Start en finish op het Utrecht Science Park

UU’ers lopen thuismarathon: ‘Lange Leve Strava’

Olympos-trainer Kjeld van Hees, renners Hester Haasdijk-Spoelder en Noortje van Hoef. Foto: Koen van den Helder
Hardlopers Noortje van Hoef en Hester Haasdijk-Spoelder naast Olympos-trainer Kjeld van Hees, Foto: Koen van den Helder

Duizenden lopers melden zich zondagochtend op de Cambridgelaan. De echte kilometervreters lopen een parcours van 42 kilometer via Amelisweerd, Lunetten en de binnenstad, en dan weer terug naar het USP. Maar ook de deelnemers aan de kwart en aan de halve marathon lopen een mooie ronde langs veel herkenbare punten. 

Dat geldt ook voor inkoop- en aanbestedingscoördinator Hester Haasdijk-Spoelder (51), student geneeskunde Noortje van Hoef (24) en student biologie Nouk Lax (22). Hester en Noortje bereiden zich in een groepje voor op respectievelijk de halve en de kwart marathon. Ze trainen daarvoor bij sportcentrum Olympos dat verschillende hardlooptrainingen aanbiedt. Nouk traint individueel.

De drie studeren, wonen of werken in Utrecht en kijken uit naar het evenement. De Brabantse Nouk, die nu in Zeist op kamers woont, vertelt: “Utrecht voelt als mijn tweede thuis. Alleen al het feit dat de start op De Uithof is, maakt het heel speciaal.” Ze zal zondag worden aangemoedigd door vriendinnen en haar ouders. “Dat geeft echt een boost.”

Noortje, die in Utrecht woont, zal ook de nodige bekende gezichten langs de kant zien. “Door je eigen stad lopen is erg leuk. Veel vriendinnen en huisgenoten willen komen kijken, dus die ga ik zeker nog even een berichtje sturen.”

Kjeld, Hester en Noortje voor de training. Foto: Koen van den Helder

Kjeld, Hester en Noortje voor de training. Foto: Koen van den Helder

Samen trainen
Hester en Noortje zijn vol lof over hun Olympos-trainer Kjeld van Hees. “Kjeld motiveert me met zijn betrokkenheid en enthousiasme”, zegt Hester. “Hij geeft huiswerk op maat en leert je de juiste techniek aan. Daardoor maak ik echt meer progressie.” 

Eigenlijk vindt ze het hardlopen niet eens heel leuk. “Ik ben er bijna tien jaar geleden ingeluisd door een collega die wilde meedoen met de estafette-marathon.” 

Toch loopt ze nog regelmatig en houdt ze ook het trainen bij Olympos vol. “Het is fijn om wat voor jezelf te hebben, zonder man en kind.” “Bovendien”, vertelt ze er achteraan, “ik hou gewoon van eten en dan is sporten wel verstandig.”

Noortje begon samen met een vriendin met hardlopen. “Dat was tijdens covid, want dan konden we elkaar nog eens zien.” Momenteel traint ze voor een kwart triatlon en vindt ze het nog steeds leuk om samen met anderen te trainen voor de verschillende onderdelen.

Uitleg tijdens de training. Foto: Koen van den Helder

Uitleg tijdens de training. Foto: Koen van den Helder

Strava
Heel soms doen ze een drankje na de looptrainingen, maar buiten de trainingen hebben ze het meest contact via Strava – een social media platform waar sportprestaties worden bijgehouden. “Het motiveert om te zien wat anderen doen”, zegt Hester. Ze vervolgt grappend: “Lang leve Strava!” 

Trainer Kjeld gebruikt Strava ook graag. “Het creëert een community-gevoel”, weet hij. Hij vindt het leuk om zijn passie voor de loopsport te delen met de groep. “Het voordeel van met een groep trainen is het sociale. Dan komt het enthousiasme vanzelf. In mijn trainingen probeer ik te ontdekken wat de doelen van de lopers zijn en vervolgens probeer ik hen door gevarieerde trainingen te helpen.”

Het begin van de training bestaat uit een warming-up op het hockeyveld. Daar doen ze verschillende loopoefeningen. Daarna lopen ze een ronde over het USP en door Amelisweerd. Voor Hester is het technische gedeelte het belangrijkste. “Die oefeningen zou ik alleen nooit doen”, geeft ze aan. Noortje is het meest in haar sas als ze door de bossen rennen.

Training. Foto: Koen van den Helder

Trainen! Foto: Koen van den Helder

Filmpjes op Instagram
Biologiestudent Nouk heeft een hele andere aanpak. Ze is pas afgelopen december begonnen met hardlopen. Ze raakte geïnspireerd door een vriendin die meedeed aan de halve marathon van Eindhoven. Eigenlijk wilde Nouk ook wel wat fitter worden en dus ging ze aan de slag. 

“Het begon met af en toe drie kilometer hardlopen en dat beviel wel. Toen dacht ik: waarom ga ik niet elke keer wat verder, en ook trainen voor een halve marathon?” En die afstand staat aankomende zondag dus op het menu.

Om zich voor te bereiden heeft ze geen trainer die haar helpt. Ze kijkt veel filmpjes op Instagram en haalt trainingsvormen en schema’s van het internet. Die zelfstudie gebruikt ze bij het trainen.

“Toen ik begon met trainen wilde ik niet andere mensen ophouden. Daarom vond ik dat ik eerst op niveau moest komen voordat ik met anderen mee kon gaan trainen”, herinnert ze zich. “Maar nu vind ik het nog steeds veel fijner om na een lange dag gewoon wat muziek op te zetten en even mijn hoofd leeg te lopen. Dan is het uur zo om.”

Nouk maakt een selfie.

Nouk maakt een selfie.

Reuma
Hardlopen heeft voor Nouk nog een extra uitdaging. “Ik heb soms last van reuma”, vertelt ze. Zelf wuift ze het een beetje weg. “Ik heb er niet altijd last van hoor, maar soms doet mijn knie wat pijn. Dan moet ik er wat beter op letten, zoals de afgelopen weken.” Gelukkig kan ze nu wel pijnvrij lopen en voorziet ze weinig problemen voor dit weekeinde. 

Ook Hester weet maar al te goed dat deel kunnen nemen aan de Utrecht marathon geen vanzelfsprekendheid is. Een lid van haar hardloopvriendengroepje van vier personen is vorig jaar overleden, een ander heeft te maken gekregen met kanker en een derde is geblesseerd. “Het voelt dan wel extra speciaal om hier te kunnen lopen”, zegt ze met een ietwat droevig gezicht. 

Deelnemers aan de Utrecht marathon kunnen zich laten sponsoren om geld op te halen voor KWF kankerbestrijding. Er zijn speciale events voor kinderen, voor bedrijven en ook voor studenten. Studententeams kunnen dit jaar voor het eerst strijden om de Utregse Studentenbokaal. Lees meer op de website van de marathon.

Niet alleen de loopfanaten komen zondag aan hun trekken op het Utrecht Science Park, ook de fietsliefhebbers. Zij kunnen dit weekeinde de Giro d’ Utrecht rijden in de omgeving van Utrecht en Amersfoort. Lees meer op de website

Advertentie