Utrechtse wetenschappers in Experiment NL
Wie zin heeft in een flinke portie ‘wetenschap-light’, kan zijn hart ophalen. Vorige week verscheen de vierde editie van ‘Experiment NL – Wetenschap in Nederland’. Hierin wordt een toegankelijk overzicht gegeven van interessante ontwikkelingen in de Nederlandse wetenschap, tot stand gekomen door een samenwerking van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Quest, een populair wetenschapsmagazine. Volgens eigen zeggen ‘een wat onwaarschijnlijk huwelijk’, maar wel een met een bijzonder boek als resultaat.
De nieuwste uitgave van ‘Experiment NL’, dat sinds 2008 jaarlijks verschijnt, werkt met dertien thema’s, die allemaal meerdere aan het thema gerelateerde onderzoeken presenteren. Zo geeft het thema ‘kindertaal’ een impressie van onderzoek naar taalverwerving bij peuters van één jaar oud, maar ook een wetenschappelijk verantwoorde bijdrage aan de discussie of sms-en slecht is voor de grammatica van tieners. Ook de Utrechtse gedragsbioloog Johan Bolhuis werkte aan dit thema mee: hij vergelijkt de manier waarop zebravinken leren zingen, met de taalverwerving van mensen. Aandachtige lezers van DUB was dit overigens al bekend. Wie andere wetenschapsvelden interessanter vindt, kan onder andere terecht bij de thema’s Nano, Romeinse Rijk en Voedselschaarste.
Meer Utrechtse wetenschappers werkten aan de publicatie mee. Zo introduceert hoogleraar moleculaire plantenfysiologie Sjef Smeekens zijn onderzoek naar genetisch gemodificeerde gewassen. Planten die gemodificeerd zijn, kunnen bijvoorbeeld beter overleven onder slechte omstandigheden, zoals extreme droogte of kou. Vooralsnog stuit de wetenschapper echter geregeld op ethische bezwaren bij de toepassing van zijn ontdekkingen. Coenraad Hendriksen vertelt over zijn opdracht als bijzonder hoogleraar: onderzoek doen naar de alternatieven voor dierproeven. Hij legt onder andere uit waarom het gebruik van proefdieren nog steeds af en toe noodzakelijk is. Neurochirurg Jan Willem Berkelbach van het UMC laat vervolgens zien hoe het gebruik van proefdieren bij de training van neurochirurgen is teruggedrongen door het gebruik van menselijk weefsel. Verder wordt hoogleraar Sociale Geografie Martin Dijst geïnterviewd over de gevolgen van klimaatverandering voor het leven in steeds warmer wordende steden.
Wie pure wetenschap verwacht, is bij ‘Experiment NL’ natuurlijk niet aan het juiste adres. De langste artikelen tellen ongeveer zes pagina’s, en bij het artikel over de hamstringblessure van Arjen Robben is de foto van de voetballer groter dan de uitleg over wat er nu precies met hem aan de hand was. Alsnog wordt er in die ene alinea wel duidelijk uitgelegd hoe Robben ondanks zijn blessure de finale van het WK kon spelen. Dus, wie de vinger aan de pols van de Nederlandse wetenschap wil houden, maar geen zin heeft in artikelen met voetnoten, houdt met ‘Experiment NL’ een informatief boek in handen. Het legt de wetenschap op een begrijpelijke manier uit, maar neemt de lezer wel serieus.
Quest in samenwerking met NWO: Experiment NL, Wetenschap in Nederland, deel 4, G+J Uitgevers, 2011. ISBN: 9789048811052. Prijs: €19,95
DUB mag vijf exemplaren van 'Experiment NL' weggeven. Interesse? Mail naar prijsvraag@dub.uu.nl voor 18 november. Onder de inzendingen worden de vijf boeken verloot.