Tips voor de tobbende student

Wat doe je, als het met je studie even niet zo lekker loopt? Natuurlijk kun je hulp vragen bij je docent, studiegenoten of de studieadviseur. Een andere optie is om buiten de unversiteit je heil te zoeken.

Particuliere initiatieven die beweren dat ze je beter of effectiever laten studeren, schieten namelijk als paddestoelen uit de grond. DUB geeft vier voorbeelden van studiebegeleiding buiten de universiteit. Misschien dat je dan toch je bsa kunt halen.

1. StudyTube

Wat?
Bij StudyTube maak je online oefententamens voor de vakken die je binnenkort moet afsluiten. De site geeft aan welke onderdelen van het tentamen nog wat meer studietijd nodig hebben. Voor deze onderwerpen krijg je dan extra oefeningen, zodat je ze kunt trainen. Je kunt ook digitale colleges volgen – afgestemd op jouw zwakke punten – en contact opnemen met professionele docenten als je nog vragen hebt.

Waar?
De naam zegt het al. StudyTube vind je online, dus je hoeft er de deur niet voor uit. Fijn, zeker in deze winterse tijden.

Wie?
Rechtenstudenten en eerstejaars economiestudenten kunnen terecht op StudyTube. Studytube is ook bezig vakken voor tweedejaars economiestudenten en voor geneeskundestudenten online te zetten. De laatste groep kan vanaf april bijvoorbeeld oefenen voor de landelijke voortgangstoetsen die geneeskundestudenten regelmatig moeten maken. Als je iets anders studeert,  kun je nog niet terecht op StudyTube. 

Betaalbaar?
Als je alleen enkele tentamens wil oefenen en wil zien waar nog wat extra hersenarbeid gewenst is, kost StudyTube je geen cent. Wil je extra oefeningen voor je zwakke punten en je voortgang meten, dan heb je StudyTube Lite nodig. Dit kost €5,99 per studievak. Voor €19,99 per vak heb je de Premiumversie, waarbij je online colleges kunt volgen en docenten kunt spreken.

Dus?
Gratis oefententamens zijn nooit weg – op de universiteit niet altijd eindeloos verkrijgbaar – en als je er wat geld tegenaan gooit, kun je nog meer oefenen en overzichtelijke colleges kijken. “Met Premium garanderen wij dat je slaagt; zo niet, dan geld terug!”, aldus StudyTube. 

2. eFaqt

Wat?
Bij eFaqt pak je je studieboek en begin je met studeren. Het grote verschil met ‘gewoon studeren’: je maakt je aantekeningen niet op papier, maar op de website van eFaqt. De site helpt je om die aantekeningen beter te structureren. Ook ondersteunt de site je bij het begrijpen van wat je leest, door vragen te stellen als: waarom denk je dat deze paragraaf in dit hoofdstuk staat? Efaqt meldt regelmatig wanneer het tijd is voor een studiepauze.
Later in het leerproces gebruikt de site jouw eigen aantekeningen om je te overhoren en te zorgen dat je de stof geregeld herhaalt. Hierbij beweert eFaqt zich te baseren op wetenschappelijke kennis over de manier waarop mensen kennis vergaren. Zo kun je bijvoorbeeld voordat je start met studeren, testen welke leerstijl het beste bij je past. Afhankelijk van de uitkomst weet je welke van de studietools die eFaqt aanbiedt (zoals mindmaps), aansluiten bij jouw manier van studeren.

Waar?
Ook eFaqt vind je online

Wie?
eFaqt helpt hoofdzakelijk bij het bestuderen van studieboeken en artikelen. Daarom is het voor bètas minder interessant, net als voor masterstudenten die hoofdzakelijk papers en scripties moeten schrijven. Wel een uitkomst voor studenten die geregeld stapels leeswerk hebben voor een groot tentamen.

Betaalbaar?
De eerste maand is Efaqt gratis. Daarna kost het, volgens de website, ‘één koffie per maand’. Oftewel: €2,50. Wie dat echt niet heeft, kan kiezen voor de beperkte gratis versie, waarbij je minder tools tot je beschikking hebt.

Dus?
eFaqt claimt dat haar populariteit met de dag groeit en dat proefondervindelijk is vastgesteld dat studeren met eFaqt betere studieresultaten geeft in vergelijking met het ouderwetse blokken. Waar of niet, in elk geval de kans van het proberen waard. Aanmelden dus – mits je de discipline hebt om, met een computer binnen handbereik, toch aan de studie te blijven.  

