Uit in Hal 16: voor ieder wat wils
Hal 16: het horecaplatform voor kunst, festival en cultuur, gericht op de creatieve student van 18 jaar en ouder. Aldus HAL 16. Nieuwsgierig naar deze nieuwe uitgaansgelegenheid in Rijnsweerd? DUB nam een kijkje. “Je voelt je toch een beetje een vreemde eend in de bijt als je de creatieve types hier ziet lopen.”
Na alle geruchten is het zover: ik ga het veelbesproken HAL16 (Horeca Archimeduslaan 16) in het echt zien. Deze avond is er het evenement Sprinkplank, dat zichzelf omschrijft als een multi-genre dansavond met kunst, techno, electro en bands. Op Facebook stelt het zichzelf aan me voor: ‘Ik ben randomness. Bekende en onbekende artiesten laten mij twijfelen over de uitkomst van mijn verwachtingen.’ Mysterieus. Ik trek mijn meest creatieve outfit uit de kast en stap op de fiets.
Bezoeker en oud-student journalistiek Lisa is vannacht voor het eerst bij HAL16. Haar eerste indruk: “Creatief, misschien iets té, maar wel dansbaar”. Ze raadt aan om met een groepje anderen te komen als je van buiten het kunstwereldje komt. “Je voelt je toch een beetje een vreemde eend in de bijt als je de creatieve types hier ziet lopen. Maar de muziek is opzwepend en het is grappig dat er in elke zaal een ander muziekgenre te horen is.”
Michelle, student Taal en Cultuur Studies aan de UU en oud-student Fashion Design aan de HKU, komt ook als niet-bewoner feesten bij HAL16. Sinds de opening gaat ze hier bijna wekelijks uit. “Wat mij zo aanspreekt is de vrije sfeer hier. Ik vind het culturele aspect bijzonder; er kan van alles. Zo zijn er niet alleen verschillende muziekstijlen te vinden, maar ook beeldende kunstprojecten en feestjes waarop je kunt dansen en rustig een biertje kunt drinken. Vooral origineel is dat het allemaal op één avond kan.”
De heenweg: ‘Bestaat het wel?’
De weg naar HAL16 is een avontuur op zich. Als student ben je gewend dat je voor bier en een dansvloer niet verder dan de Oudegracht hoeft te fietsen, maar HAL16 vereist meer inspanning; tenzij je in De Uithof woont. Fiets je via de Biltstraat, dan passeer je onderweg het bedrijventerrein van de Pythagoraslaan en de bomen van Park Bloeyendael. Halverwege vraag ik me af: ‘Bestaat dat HAL16 eigenlijk wel?’ Al gauw krijg ik antwoord: een kleine doorgang met een pijlbord erboven is zichtbaar tussen de bomen. Daarachter doemt het pand op. Lage bastonen klinken en een twintigtal fietsen staat in de stalling. Een rokende jongen roept: “Je bent nog vroeg hoor, pas na enen wordt het drukker”. Het is nu twaalf uur ’s nachts.
Strenge controle
De security haalt bij de ingang mijn tas binnenstebuiten. “We zijn streng. Dat moet”, zegt de dame. Daar voegt ze genadeloos aan toe dat ze hem opnieuw op de kop zet, als ik met tas naar buiten ga en daarna weer terug naar binnen wil. “Controle op voedingsproducten of wapens”, zegt ze. Ook spuitbussen en stiften zijn streng verboden. Dit is noodzakelijk, vertelt Arjen Kanters even later. Hij is bedrijfsleider van HAL16 en pandbeheerder van Archimedeslaan 16, het gebouw dat bij de oudere garde beter bekend is als het oude SOL-gebouw van de hogeschool. “Mensen weten dat dit gebouw in 2017 gesloopt wordt, en ze denken dat ze op elke muur een tekening kunnen achterlaten. Dit is absoluut niet het geval, we willen het hier netjes houden.”
Jazz en picknicktafels
HAL16 is geen doorsnee studentenclub, blijkt meteen bij mijn entree. De eerste zaal (Podium16) strekt zich uit als een paarsverlichte huiskamer met een bar waar houten picknicktafels omheen staan. De tafels gebruiken de bezoekers zowel om aan te drinken als om op te dansen, zoals twee jongens met een vetkuif en tatoeages doen.
Vanavond dansen ze zoals op elke donderdag op de muziek van huisband Steebschjazz. Saxofonist Steven zegt dat jazz en studenten in eerste instantie klinkt als een onmogelijke combinatie. “Studenten willen losgaan op harde muziek; jazz heeft een meer ouderwets imago. Ik heb in de maanden bij HAL16 echter gemerkt dat de muziekstijl een ideale aanvulling is op uitgaan voor studenten. Het is een moment van rust tussen het dansen door, je kunt er met een biertje in de hand een verstaanbaar gesprek bij voeren. Jazz is relaxed.”
Live art
Naast muziek luisteren, gebeurt er nog meer in de zaal. Bordjes met ‘hete honden’ en een pijl erop leiden naar een open keuken waar je eten kunt bestellen. “Vannacht serveer ik hotdogs, maar op andere feesten is er ander eten te koop, zoals kaasballen”, zegt de jonge kok.
