Kleine vs grote studentenkamer

Utrechtse studenten met een bezemkast of balzaal

Grote kamer, foto privébezit
Repititie band Iets meer Jus. Foto: Luca

In Facebook-groepen worden relatief kleine kamers vaak mooier gepresenteerd dan ze zijn: ‘Als je je kamer zo en zo indeelt kun je er veel in kwijt’, ‘je hebt nog extra ruimte op de gang’, ‘we hebben een hele grote woonkamer’, ‘je kunt waarschijnlijk snel doorverhuizen naar een grotere kamer.’ Maar hoe is het nou echt om in een kleine kamer te wonen? En mogen studenten met een grote kamer zich gelukkiger prijzen?

Kleine knusse kamer: ‘Ik word continue geconfronteerd met mijn eigen rommeligheid’

Meike in haar studentenkamer

Meike in haar kamer. Foto: Julie Nijburg

Meike (19), student Psychologie en Rechten, woont in de binnenstad van Utrecht in een karakteristiek herenhuis. Zij moet het doen met de kleinste kamer: eentje van 8 vierkante meter. Haar vijf huisgenoten wonen allemaal groter. Haar kamer bevindt zich op de derde verdieping en hoewel het plafond niet erg hoog is, heeft ze wel veel lichtinval. Meike voelt zich helemaal thuis in haar kamer: “Het stoort mij niet dat ik wat kleiner woon. Ik vind het gezellig en ben er graag.”

Meike woonde voor ze hier naartoe verhuisde in een studentenhuis in Lombok waar ze een kamer van 21 vierkante meter had. Hoewel de ruimte groot was, zat ze er niet helemaal op haar plek. Ook was de kamer aan de dure kant: 525 euro per maand. Toen ze via via in het herenhuis terechtkwam, was de maandelijkse huur van 325 euro een verademing.

Omdat haar kamer 13 vierkante meter kleiner werd, moest ze wel wat spullen weg doen. “Ik had bijvoorbeeld een leuk hoekje gemaakt met een platenspeler waar je kon zitten, maar die spullen moesten allemaal weg. Hetzelfde gold voor mijn bank, glazen tafel en één van mijn twee kledingkasten. Een kastje, dat in die kamer meer als decoratie diende en best wel leeg was, heb ik meeverhuisd en zit nu juist helemaal vol met spullen.”

Een kleinere kamer brengt wel wat meer chaos met zich mee, ten minste voor Meike. “Ik heb het nu relatief goed opgeruimd maar soms als mijn kamer vol ligt met spullen en ik heb iets in mijn hand dat ik ergens neer wil leggen, kan ik het eigenlijk nergens kwijt. In mijn vorige kamer kon ik alle rotzooi centreren op één plek en dan was de rest van de ruimte gewoon schoon en rustig. Maar hier kan dat dus niet altijd waardoor ik continue geconfronteerd wordt met mijn eigen rommeligheid.” Maar dat nadeel valt al snel in het niet als ze kijkt naar het grotere plaatje. “De locatie is fantastisch, de sfeer in huis is heel fijn, ik heb weinig schoonmaakwerk en ook hoef ik nu een stuk minder van DUO te lenen dan voor mijn vorige kamer.”

Hoewel er in Meike’s kamer veel licht binnenvalt, benauwt het formaat haar soms wel. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van haar huisgenoten. Zo mag ze vaak op de kamer van 18 vierkante meter van een huisgenoot chillen. Samen studeren of leerontwijkend gedrag vertonen, zie je hier dan ook dagelijks. Voor een gezamenlijk filmavondje kan ze terecht op de kamer van weer een andere huisgenoot.

Ze vindt het wel jammer dat het huis geen woonkamer heeft waar je elkaar spontaan kan treffen. Toch hoeft ze niet ver te fietsen voor een heus huiskamer gevoel. “Mijn vriendin Luca die een enorme woonruimte heeft, woont bijna in dezelfde straat, waardoor ik de neiging heb om op haar bank te gaan liggen. Dan is het eigenlijk alsof ik daar mijn woonkamer heb.”

