Universiteit Utrecht in de ban van Grand Départ
De heroïek van het rennen, de hectiek van de tourkaravaan, de schoonheid van de dames die winnende bezwete lijven kussen op het podium; op 2 juli komt al dat moois naar de Domstad. Het sportevenement is ondanks alle schandalen rondom doping gebruikende renners onverminderd populair en Utrecht wil er zo lang mogelijk van genieten.
Nu de honderd dagen voor de tour gisteren op de verjaardag van de Universiteit Utrecht zijn ingegaan, is er elke dag wel iets te doen. Van een scholenpresentatie van wielertoppers en de Nijntje-tentoonstelling Sport & Spel tot een feest met VJ op de Dom en thema-avonden in café Willem Slok.
De Universiteit Utrecht blijft niet achter: tijdens de Dies van de UU kregen de tourdirectie en vier tourwinnaars een podium; bij de eerste etappe – de tijdrit op 4 juli - is er een mini-evenemententerrein met tribune en muziek in De Uithof en in aanloop naar de tour organiseert of ondersteunt de UU verschillende activiteiten. Waarom eigenlijk?
“De tourdirectie was gegrepen door de jeugdigheid van Utrecht, de fietsfile van de stad naar De Uithof en het feit dat alle studenten hier twee of drie fietsen hebben”, begint Cor Jansen, directeur Communicatie & Marketing van de UU. “Zonder de universiteit was het moeilijk de tour naar Utrecht te halen”, meent hij.
Blijft de vraag waarom de UU een kleine 60.000 euro in de ondersteuning van Tour-gerelateerde evenementen en activiteiten steekt. De directeur noemt allerlei parallellen tussen tour en universiteit, zoals de jaarlijkse verversing van peloton en studentenpopulatie en het leveren van topprestaties en het verleggen van grenzen. Oké, maar wat leveren de investering en de tour op?
Jansen: “Sowieso een onderzoeksopdracht: net als bij de EYOF, de Jeugd Olympische Spelen, zullen UU-onderzoekers de maatschappelijke impact van het sportevenement onder de loep nemen.” En er is een wereldwijde exposure. De Tour bereikt 2 miljard mensen en wordt in 180 landen uitgezonden. Jansen: “Het Utrecht Science Park en het Academiegebouw komen uitgebreid in beeld. Op de zijkant van het Van Unnikgebouw in De UIthof komt bijvoorbeeld een groot spandoek dat niet over het hoofd is te zien. In de redactieruimtes van internationale media ligt het hele verhaal over het Science Park en de universiteit, zodat commentatoren daarover kunnen vertellen.”
Het feit dat Utrecht straks de stad is waar de tourstart plaatsvond, is positief voor de werving van studenten, denkt Jansen. “Om de universiteit goed te verkopen in China en de VS, hebben we goede internationeel aansprekende beelden nodig. Die zijn er straks door de tourstart. Na 4 juli is Utrecht een andere stad dan daarvoor.”
Het is wel de vraag hoe positief het is dat een stad in één adem genoemd wordt met een sport die vervuild is door dopingschandalen. “Dat heeft de atletieksport ook”, relativeert Jansen. “Bovendien laten we het onderwerp niet ongemoeid: een tourprogramma van Studium Generale gaat mede over toprenners en doping en de vraag of gecontroleerd dopinggebruik mogelijk moet zijn.”
Voor de komende dagen is er een lijst aan UU- en studentgerelateerde touractiviteiten. Een lange lijst die nog uitgebreider had kunnen zijn: de Sportraad Utrecht kreeg een NK Waterfietsen financieel niet rond en een groot feest in De Uithof van studentenwielrenvereniging De Domrenner op 4 juli hangt nog op bijdragen van andere verenigingen en de precieze locatie. Verder vindt Biton Open Air eerder plaats dan normaal, maar is de exacte datum nog niet bekend.
26 maart
Tourlab: Ben ik een winnaar? Universiteitsmuseum.
Honderd dagen lang kun je ondervinden wat fietsen voor jezelf en de maatschappij betekent. In het FietsLAB waan je je al fietsend met een zogenaamde oculus rift bril (virtual reality bril) in een andere omgeving. Verder ontdek je hoe belangrijk motivatie is voor topprestaties en kunnen kinderen met een concentratietest een bijdrage leveren aan onderzoek naar sport en gezondheid, uitgevoerd door het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Hogeschool Utrecht.
26 maart
Scheurkalender van Studium Generale die aftelt naar de start van de Tour de France. Met elke dag leuke weetjes of korte interviewtjes die natuurlijk iets met fietsen te maken hebben.
1 april tot 1 juni
Personeelsmiddagen Utrecht Science Park
Het USP wil op dinsdag en donderdag grote bedrijven en sponsoren van de Tour in Grand Départ sferen brengen. Met een clinic met een oud-prof, een presentatie over de Tour en een ‘Grand Départ diner’.
23 april
In de Facultyclub komen twee tourkenners bij uitstek aan bod, Jeroen Wielaert en Bert Wagendorp. Jeroen Wielaert, journalist en schrijver van het boek Het Frankrijk van de Tour en initiatiefnemer van de start van de Tour in Utrecht. Bert Wagendorp, journalist en schrijver van het inmiddels verfilmde boek Ventoux.
