Uit in Utrecht: veel pret met een laag budget

De dagen worden korter en de zomervakantie lijkt inmiddels mijlenver weg. Toch is Utrecht voor veel eerstejaarsstudenten pas twee maanden hun nieuwe thuis. In deze weken zijn waarschijnlijk al de nodige kroegen verkend en is het banksaldo van sommigen drastisch gedaald. Gelukkig zijn er tal van goedkope en gratis activiteiten die je aankomende studententijd nog veel leuker kunnen maken. DUB maakte een weekplanning en vroeg andere studenten om gouden tips.


Zondag – huisgenoten

crepe-953247_1280.jpgDe zondag is een perfecte dag om eens samen met je huisgenoten te ontbijten; niemand hoeft zich te haasten voor college. Ga met z’n allen naar de supermarkt en haal wat lekkers in huis. Vaak zijn er goede aanbiedingen als je voor meerdere personen inkopen doet. Zo heb je voor 1 euro bij de Jumbo vier versgebakken croissantjes of kaiserbroodjes.

Als gratis huisuitje kun je vervolgens naar de Ikea gaan. Het kan geen kwaad om een beetje te dromen over hoe jullie je studentenhuis zouden willen inrichten. En misschien kunnen ook meteen alle gebarsten kopjes en borden vervangen worden.

Na uren struinen door de Ikea hebben jullie natuurlijk honger gekregen. Gelukkig is het bij de Ikea ook mogelijk erg goedkoop te eten en te drinken. Student Diergeneeskunde Merel doet dit geregeld. “Als je een Ikea family-kaart hebt kun je gratis koffie en thee krijgen. En ik eet er ’s avonds ook graag, want voor maar 5 euro heb je patat en balletjes.”


Maandag – sporten

racquetball-89823_1280.jpgBegin een nieuwe studieweek met een leeg hoofd door ’s ochtends een rondje te gaan hardlopen. Het is gezond en het is meteen een goede manier om de stad verder te verkennen. Als rennen nou echt niks voor jou is, dan kun altijd nog een heuse stadswandeling maken. Met een 'rondje singel' zie je vele mooie plekjes van de stad.

Ga je in deze koudere tijden liever binnen sporten, dan is squashen wellicht een optie. Rechtenstudent Emma is groot fan. “Het leuke van squashen is dat je driekwartier heel intensief aan het sporten bent. Bij veel squashbanen kun je als student erg goedkoop terecht.” In Overvecht bij Squash Utrecht kun je tot 18.15 uur voor maar 5,50 euro per driekwartier al je energie kwijt.


Dinsdag – cursus en uit eten

paella-785515_1280.jpgRechtenstudent Eva raadt eerstejaars aan hun vrije tijd ook nuttig in te vullen. “Doe bijvoorbeeld een cursus academisch schrijven. Ik heb dat nooit gedaan, maar achteraf gezien had ik dat bij mijn studie goed kunnen gebruiken.” De Universiteit Utrecht organiseert allerlei cursussen die je kunnen helpen je studie tot een succes te maken. Sommige van deze cursussen zijn gratis, zoals de introductieworkshop Onderzoeken & Schrijven.

Een andere manier om gratis meer kennis te krijgen, is het online bekijken van zogenaamde massive open online courses oftewel Mooc. Deze cursussen zijn voor iedereen toegankelijk. Ook de Universiteit Utrecht heeft er een paar.

Na zo’n dag hard werken, heb je vanzelfsprekend geen zin meer om te koken. Dat komt mooi uit, want op dinsdag zijn er bij veel restaurants studentenkortingen. Zo eet je bij Cerveceria Boulevard voor 7,50 Paella of bij Florin voor 6 euro een studentenhap.


Woensdag – natuur en cultuur  

hedgehog-2477855_1280.jpgDe week is op de helft en je bent dus wel toe aan wat extra ontspanning. Ook tussenuren zijn hier goed voor te gebruiken. Ellemijn studeert Communicatie- & informatiewetenschappen en Algemene Sociale Wetenschappen en maakt graag een wandeling door de Botanische Tuinen in De Uithof. “Een bezoek hieraan is voor studenten helemaal gratis. Je hebt mooie natuur om je heen en er zijn ook allerlei vogels en insecten zoals vlinders.”

Doe je in je tussenuren liever iets cultureels? Ook dat is in Utrecht mogelijk. Tivoli Vredeburg organiseert gratis Lunchpauze-concerten, waarvan de eerstvolgende op 10 november is. Ook ‘s avonds kun je aan je culturele trekken komen. Bij Parnassos kun je voor 4 euro als student naar diverse voorstellingen.


Donderdag – uitgaan

dance-2896798_1280.jpgDonderdagavond blijft dé stapavond voor (eerstejaars)studenten. In Utrecht zijn er heel wat clubs en kroegen te vinden waar je het studentenleven goed kunt vieren. Sven, student Fysiotherapie, gaat op donderdag het liefst naar de Poema. “Ik en mijn vrienden komen daar dan graag, omdat je voor 15 euro onbeperkt bier en wijn kunt drinken. Op die avonden staat het eigenlijk altijd vol met studenten.”

Als je de voorkeur hebt ergens gratis naar binnen te gaan om lekker te dansen, dan zijn de Pop-O-Matic avonden in Tivoli zeker geschikt. Op vertoon van je studentenkaart is de toegang helemaal gratis.


Vrijdag – uitbrakdag

warm-and-cozy-1975215_1280.jpgNadat je gefeest hebt tot in de vroege uurtjes, word je op vrijdag waarschijnlijk een beetje brak wakker. Een goed ontbijt kan je de dag doorhelpen. Psychologiestudent Lucas ontbijt zo nu en dan bij de Hema. “Voor maar 2 euro heb je een goede croissant, een ei, een kop koffie en verse jus-d’orange. Het is heel goedkoop en nog lekker ook.”

Als je de dag verder overleeft hebt, is het best geoorloofd om ’s avonds lekker op de bank te blijven hangen. Haal een zak popcorn en kijk een gratis film op het Netflix-account van je ouders.


Zaterdag – ouders

star-2584986_1280.jpgNatuurlijk mag je ook wat voor je ouders terugdoen. Ruim je kamer op en nodig ze uit voor een kopje thee. Ga daarna samen op pad. Er zijn genoeg leuke activiteiten in Utrecht om met hen te ondernemen. Volgens Gerjob, premasterstudent Geschiedenis, is Utrecht Underground een must-do. “Bij deze tour verken je met een voormalig dakloze de stad. Op deze manier leer Utrecht op een heel bijzondere manier kennen. Zo’n rondleiding kost 8,50 euro.”

Een bezoek aan Sonnenborgh is volgens Gerjob ook zeker de moeite waard. “Daar staan oude telescopen en voor 11,50 euro kun je er sterren bekijken.” Bekijk van te voren wel even de weersverwachting. “Toen ik er heen ging was het helaas bewolkt en zag ik alleen het bordje van de Hogeschool Utrecht.”

 

Advertentie