moeten worden op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door middel van gastlessen. Nederlands kent een aantal studierichtingen en het zou mooi zijn als vanuit elke studierichting iemand een gastles zou geven om te vertellen hoe het werk er in de praktijk uit ziet.

“Zelf bereid ik me voor op de arbeidsmarkt door me naast mijn studie te ontwikkelen. Zo zit ik in het bestuur van de studievereniging, schrijf ik voor Geestdrift en bezoek ik literatuurfestivals en theatervoorstellingen. Daar heb ik een voordeel mee op de arbeidsmarkt: als je interesse en motivatie voor het vakgebied uitstraalt, kom je er wel.”

Nederlands NL UU
Baan op wo-niveau na 1,5 jaar  29% 45%
Gemiddeld bruto maandinkomen 1970 euro 1933 euro

 

Advertentie