UCU-trio start crowdfunding voor tieners in Honduras
Gelukkig bestaan ze nog: studenten die zich gepassioneerd inzetten voor het goede doel. Zo ook drie UCU-studenten die geld inzamelen voor een stichting in Honduras die jongeren onderdak en scholing biedt.
Er zijn vandaag de dag nog genoeg studenten die zich inzetten voor de hulpbehoevende medemens of een aantal kreupele dieren. En daarmee bedoel ik niet de studenten die een maandelijkse bijdrage van 3,20 euro overmaken naar het WNF of Amnestie, onder psychische druk – “oh, dus jij geeft niets om de neusaap?” – van een aantal knappe koppen op het plein naast de Broese. Nee, ik heb het over studenten die zich echt inzetten.
De van oorsprong Italiaanse Ben (21), Duitse Lisa (21) en Nederlandse Linda (19) zijn van die studenten. Het drietal studeert aan University College Utrecht en kwam door een vacature vanuit hun opleiding in aanraking met het University College Crowdfunding Project.
Dit project werd ooit opgezet door oud-UCU-student Pau Castellví Canet. Hij vond dat UCU-studenten een verschil kunnen maken in de wereld door te doen waar ze het beste in zijn: het gebruiken en verspreiden van kennis. Wie deelneemt aan dit project leert theoretische skills in de praktijk brengen, iets wat je binnen een opleiding zelden leert.
Hoe crowdfunding in de praktijk werkt
In dit geval leert het trio hoe crowdfunding werkt en proberen ze nu zelf geld op te halen voor de Hondurese organisatie Injoca en hun Casa Domingo Project. Pau Castellví Canet koos hiervoor omdat hij deze organisatie zelf al eens had geholpen en wist dat ze financieel hulp nodig hebben.
Casa Domingo haalt zwerfjongeren vanaf een jaar of 16 van straat en biedt ze onderdak en scholing. De overheidssubsidie voor dit project gaat stoppen, omdat de overheid de organisatie te klein vindt. De regering geeft alleen geld aan grotere organisaties, maar die bieden jongeren vanaf 16 jaar geen hulp, zegt het trio.
Een bijdrage leveren die er toe doet
De reden om Casa Domingo te helpen, was voor alle drie een logische keuze, vertelt Linda. “We doen een sociale studie en hebben interesse voor ontwikkelingssamenwerking. We zijn ons er erg van bewust dat we in een bevoorrechte wereld wonen, waar iedereen een dak boven zijn hoofd heeft en de mogelijkheid heeft om te studeren. De kennis die wij opdoen, kunnen we gebruiken om andere jongeren te helpen.”
Door mee te werken aan het Casa Domingo Project kunnen de UCU’ers iets ‘meaningful’ bijdragen aan deze wereld. En dat doen ze niet omdat het toevallig goed is voor hun eigen ontwikkeling en het leuk staat op hun cv – want aan die mensen hebben ze echt een hekel.
Nee, sterker nog: dit project ging hun zo aan het hart, dat ze in januari op eigen kosten naar Honduras reisden om de mensen van het project te ontmoeten en ze persoonlijk een helpende hand te bieden. “Het zorgt er nu voor dat we het allemaal extra belangrijk vinden dat het project slaagt, anders hadden we het geld van de tickets net zo goed kunnen doneren.”
We hebben het met eigen ogen gezien
Het gevolg van hun reis is dat ze nu een sterke band voelen met de organisatie. “Als het daar nu slecht gaat, voelen we ons daar ook echt rot over. We hebben nu gezien wat de mensen daar meemaken. Zo wilden we een van de jongeren van het Casa Domingo Project naar het ziekenhuis brengen voor een doodnormale bloedtest. We gingen er om 7 uur in de ochtend heen, en keerden pas 9 uur later weer terug. Er waren maar liefst 219 mensen voor ons, omdat mensen door het hele land naar hetzelfde ziekenhuis kwamen.”
Ben, Lisa en Linda lanceren begin april een campagne op Indiegogo, een internationale crowdfunding website waar ze geld mee willen ophalen voor Casa Domingo. Linda: “We gaan er de komende tijd hard aan werken om de campagne bekend te maken.”
Maar waarom zouden mensen van alle initiatieven die geld bij elkaar sprokkelen, nou juist deze organisatie moeten steunen? “Veel Hondurese straatjongeren proberen te vluchten naar Amerika, wat logisch is omdat Honduras één van de gewelddadigste landen in de wereld is. Maar zij krijgen niet zomaar een visum om in Amerika te mogen blijven, dus moeten we er voor zorgen dat die jongeren in Honduras willen blijven en dat de problemen van het land worden opgelost.”
Studenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren
De UCU’ers willen bij de crowdfunding ook studenten van de Universiteit Utrecht betrekken. “We vinden het belangrijk dat studenten betrokken zijn, omdat we zelf ook studenten zijn. Deze doelgroep onderschat vaak wat ze kunnen betekenen. Als iedereen een klein bedrag doneert, kan de Hondurese organisatie aan de slag om de omstandigheden van jongeren te verbeteren.”
De komende tijd gaan de studenten veel campagne voeren in Utrecht om van hun crowdfunding-project een succes te maken. “Om te beginnen willen we studenten uitnodigen voor het fundraising evenement op 9 maart. Er zullen verschillende sprekers en activiteiten zijn die te maken hebben met de situatie van jongeren in Honduras. Ook zullen we een filmpje laten zien dat we gemaakt hebben over onze tijd in het land. En tot slot is er een feest in de bar van UCU.”
Waar gaat het geld écht naartoe?
Klinkt allemaal leuk, maar hoe weet het drietal nou zo zeker dat het geld straks goed terechtkomt? “Dat weten we gewoon”, zegt Linda standvastig. “We hebben de organisatie met eigen ogen gezien en kennen de mensen nu. Ze zijn heel goed georganiseerd, maar het enige grote probleem is helaas dat ze straks geen subsidie meer krijgen van de overheid.”
Hoe de organisatie er volgend jaar voor staat is dus nog spannend, maar de drie studenten willen er hoe dan ook nog een keer langs. “Niet om te checken of ze het geld toch niet stiekem in eigen zak hebben gestopt, hoor! Maar omdat we willen blijven bijdragen en benieuwd zijn naar hoe het tegen die tijd met ze gaat.”
Meer informatie over het fundraising evenement op 14 april? Houd dan de facebookpagina van het University College Crowdfunding Project in de gaten!