20 mei
Studium Generale: Afzien, literatuur en wetenschap over extreme prestaties.
Wielrennen genereert meer verhalen dan er wedstrijden zijn. Studium Generale gaat in op de heroïek die het beklimmen van een berg en uitgeput bovenkomen in zich heeft. En op de wetenschappelijke kant van topprestaties. Sprekers zijn schrijver Bert Wagendorp, oud-wielrenner en AD-journalist Thijs Zonneveld en hoogleraren Frank Backx (sportgeneeskunde, UMC) en UU’er Toine Pieters (Geschiedenis van de farmacie).
30 mei
Tour de Science Universiteit Utrecht
Een symposium aan de vooravond van het Grand Départ waarin vier Utrechtse kennisinstellingen (Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht) in gesprek gaan met politici, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers over de betekenis voor de samenleving van fietsen in het algemeen en een evenement als de Tour de France in het bijzonder.
31 mei
College to College Tour Middelburg-Utrecht-Middelburg
De tweede touretappe loopt van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Je kunt op zondag 31 mei 2015 de tweede etappe in omgekeerde volgorde fietsen. Zo’n 750 wielrenners rijden van het University College Roosevelt in Middelburg naar het University College Utrecht: 180 kilometer. De voorbereiding start op zaterdagavond met een welkomstdiner in het University College Roosevelt. Meer info op www.businesspelotonutrecht.nl
6 juni
Klimtijdrit in Parkeergarage
Voor hellinkjes van 3 en 6 procent hoef je de stad niet uit, dacht studentenwielervereniging De Domrenner. Zij houdt op 6 juni een klimtijdrit in de P&R-garage tegenover sportcentrum Olympos. Er is een wedstrijd voor fietsers met een stadsbarrel en voor mountainbikers en wielrenners. Binnenkort wordt een website gelanceerd waarop je je kunt aanmelden. Meer info op domrenner.nl.
13 juni
Wielerweekend Wilhelminapark en Maliebaan
Ook dit is een activiteit van De Domrenner. Tijdens het Wielerweekend bieden de Utrechtse wielerverenigingen de kans om zelf te ervaren waarom wielrennen zo’n fantastische sport is; er zijn trainingen en wedstrijden voor onder anderen middelbare scholieren, wielrenners met verstandelijke beperking, amateurs en niet-licentiehouders.
27 juni
Tocht der Torens
22 leden van studentenvereniging USC fietsen een week voor de tourstart naar Parijs en weer terug. Ze willen de tocht van 1350 kilometer binnen zeven dagen afleggen, met een warm onthaal op het Janskerkhof als beloning. Op 4 en 5 juli (de dagen van de individuele tijdrit en de tweede etappe) is het groot feest op dat plein. De heren vragen een geldelijk bijdrage die naar het WKZ en het Jeugdsportfonds gaat.
27 juni
Festival de Beschaving in de Botanische Tuinen
Met het thema ‘Le Grand Day of Art’ geeft De Beschaving een creatieve draai aan de tourstart. Volgens de organisatie ‘daal je in verschillende etappes af in het unieke festivalgevoel’. En wederom komen muziek, een creatief veldprogramma en de laatste wetenschappelijke inzichten deze dagen samen.
28 juni
Toerversie Utrecht. Een toertocht over schillende afstanden met deelname vna een speciaal wielerteam van de Universiteit Utrecht.
30 juni tot 2 juli
Congres De Tour: meer dan fietsen?! – Utrecht Science Park
Symposium op verschillende locaties waarin de vier Utrechtse kennisinstellingen in gesprek gaan met politici, beleidsmakers en geïnteresseerden over de betekenis voor de samenleving van fietsen in het algemeen en een evenement als de Tour de France in het bijzonder.
3 juli
La Caravane d’Utrecht
Feestelijke variant op de Caravane Publicitaire, de reclamekaravaan die het peloton van de tour voorafgaat. Van 18 tot 20 uur trekt een knotsgekke fietsende parade dwars door Utrecht. Ook Utrechtse studentenverenigingen zullen deelnemen.
4 juli
Venue in De Uithof
De individuele tijdrit van 13,7 kilometer doet op de helft van het parkoers De Uithof aan: de Sorbonnelaan. Tussen 13.30 en 17 zullen daar de 198 renners om de minuut langskomen. In de bocht met de Weg tot de Wetenschap komt een venue met een groot scherm, tribune, muziek en een speciale horecagelegenheid georganiseerd door de ondernemersvereniging Uithof. Start van het Scienceparkprogramma vanaf 11 uur tot een uur of 18.
5 juli
De 22 ploegen starten de etappe naar Neeltje Jans. Het peloton start om 13.10 uur achter de Jaarbeurs en rijdt in rustig tempo door de binnenstad en stopt voor een fotomoment bij de Domtoren. Bij ’t Goylaan gaat de vaart er pas in en rijden via verschillende wijken Utrecht uit bij De Meern.