Geweldig grote kamer: 'Dit is ook wel het clubhuis van mijn vrienden'

Luca in haar studentenkamer

Luca in haar kamer. Foto: Julie Nijburg

“Wow, is dit jouw kamer!?” Zo reageren veel mensen die voor het eerst de enorme ruimte binnenstappen. De kamer van 35 vierkante meter is dan ook weleens verward met de woonkamer van het huis, anderen noemen het ‘een balzaal’. Het is de grootste kamer in het herenhuis dichtbij het Ledig Erf. 

Luca (21), student Psychologie, geniet enorm van de ruimte en vindt het maar wat gezellig als er mensen over de vloer komen. “Dit is ook wel een beetje het clubhuis van mijn vrienden.” Wekelijks wordt er gerepeteerd sinds de oprichting van de achtkoppige band Iets meer jus waarin zij zingt. Ook Meike – die van de kleinere kamer - is lid van de band. Haar gitaar heeft, door gebrek aan ruimte in haar eigen kamer, een mooi plekje in Luca’s kamer gevonden. Dat anderen ook kunnen meegenieten van het hebben van een grote kamer, vindt Luca alleen maar fijn. “Er zijn zelfs momenten geweest dat ik niet thuis was en dat er iemand in mijn kamer aan het repeteren was.”

Naast de muziekhoek in Luca’s kamer, heeft ze ook genoeg ruimte voor een tweepersoonsbed, een uitgebreide kledingcollectie, een enorme plofbank, een eettafel met stoelen en een reusachtige plant. Maar voordat Luca van deze luxe ruimte kon genieten, heeft ze in twee kleinere kamers gewoond. Eerst in Lombok in een kamer van 24 vierkante meter en vervolgens in eentje van 14 vierkante meter in haar huidige huis waar ze via via aan haar kamer kwam.

Toen degene in de grootste kamer het huis verliet, kon Luca doorschuiven. Maar daar moest ze wel even twee keer over nadenken. Het maandelijks prijskaartje is 765 euro. “Ik dacht, pfoe dat is wel heel veel geld. Maar ik betaalde voor mijn kleinere kamer op dat moment 530 euro per maand en die kamer had een heel klein raam. Het was eigenlijk meer een soort hok, terwijl mijn kamer nu echt een paleis is.”

Hoewel ze wel wat meer moet lenen om de huur van haar kamer op te hoesten, heeft ze ook een baan en kan ze elke maand rekenen op een bijdrage van haar ouders. “Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Ik ben erg dankbaar dat ik hier kan wonen. Ik ben heel graag thuis nu. Ik voel me hier super fijn.”

Heeft zo’n grote kamer dan ook nadelen? “De prijs is sowieso een nadeel. Het is echt een dure kamer. Ook is het lastig om mijn kamer warm te krijgen. Dat komt deels omdat ik enkel glas heb, maar ook omdat het gewoon een grote, hoge ruimte is.” Daarnaast weet ze ook niet zeker hoe lang ze nog in de kamer kan blijven. “Ik woon in een monumentaal pand en er mocht voordat ik er kwam wonen niet meer verbouwd worden. Op dit moment mag er officieel wel weer verbouwd worden, maar of en wanneer ze dat willen gaan doen weten we niet.” Die onzekerheid geeft Luca wel een beetje stress. “Ik ben zo blij met deze kamer. Ik wil hier echt niet weg.”

Is jouw kamer kleiner dan die van Meike of groter dan die van Luca? DUB wil graag weten wat de allerkleinste kamer is waar een UU-student zetelt en wat de allergrootste kamer is. Met die studenten willen we graag een vervolgverhaal maken, want hoe is het om nog kleiner of nog groter te wonen? Stuur een mail aan DUBredactie@uu.nl.

 

Advertentie