Triton in volle vaart op weg naar de Varsity-titel

Gaat Triton op 5 april het landelijke studentenroeitoernooi de Varsity na 47 jaar weer eens winnen? De Utrechtse roeiers die op eerste paasdag de wedstrijdboot bevaren, zijn in topvorm maar vrezen de concurrentie. “Op het heilige Varsity-water is alles mogelijk.”

Tijdens de 132ste editie van de Varsity komen studentenroeiers uit heel Nederland naar Houten om langs het water hun verenigingsleden toe te juichen. Ook de Utrechtse studentenroeivereniging Triton is van de partij en wil koste wat kost de titel behalen in de Oude Vier, het slot- en meest prestigieuze onderdeel van de Varsity. De vereniging heeft de thuiswedstrijd al sinds 1967 niet meer gewonnen en het is hoog tijd dat daar verandering in komt. 

“De vereniging heeft hoge verwachtingen van ons”, zegt Abel Bokdam, die dit jaar samen met ploeggenoten Ide Hingstman, Harold Langen, Kaj Hendriks en stuurvrouw Eline Geschiere (zie kader) de wedstrijdboot de Oude Vier bevaart. Triton koos hen uit om de overwinning binnen te slepen en heeft goede hoop. Zelfs Eline, die al drie jaar op rij de Oude Vier stuurt, is gespannen. Eline: “Ik hoor van alle kanten dat er dit jaar een grote kans is dat we kunnen winnen. Een eer, maar het voert de druk wel op.”

Op elkaar ingespeeld
Hoe bereid je je voor op een toernooi, wanneer je agenda al uitpuilt van de trainingen met andere, (inter)nationale ploegen? Voor die uitdaging stonden bijvoorbeeld Kaj en Harold, die al twaalf keer per week elders moesten trainen. Om niet overspannen te raken, besloot de Oude Vier al vroeg, in januari, te beginnen en vervolgens één of twee keer per week samen te komen. 

Een succesvolle formule, zo blijkt. Binnen een paar trainingen waren de roeiers aan elkaar gewend. “Vanaf het eerste baantje voelde het goed”, zegt Eline. Misschien ook omdat ze elkaar al van de vereniging en van eerdere wedstrijden kennen, zegt Ide. “Hoe dan ook leek het al gauw alsof we al langer een ploeg vormden.” 

Alles voor de roeisport
Maar intensief trainen is niet genoeg om de Varsity te winnen. Wie in topvorm wil zijn, moet ook gezond leven, weten de professionals. Een kapsalon op zaterdagavond? Vergeet het maar; extra gewicht vertraagt je boot. Zelfs bier laten de studenten staan. Kaj: “Van alcohol is nog nooit een roeier scherper geworden.” 

Loopt de Varsity-spanning te hoog op, dan werpt Abel zich op zijn studie om afleiding te zoeken. Maar met hele dagen studeren moet je oppassen, zegt Ide. “Studeren kost energie die je nodig hebt voor de wedstrijd.” Gelukkig hoeft dat ook niet altijd; topsporters mogen vaak in laag tempo studeren en dat hebben sommige ploegleden ook geregeld. 

Helaas kan je niet elke studie op een laag pitje zetten, weet Kaj. De studiepunten van zijn co-schappen uit het eerste studiejaar zijn inmiddels verlopen en die moet hij dus opnieuw behalen. Dat hem een flinke geldsom boven het hoofd hangt als hij straks langer dan tien jaar studeert, is voor de student geen reden om het roeien te minderen. “Roeien staat op nummer één.”

Bloot in het water
Met zo’n gedreven ploeg staat niets Triton in de weg om na bijna veertig jaar éindelijk de titel te bemachtigen. Terwijl sommige verenigingsleden dat van de daken schreeuwen,

voelen de deelnemers zelf gezonde wedstrijdspanning. “Wie weet is de concurrentie toch beter”, zegt Ide twijfelend. “Maar we gaan er volle bak voor”, voegt de stuurvrouw eraan toe. Ook Abel is optimistisch: “Op het heilige water van de Varsity is alles mogelijk.” 

Stiekem droomt de ploeg nu al van het moment van overwinning. Niet alleen vanwege de titel, maar ook vanwege het uitzicht op hun blote verenigingsleden. Volgens traditie zwemmen de leden van de winnende vereniging immers zonder kleren naar hun ploeg om de winnaars te feliciteren. 

Of de roeiers de kleren zelf ook overboord gooien, is helaas minder zeker. Kaj: “Dat was ik niet van plan. Ik omhels de leden graag maar zelfs als ik zeiknat wordt, houd ik mijn kleding aan.” 

De Oude Vier 2015

Welk vlees zit er dit jaar in de Oude-Vier-kuip tijdens de Varsity? De vier Triton-roeiers en hun stuurvrouw stellen zich voor. 

Kaj Hendriks
Kaj studeert Geneeskunde en roeit sinds 9 jaar. Hij werd Wereldkampioen in de M4- in 2013 in Zuid-Korea en zit momenteel in de nationale Zware Mannen-selectie van de Roeibond. Overwinningsstrategie: “Om hard en goed te roeien moet je keihard trainen en niet bang zijn om jezelf pijn te doen.”

Harold Langen
Harold studeert Wiskunde en roeit sinds 10 jaar, won Brons op de WorldCup 2013 in Luzern en zit momenteel in de nationale Zware Mannen-selectie van de Roeibond. Overwinningsstrategie: “Hard trainen, iedere haal zo goed mogelijk.” 

Ide Hingstman
Ide studeert Civiele Techniek en roeit sinds 16 jaar, werd vierde afgelopen wereldkampioenschap in de LM8+ in Amsterdam. Traint momenteel bij toproeien Utrecht. Overwinningsstrategie: “Ik ga minimaal tot de max.” 

Abel Bokdam
Abel studeert Natuurwetenschap & Innovatiemanagement en roeit sinds drie jaar bij Triton. Behaalde afgelopen jaar goud op het studenten-EK de European University Games. Overwinningsstrategie: “Trek je niets aan van de rest, maar doe je eigen ding.” 

Stuurvrouw Eline Geschiere
Eline studeert International Tourism Management aan Tio Utrecht en is sinds 5 jaar stuurvrouw. In 2012 werd ze geselecteerd voor de Minerva 8+, een projectboot van alle KNSRB verenigingen en startte daarmee de Head of the Charles in Boston, USA. Haar overwinningsstrategie: “Alle neuzen dezelfde kant op en iedereen met hetzelfde doel in de boot, dan ga je nét een tandje harder dan je concurrenten.”

 

Advertentie