Utreg jouw stadsie...bijna
Je vrienden en familie komen op bezoek in je nieuwe woonplaats. Wat laat je ze zien? Het laatste deel van de DUB-serie Utrecht voor beginners.
Zoals je zelf ondertussen weet, is Utrecht een prachtige stad. Ook de Lonely Planet erkent dat: de reisgids heeft Utrecht uitgeroepen tot de nummer 6 op een lijst van ‘bizar onderbezochte’ plaatsen. En terecht!
Eerste hoogtepunt is de beklimming van de Dom: fitness en cultuur in één. De Domtoren is met haar 112 meter het hoogste gebouw van de stad en zal dat waarschijnlijk ook blijven. Eenmaal boven aangekomen zijn er verschillende activiteiten die je kunt ontplooien. Zingen bijvoorbeeld: niets toepasselijker dan het Utrechtse lied van Herman Berkien Als ik boven op de Dom sta. Een spelletje kerken tellen is ook leuk. Utrecht was in de Middeleeuwen het kerkelijk centrum van Nederland en dat is goed te zien vanaf dit plekje.
Kunstig konijn
Weer beneden kun je een rondje Utrechtse musea doen. Een aanrader is het Dick Bruna oftewel het Nijntjemuseum, de dependance van het Centraal Museum. Als je denkt dat Nijntje zomaar een neergekrabbeld konijn is, mag je dit museum zeker niet overslaan. Dick Bruna heeft zich in zijn werk laten inspireren door schilders als Piet Mondriaan en de Franse schilder Henri Matisse. Ga ook even langs het Nijntjepleintje aan de andere kant van het centrum. Schattig!
In het Aboriginal Art museum kan je vrolijke Australische kunst bewonderen. Het Universiteitsmuseum heeft foetussen op sterk water (je moet er van houden). In het Spoorwegmuseum kan je in een heuse (heus!) achtbaan en in het Geldmuseum kan je bankbiljetten met je eigen afbeelding er op laten drukken.
Lichtjesroute
Het is altijd leuk om meer te weten te komen over de stad waar je woont en studeert. Een goede, zij het misschien wat cheesy manier, om dit te doen is door middel van een rondvaarttocht of rondleiding. Daar hoor je waarom sommige grachtenpanden zo smal zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf op pad met kano of waterfiets of je kunt de Utrechtse lichtjesroute volgen, waar je aan de hand van allerlei hippe kleureffecten ’s avonds de stad kan verkennen.
Busladingen toeristen
De Uithof zelf is sinds de bouw van het Educatorium van Rem Koolhaas ook een hoogtepunt. De UB van Wiel Arets is een tweede toppertje. Regelmatig vergapen busladingen toeristen de nieuwbouw op de campus waar tegenwoordig ook veel studentenflats staan, zoals de tweelingtoren de Bisschoppen. Leuk weetje: de Bisschopssteeg tussen de twee flats heet zo omdat de bisschop van Utrecht vroeger over dit pad reisde. Hopen voor hem dat het toen niet zo’n tochtgat was. Op een opwaaiend gewaad zit niemand te wachten. Een hoog hoogtepunt is om van het uitzicht te genieten vanaf het Van Unnik, het gebouw met het logo van de UU op het dak. Het bouwwerk staat op nummer 8 in de lijst van hoogste gebouwen in Utrecht.
Overal cultuur
Neem je familie ook mee naar Utrechts enige echte door Unesco erkend werelderfgoed: het Rietveld Schröderhuis. Ladingen studenten fietsen op weg naar De Uithof dagelijks langs dit prachtstuk aan de Prins Hendriklaan.
De stad profileert zich graag op culturele wijze. Utrecht wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Met haar culturele zondagen is de stad goed op weg. Zo’n acht zondagen per jaar zijn er overal in de binnenstad gratis optredens en andere kunstactiviteiten te doen. Leuk en laagdrempelig om een keertje mee te maken. Je kan ook meedoen: hogescholen en de universiteit organiseren één culturele zondag per jaar.
Vrede van Utrecht
Naast cultureel verantwoord is Utrecht ook erg vredelievend: in 1713 werd de Vrede van Utrecht gesloten. Hiermee werd een einde gemaakt aan een hoop bloedige oorlogen. In heel Utrecht wordt de 300-jarige vrede in 2013 gevierd met allerlei –voor de nominatie voor culturele hoofdstad niet onhandige- culturele activiteiten. Op 21 september wordt het feestprogramma bekend gemaakt, waarbij het jaarlijkse spektakel vj op de Dom een belangrijke rol speelt. Het Domplein is dan het toneel van een dance-festijn met zoals de reclametekst luidt ‘overweldigende’ visuals.
Voetballuh!
Iets minder cultureel verantwoord maar toch zeker niet onbelangrijk, is het voetbal. FC Utrecht heeft Stadion Galgenwaard als uitvalsbasis. Een wedstrijd bijwonen te midden van echte fans? De harde kern zit op de Bunnikside. Wel eerst even een extra verzekering afsluiten voor je daar plaatsneemt.
Deel 1: BN'ers spotten in Utrecht
Deel 2: Snacken en dineren in het Utrechtse centrum
Deel 3: Utrecht open air
Deel 4: Over fietsen, bussen en ander Utrechts leed