UIT 2019: aan feestbeesten geen gebrek

Foto's DUB

Dit jaar wordt er bij de indeling van UIT-groepjes voor het eerst gelet op de interesses van deelnemers. Bij hun aanmelding konden studenten kiezen of ze een week lang wilden feesten, vooral cultuur wilden snuiven of interesse hadden in een gevarieerd programma. Met het nieuwe matchingbeleid hoopt het bestuur van de Utrechtse Introductie Tijd dat de wensen van groepsleden minder uiteenlopen, zodat groepjes makkelijker kunnen beslissen welke onderdelen van het programma zij willen volgen.

Cultuurgerichte groepen zullen zich bijvoorbeeld meer aangetrokken voelen tot evenementen zoals het cultuurfestival of de openstelling van musea op woensdag. Feestgroepen, aan de andere kant, zullen er sneller voor kiezen om ’s avonds naar verenigingsfeesten en cantussen te gaan. “Door deelnemers van tevoren te matchen, hopen we ook dat groepen minder snel uit elkaar vallen”, aldus Camelia Nechar, functionaris communicatie van de UIT.

Slechts 1 op de 50 is vroege vogel
Het overgrote deel van de 3700 UIT-lopers koos voor een programma met een mix van cultuur en feest. Slechts 75 studenten kozen voor de optie “cultuur & info”, terwijl 856 deelnemers de voorkeur gaven aan het nachtleven. Hoewel het bestuur op een evenwichtigere verdeling van voorkeuren had gerekend, vindt Nechar het niet verrassend dat de meeste studenten kiezen voor een combinatie van feesten en cultuur snuiven. “Ze zijn immers nieuw en willen van alles geproefd hebben”.

DUB ging op zoek naar de nachtdieren en zeldzame vroege vogels. Wat bleek? Nachtdieren waren op de eerste ‘vroege’ ochtend van de UIT alom te vinden, terwijl de vroege vogels in geen velden of wegen te bekennen waren.

Melissa (23), pre-master interculturele communicatie

Feesten of cultuur snuiven?
“Ik heb me opgegeven voor een feestgroepje, maar het culturele aspect spreekt me ook wel aan. Ik wil voornamelijk wegwijs worden in de stad en nieuwe mensen leren kennen.”

Waar kijk je naar uit deze week?
“Ik heb me nog niet echt in het programma van deze week verdiept, dus ik laat het gewoon over me heenkomen. Helaas kan ik maar drie dagen meedoen aan de UIT. Ik ga namelijk op vakantie naar Hawaii en Las Vegas.”

Waarom heb je ervoor gekozen om in Utrecht te gaan studeren?
“Ik heb hiervoor een HBO-opleiding gevolgd, en met mijn diploma was ik alleen in Utrecht toelaatbaar bij de pre-master. De keuze was dus snel gemaakt.”

Mees (20), diergeneeskundeFeesten of cultuur snuiven?
“Feesten natuurlijk. Ik kom vooral om lol te maken en de kroegen van Utrecht te ontdekken.”

Waarom heb je ervoor gekozen om in Utrecht te gaan studeren?
“Mijn opleiding wordt alleen maar in Utrecht aangeboden, anders had ik in België moeten gaan studeren en dat wilde ik liever niet. Verder lijkt Utrecht me een leuke stad waar voor studenten veel te doen is.”

Wil je bij een vereniging?
“Ik denk het wel. Ik heb alleen nog niet echt een goed beeld van alle verenigingen. Hopelijk kom ik er deze week achter welke vereniging bij mij past.”

Jordi (18), rechtsgeleerdheidFeesten of cultuur snuiven?
“Feesten. Bier drinken hoort voor mij bij het studentenleven, dus ik wil deze week vooral de feestjes meepakken. Dat is een goed moment om nieuwe vrienden te maken en de stad te ontdekken.”

Waarom heb je ervoor gekozen om in Utrecht te gaan studeren?
“Ik kom uit Gorinchem, dus ik kan gemakkelijk op en neer reizen naar de universiteit. Verder vind ik het leuk dat in Utrecht alle universiteitsgebouwen verspreid liggen door de stad.”

Heb je al een kamer?
“Nee. Ik denk dat ik misschien volgend jaar op kamers wil. Het zoeken naar een kamer valt alleen niet bepaald mee. Gelukkig hoef ik me daar deze week nog geen zorgen over te maken, want ik slaap bij SSR-NU.”

Julia (19). biologieFeesten of cultuur snuiven?
“Ik denk toch feesten. Ik wil tijdens de UIT graag de verenigingen leren kennen, en dan is het natuurlijk het leukst om naar de feestjes te gaan. Als het even kan, wil ik deze week wel elke avond op stap.”

Waarom heb je ervoor gekozen om in Utrecht te gaan studeren?
“Mijn eerste keus was om diergeneeskunde te gaan studeren, maar daar ben ik helaas niet aangenomen. Ik ben toen gaan kijken naar andere opleidingen en kwam toen bij biologie uit. De reden dat ik dat in Utrecht ben gaan studeren is vanwege de grote keuzevrijheid in vakken die me hier wordt aangeboden.”

Wil je bij een vereniging?
“Ja. Misschien nog niet meteen in het eerste jaar, want ik wil eerst bekijken of alles lukt met mijn studie. Wel zou ik dit jaar graag lid worden van de zwemvereniging.”

Dante (20), liberal arts and sciences
Feesten of cultuur snuiven?
“Feesten. Ik houd wel van een biertje. Bovendien vind ik dat je moet genieten van je studententijd, want ze zeggen altijd dat het de mooiste tijd van je leven is.”

Waarom heb je ervoor gekozen om in Utrecht te gaan studeren?
“Ik kom al vaak in Utrecht en ken de stad dus al goed. Verder denk ik dat het een bruisend studentenleven heeft en dat spreekt me aan.”

Wil je bij een vereniging?
“Ja. Ik heb wel interesse om bij Triton te gaan roeien, maar dan gewoon voor de gezelligheid. Ik ga ook even rondkijken bij andere gezelligheidsverenigingen, dus wie weet meld ik me daar wel aan.”

Bram (20), verpleegkunde
Feesten of cultuur snuiven?
“Doe mij maar feesten. Natuurlijk ga ik ook wel wat cultuur snuiven, ik wil immers de stad leren kennen. Toch verheug ik me het meest op de avonden, lekker biertjes drinken.”

Waarom heb je ervoor gekozen om in Utrecht te gaan studeren?
“Ik kom uit Arnhem, maar ik heb toch besloten om verpleegkunde aan de HU te gaan studeren omdat ik graag de vrijheid van het studentenleven wil ervaren. Ik heb dus bewust gekozen voor een hogeschool die wat verder van huis ligt. Nu nog een kamer vinden.”

Wil je bij een vereniging?
“Jazeker. Ik weet nog niet goed wat alle verenigingen inhouden en waar ze voor staan, dus ik weet nog niet bij welke ik me ga inschrijven. Zo lang ik mijn hoofd maar niet kaal hoef te scheren tijdens de ontgroening, vind ik alles best.”

Advertentie