Utrecht open air

Luieren in het Wilhelminapark Foto: Nationale Beeldbank-Jos van Sonderen

Als het mooi weer is, wil je naar buiten! Een zee heeft Utrecht niet maar wel parken, grachten, bossen, botanische tuinen en leuke zwemplekjes. In aflevering 3 van de 5-delige kennismakingserie leidt DUB je rond.

Op de terrasjes in Utrecht kan je altijd terecht. Weer of geen weer. In het voor- en najaar liggen er dekentjes over elke stoel. Als het regent, ga je onder de luifel zitten. In de zomer staat de hele Neude vol tafeltjes en stoelen. Bestel je een drankje, dan moet je direct afrekenen, en er op vertrouwen dat je drankje nog komt! Let ondertussen op of je je stoel niet te ver naar achter schuift, want de terrasregels in Utrecht zijn zeer strikt: als je je stoelpoot buiten het terrasgebied schuift, word je vriendelijk verzocht de poot terug te plaatsen binnen de lijnen. De café-eigenaren krijgen anders een flinke boete van de gemeente.

Koninklijke parken
Heel het koninklijk huis is vertegenwoordigd in de Utrechtse parken: van het Beatrixpark tot het Máximapark, de nieuwste aanwinst. Alles gebeurt in het park. Studeren, spelletjes spelen, picknicken, barbecueën of een pizza laten bezorgen. In het park ja. Dat kan! Ook veel verenigingen komen in de zomer in het park samen. Capoeirabeoefenaars dansen om elkaar heen, jongleurs jongleren en groepen mensen worden er afgebeuld in hardlooptrainingen. Heerlijk om zittend met een biertje in je hand van te genieten.

Tosti’s en ranja
Het Wilhelminapark halverwege het centrum en De Uithof  is hét park voor studenten. Creatievelingen verzamelen zich in het Lepelenburgpark net binnen de Stadsbuitengracht. In de muziektent in het park wordt regelmatig livemuziek gespeeld. Het Julianapark in Zuilen is ideaal voor families: er is een supergave speeltuin, een kinderboerderij en een door vrijwilligers gerund tentje waar ze tosti’s en ranja verkopen. Het Griftpark in Tuinwijk heeft een veelgebruikte skatebaan, en is in de buurt van dé ijszaak van Utrecht: ijssalon Roberto. Er staat altijd een rij, maar het ijs is het waard. Kijk je liever uit over het water terwijl je geniet van een ijsje: bij Il Molino kun je een ijsje kopen en op de trappen bij de sluis opeten. Ook fijn, en lekker rustig: je met je studieboek tussen de bloemen in de Botanische Tuinen nestelen.

Volg je neus
Een geweldige zomerse activiteit is kanovaren over de Kromme Rijn. Extra leuk, omdat je linea recta naar het pannenkoekenhuis Rhijnauwen kan peddelen. Je weet het als je in de buurt komt: de geur van pannenkoeken komt je al tegemoet op de rivier. Kanootje aan de kant trekken, aan een tafeltje gaan zitten, pannenkoek bestellen en smullen maar!

Een andere optie: kanoën in de binnenstad. Rond etenstijd kan je het eten van de borden van de mensen die aan de gracht eten afpikken. Voor avonturiers is er nachtkanoën: drie uur lang peddelen, onder heel lage bruggetjes door. Geen zin in kanoën? Je kan ook een motorbootje huren. Het pannenkoekenhuis is ook via land bereikbaar, via Amelisweerd, het stadsbos dat achter De Uithof ligt. Sowieso een heerlijke plek om doorheen te struinen.

Waterpret
Utrecht heeft slechts één openluchtzwembad. Dat al jaren dicht is vanwege een verbouwing, maar als het een beetje meezit in november 2012 weer opengaat. Wil je liever in natuurwater zwemmen, dan kan dat ook. De Maarsseveense Plassen zijn een aanrader. Het is een groot meer, met veel leuke plekjes om neer te strijken. Op warme dagen rijdt er een ijscokar om de plas. Ook fijn: je zwemoutfit aantrekken tijdens het kanovaren. Of met een wijntje op de vlonders aan de singel zitten, voeten in het water. Nu maar hopen op een mooie nazomer!

Deel 1: BN'ers spotten in Utrecht
Deel 2: Snacken en dineren in het Utrechtse centrum

Advertentie