3. Bijles

Wat?
Simpel: extra uitleg voor een vak dat je erg lastig vindt of waarvoor je een hertentamen hebt. Bijles voor studenten bestaat in alle soorten en maten. Je kunt allereerst aankloppen bij een ouderejaars, die wel alle grillen van SPSS onder de knie heeft. Wil je professionelere begeleiding, dan kun je langsgaan bij een huiswerkinstituut: hoewel dergelijke instituten zich meestal vooral richten op middelbare scholieren, worden er vaak ook bijlessen voor studenten aangeboden. Wil je zeker zijn van de meest professionele begeleiding? Bezoek dan een repetitor: iemand die gespecialiseerd is in het geven van bijles op universitair niveau.

Waar?
Behalve als je je docent zover krijgt dat hij naar jouw huis komt, zul je de deur uit moeten. Ver hoef je echter niet te zoeken, want alleen al in Utrecht zelf zijn meerdere instituten en repetitoren actief. Ouderejaarsstudenten zijn ook gemakkelijk te benaderen, bijvoorbeeld met hulp van je studievereniging. En mocht je echt fundamentele kennis op bètagebied missen, dan kan het James Boswell Instituut je misschien helpen met een cursus statistiek of wiskunde.

Wie?
Bijles is vooral aan te raden als je met één vak of onderwerp moeite hebt, terwijl de rest van je studie je wel goed af gaat. Bijlessen worden gegeven in praktisch alle studierichtingen; economie en rechten zijn oververtegenwoordigd. 

Betaalbaar?
Dat ligt er maar net aan. Bijles van een ouderejaars is niet gigantisch duur; het tarief ligt gemiddeld tussen €10 en €20 per uur. Maar een uur individuele tijd met een gediplomeerd repetitor kan tot €100 (!) kosten. De prijs van bijles bij een huiswerkinstituut zit hier zo ongeveer tussenin. Soms is het ook mogelijk om in duo’s of met kleine groepjes bijlessen voor hetzelfde vak te volgen; de uurtarieven liggen dan lager.

Dus?
Lukt het je na twee hertentamens nog steeds niet om een voldoende voor statistiek te halen, terwijl je wel hard hebt gestudeerd? Dan helpt bijles je zeker verder. Met een-op-eenuitleg van een leraar die het niet erg vindt als je drie keer hetzelfde vraagt, haal je de volgende keer wel een voldoende.

4. Coaching

Wat?
Hulp bij het plannen van al je studiewerkzaamheden, het vermijden van uitstelgedrag, ontwikkeling van studievaardigheden, en het leren combineren van je studie en je sociale leven. Kortom, coaching is persoonlijke hulp bij studeren die zich niet richt op vakinhoudelijke studieproblemen. Coaching wordt meestal aangeboden door de (eerder genoemde) huiswerkinstituten, maar ook wel door particulieren die gespecialiseerd zijn in begeleiding van universitaire studenten.

Waar?
Again, je zult de deur uit moeten voor coaching. Gelukkig is in Utrecht menig studiecoach te vinden. De beste plek om te beginnen hier is wél de unviersiteit: de website van Studentenservice. Via Studentenservice kun je een gesprek met de studentpsycholoog hebben, maar ook workshops en korte trainingen volgen: van ‘faalangst aanpakken’ tot ‘timemanagement’. Mocht je Amsterdam een reisbaar alternatief vinden, dan heb je helemaal veel keus. Na een eerste kennismaking is het, afhankelijk van de aard van het studieprobleem, wellicht mogelijk dat een deel van de coaching per mail of telefoon plaatsvindt.

Wie?
Voor studenten die voelen dat ze intellectueel gezien hun studie best aan kunnen, maar bij wie psychologische factoren of een gebrek aan goede studievaardigheden er voor zorgen dat ze toch niet goed presteren. 

Betaalbaar?
Helaas…wie persoonlijke aandacht wil, zal er voor moeten betalen. Een uurtje coaching kost bij een instituut tenminste €65. Voor studenten van de UU kost een eerste gesprek bij de studentpsycholoog echter niets, en veel cursussen of trainingen van Studentenservice zijn eveneens gratis of zeer goedkoop.

Dus?
Ga jij, zonder externe hulp, het jaar echt niet halen? Kijk dan je ouders lief aan of plunder je spaarrekening en zoek begeleiding van een goede studiecoach! Want aan coachings en workshops mag dan vaak een prijskaartje hangen, een negatief bsa betekent dat je een jaar collegegeld en stufi hebt vergooid – en dat is pas echt duur. 

Advertentie