Ook bots ik al gauw tegen het aspect ‘kunst’ op dat HAL16 mij beloofd heeft. In de zaal staat een artiest in het licht van een bouwlamp een kunstwerk op de muur te spuiten. Even denk ik dat het een baldadige bezoeker is, maar het blijkt Frederik de Ruiter (23), een grafisch designer met de artiestennaam FreekSells die in opdracht van HAL16 een uil op de muur maakt. De andere producten van zijn bedrijf heeft hij naast zich uitgestald; het zijn T-shirts, tassen en tekeningen met daarop dezelfde uil als op de muur. De Ruiter: “Wat ik hier doe? Connecties leggen, mijn kunstwerken verkopen en mijn hobby uitoefenen. Ook laat ik bezoekers straks op de foto gaan met de graffiti-uil, als de verf droog is natuurlijk."
Neon
In de andere twee zalen met de namen ‘Staplab’ en ‘Baldadig > Neon Nights’ laten diverse bands en DJ’s hun geluiden horen. Jongeren dansen, versieren hun flirts met mooie moves en hun eigen huid met bodypaint, roken in de zaal waar dat mag en drinken cocktails. Rond twee uur bereikt het bezoekersaantal een hoogtepunt. Rond vijven druipen de die hards af; op hun gezichten restjes neonkleurige verf.
TIP: Zoek de route naar Hal 16 van te voren uit. De route langs de busbaan die langs Park Bloeyendael loopt, zal niet iedereen de meest sociaal veilige vinden.
TIP 2: Programmering HAL 16
Wonen in AL16:
Uniek aan HAL16 is dat het bij een pand hoort waar ook 400 jongeren wonen, veelal studenten. Het pand is onderverdeeld in gangen en in elke gang wonen maximaal 24 mensen. Bewoners Sandrine en Fabian, studenten Cultureel Maatschappelijke Vorming, delen hun ervaringen. Fabian deelt samen met zijn vriendin een kamer van 40 vierkante meter.
Met 400 jongeren in één huis wonen: een beestenboel?
Sandrine: “Het valt mee; er is een strafpuntensysteem waarop de pandbewaker de controle heeft. Als je te veel strafpunten hebt, kan je uit je kamer worden gezet. Dat gebeurt niet snel, maar toch is er de controle die je in veel studentenhuizen niet hebt. We houden het dus best netjes."
Wonen hier uitsluitend creatievelingen?
Sandrine: “Nee hoor, er wonen genoeg studenten pedagogische wetenschappen, kunstmatige intelligentie en dergelijke.”
Fabian: “Klopt. Maar toch zie je wel dat de meerderheid iets kunstzinnigs studeert.”
Wat vind je hier wat je in andere woningen niet vindt?
Fabian: “Het is de enige studentenwoonvoorziening waar je met z’n tweeën een kamer kan delen. Mijn vriendin en ik wilden samenwonen en er kwam hier een ruimte vrij die te groot was voor één persoon. Ik had al vrienden die hier wonen en ben getipt als stelletje dat interesse had in de kamer.”
Sandrine: “Ook heb je hier commissies, dat is wel typerend aan AL16. Je hebt een tuincommissie, een bewonerscommissie en een feestcommissie. En natuurlijk een kroeg aan huis. Bovendien heeft het hele gebouw een Facebookpagina waar je allerlei vragen en opmerkingen op kunt zetten, bijvoorbeeld als je een stekkerdoos nodig hebt.”
Fabian: “En vergeet de ruimte niet. Je hebt per gang 80 vierkante meter aan huiskamer en elke gang heeft daar zijn eigen identiteit aan gegeven. Sommigen hebben bijvoorbeeld een complete bar met led-verlichting in die kamer gebouwd.”
Ontmoet je de andere bewoners op de feesten van Hal 16?
Sandrine: “Ja, en dat maakt dat je snel nieuwe mensen ontmoet. Als ik thuis ben en even beneden een drankje wil drinken, zie ik soms nieuwe gezichten; dan groet je elkaar en vraag je in welke gang je woont. Dat stimuleert gezelligheid.”
Is Hal16 de stamkroeg voor de AL16-bewoners?
Fabian: “Nog niet echt, maar dat is geen probleem. Een stamkroeg moet ontstaan en groeien in de loop der tijd. Mensen zijn nog aan het aftasten. Hopelijk vloeit het op een gegeven moment wel over in een centrale plek waar mensen elkaars steeds ontmoeten. Maar ik geef het tijd, ik vind het mooi hoe het balletje rolt.”
Sandrine: “Het is ook lang niet altijd open, vaak is de bar gesloten en is het donker beneden.”
Kleeft er ook een nadeel aan de combinatie van wonen en uitgaan?
Fabian: “Geluidsoverlast was een tijdje een probleem; ik woon boven de bar en had eerder veel last. Inmiddels is dat veranderd, er is een nieuw geluidssysteem gekomen dat loshangt van de muren en na elf uur wordt er geen versterkte muziek meer gedraaid in de eerste zaal.”
Heb je nog wensen voor de toekomst van (H)AL16?
Sandrine: "Het zou mooi zijn als je hier naast een podium ook een restaurant hebt. Dan leeft het café wat meer op en het is bovendien handig, want ik heb vaak geen zin om naar de Albert Heijn te gaan.”
Fabian: “Gelukkig is daar deze week een begin aan gemaakt, met de daghap en de nieuwe snackbar op donderdag.”