Tips om aan een bijbaan te komen
Zo. Introductie overleefd, geïnstalleerd in je studentenhuis en je boeken geregeld. Je studentenleven kan beginnen, denk je. Totdat je erachter komt dat die stufi en bijdrage van je oma net niet genoeg zijn voor wat extra biertjes. Bijbaan gezocht! Vijf tips om die te vinden.
1: Volg bedrijven via social media.
‘Via via via’ hoorde Romy (20) dat Yoghurt Barn, een nieuw concept voor biologische yoghurtjes met toppings in hartje Utrecht, wel verkoopmedewerkers kon gebruiken. ”Yoghurt Barn communiceert alles via social media, ook wanneer het bedrijf nieuwe mensen zoekt”, zegt Romy, die het gaaf vindt om bij te dragen aan iets nieuws. ”Veel mensen weten nog niet hoe het hier werkt, dus ben je zo tien minuten met een klant in gesprek om het uit te leggen. Dat maakt het heel leuk en anders dan andere horecabanen.”
Yoghurt Barn heeft vooral studenten als doelgroep en richt zich daarom vol op werving via social media. Wouter Staal, oprichter van Yoghurt Barn, ziet dat het werkt. ,,Veel studenten volgen ons op Facebook. Als we een vacature plaatsen, hebben we binnen no-time vijftig cv’s binnen.” De tip van Staal om een bijbaan te vinden: “Volg bedrijven die je leuk vindt op social media, zo weet je snel of ze mensen zoeken.”
2: Loop gewoon binnen.
Maar zegt Staal, je moet ook proactief zijn. Loop gewoon eens binnen bij een organisatie waar je graag wil werken. Marieke (24), masterstudent Interculturele Communicatie kwam zo bij Yoghurt Barn binnen. Hiervoor werkte ze bij een ijssalon, bioscoop en supermarkt. ”De meeste bijbaantjes kreeg ik via via, want binnenlopen werkt niet altijd. Maar dit keer wel. Ze zien je toch eventjes, dat kan helpen.”
Ook Romy probeerde zo bijbanen te vinden. “Durf gewoon naar binnen te stappen. Natuurlijk, ik kreeg ook vaak nee te horen, maar ooit komt er een keer een ja. En hoor je dat ze later misschien wel vacatures hebben, mail er dan later achteraan. Geef nooit op.”
3: Solliciteer bij bedrijven die een link hebben met je studie
Een bijbaantje op een sportredactie als je journalist wil worden, bijklussen in een apotheek als je farmacie studeert. Hoe nuttig kan een bijbaan zijn? Vaak zijn er mogelijkheden genoeg. Dat merkte geschiedenisstudente Nina, die gids werd in de Domtoren. Ook derdejaars Geneeskunde Furkan (21) koos voor een studiegerelateerde bijbaan. Hij maakt sinds deze zomer deel uit van het Medisch Studenten Team van het Universitair Medisch Centrum. Furkan meldde zich aan bij de Werkwinkel van het UMC en kon vanwege de onderbezette vakantieperiode direct aan de slag. “Ik ondersteun het verplegend personeel: verzamel de vuile vaat, vervang vuilniszakken, stop medicijnen in een medicijnkast en breng eten bij patiënten. Het is rustig werk en de tijden zijn fijn: vanaf vijf uur ’s middags, zodat ik ook eerst college kan volgen.”
Furkan geeft ook bijles aan scholieren, maar het werk in het ziekenhuis vindt hij interessanter. “Als geneeskundestudent wil ik later graag in een ziekenhuis werken. Nu krijg ik al een kijkje in de keuken en zie ik hoe verhoudingen tussen medewerkers en afdelingen zijn. Dat geeft mij later een voorsprong als ik coschappen ga lopen.” Furkan verdient 10,68 bruto per uur, meer dan hij voor het bijles geven krijgt. “Mijn tip voor studenten: blijf zoeken en geef niet op. Vraag rond bij klasgenoten, zij weten vast mogelijkheden voor een bijbaan die bij je studie past.”
4: Denk anders en solliciteer bij minder voor de hand liggende bedrijven
Aardig hoor, zo’n voor de hand liggende bijbaan, maar ’t kan ook origineler. Banen waar je niet direct aan denkt, maar die wel zinvol kunnen zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er studenten zijn die doodskisten dragen bij uitvaarten? Het Utrechtse bedrijf Ferentes heeft zo’n 250 studenten in dienst, onder wie economiestudent Eelco, die vorig jaar aan DUB vertelde hoe hij getooid in lange overjas, grijze en zwarte jas, handschoenen en das zijn werk verricht. Hoewel het soms heftig kan zijn, leert hij er veel van, zei Eelco. “Soms ben ik de ‘voorman’ en leid de groep dragers. Ik ben dan het aanspreekpunt voor de uitvaartleiding en moet ervoor zorgen dat iedereen er netjes bijloopt. Dat is een verantwoordelijkheid. Verder leer ik hier samenwerken, omgaan met stress en goede keuzes maken.”
En zo zijn er nog veel meer opvallende ‘bijbanen’. Zo drumt student Liberal Arts & Sciences Bobby Baudoin in een The Doors Tribute Band, lopen er veel deejays rond in De Uithof en zijn er veel studenten die hun eigen bedrijfje hebben opgericht. Kortom: think out of the box én doe wat je leuk vindt. De kansen liggen voor het oprapen.
Over doen wat je leuk vindt gesproken: dat hoef niet ingewikkeld te zijn. Studente Loes Markus (22) werkt via studentenuitzendbureau ASA als mystery shopper. Ze bezoekt winkels als De Broodzaak en Kiosk op stations. “Ik kijk hoe schoon de zaken zijn, of medewerkers vriendelijk gedag zeggen en of ze extra producten proberen te verkopen.” Ideaal werk, vindt Loes. “Je bepaalt zelf op welke dag je werkt en hebt geen baas die in je nek hijgt.”
5: Zoek binnen de uni.
Waarom ver zoeken als je op de universiteit zelf een bijbaan kunt vinden? Lekker handig, direct uit de collegebanken aan het werk. Meest bijzondere bijbaan op de uni: proefkonijn zijn. Regelmatig zoeken onderzoekers testpersonen. Het is vaak minder eng dan het lijkt: dan wordt bijvoorbeeld je slaapgedrag getest of moet je voor onderzoek naar oogbewegingen een uur lang je ogen goed openhouden en kleuren onthouden. Online kun je ook onderzoeken vinden, bijvoorbeeld via Proefbunny.
Voor ander werk op de universiteit moet je bij Campus4work in De Uithof zijn. Onder die noemer werken Topselect Detacheringen en uitzendbureau Randstad samen voor flexopdrachten binnen de universiteit. Annemoon(26), die vorig jaar haar master Stadsgeografie haalde, hield er een baan als secretaresse bij de Directie Communicatie & Marketing aan over. “Hiervoor heb ik meerdere werkzaamheden voor de universiteit verricht, zoals studenten ondersteunen op open dagen en gasten ontvangen op congressen. Erg leuk om contact te hebben met studenten van andere faculteiten.”
Annemoon hoorde over Topselect via een vriendin en kwam op een mailinglist te staan. Betaling gaat via Topselect; de universiteit verzorgt zelf werving, selectie en begeleiding van medewerkers. Annemoon kan iedereen een baan bij de universiteit aanraden. “Je krijgt een kijkje achter de schermen van de universiteit die je normaal als student niet krijgt. Verder is het een heel prettige werkgever: het is heel duidelijk wat je moet doen en je krijgt altijd op tijd uitbetaald.”