UUMUN scoort goed tijdens VN-onderhandelingen in Cambridge
David Cameron spelen, bemiddelen in het Oekraïense conflict met delegaties uit Rusland en Oekraïne. De Utrecht University Model United Nations (UUMUN) krijgt een pittige opgave, maar wint als ‘red delegation’ voor het tweede jaar op rij de Best Delegation Award en negen individuele prijzen op de prestigieuze MUN conferentie aan Cambridge University. Een verslag.
Na een aantal maanden van intensieve voorbereiding door middel van tweewekelijkse trainingen, reisde de UUMUN delegatie van zeventien studenten afgelopen week af naar de befaamde Britse universiteit Cambridge. Het was tijd om alle kennis en vaardigheden die we tijdens de trainingen hebben opgedaan nu in praktijk te brengen op één van de meest prestigieuze Model United Nations conferenties ter wereld: Cambridge University International Model United Nations, een conferentie waar studenten van over de hele wereld op af komen. De gezamenlijke interesse: diplomatie en internationale politiek.
Verhitte discussies
Tijdens de intensieve debatsessies, die drie dagen duurden, werden uiteenlopende, actuele en internationale onderwerpen besproken in verschillende commissies, zoals de VN Veiligheidsraad, de Europese Raad, de NAVO en de Algemene Vergadering van de VN voor sociale, humanitaire en culturele vraagstukken. Binnen deze commissies kwamen onderwerpen aan bod zoals de situatie in Oekraïne, microfinanciering, de transparantie van het toezicht van nationale autoriteiten op communicatie en sociale netwerken en de gevolgen voor de mensenrechten in Brunei met betrekking tot het sharia-recht.
Het doel is om de positie van je land zo goed mogelijk te verdedigen. Wij vertegenwoordigden het Verenigd Koninkrijk en Colombia en hadden ons dus goed ingelezen in de politieke situatie, standpunten en belangen van deze landen. Dit heeft meermaals tot verhitte discussies geleid. Zo moesten we bijvoorbeeld iemand uit de Oekraïne en Rusland aan tafel gaan om te debatteren over de situatie in Oekraïne. Voor ons kreeg het begrip ‘genuanceerd argumenteren’ zo een nieuwe dimensie.
Dit zorgt er voor dat het “MUN’en” zo’n ontzettend leuk en politiek spel is. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedere commissie een resolutie schrijft over het onderwerp waar oplossingen in worden voorgesteld waar in ieder geval de meerderheid van de landen het mee eens is.
Nut van behoud bedreigde talen
Het debat wordt vooral uitdagend wanneer het standpunt van het land wat jij moet verdedigen afwijkt van je persoonlijke standpunt. Zo moest iemand uit onze delegatie in haar commissie bijvoorbeeld het standpunt van het Verenigd Koninkrijk verdedigen met betrekking tot het behoud van bedreigde talen. Binnen het Verenigd Koninkrijk zijn er veel discussies gaande over het nut van het behoud van hun bedreigde talen; zoals Gaelic en Welsh. ‘Waarom zou een investment banker uit Londen betalen voor het onderwijs van een snotneus uit Wales in zijn eigen taal?’
Het Verenigd Koninkrijk is daarom terughoudend wat het behoud van bedreigde talen betreft. Ons delegatielid is daarentegen een enorm voorstander van het behoud van regionale talen. Een van de belangrijkste argumenten daarvoor vindt zij het behoud van kennis; met het verlies van taal gaat enorm veel kennis verloren. Zij koos er op de conferentie voor om samen te werken met Frankrijk – die helemaal niet in regionale talen gelooft – en wist toch haar eigen principes opzij te zetten om zo goed mogelijk het beleid van het Verenigd Koninkrijk uit te dragen.
Ik speelde David Cameron himself
Ikzelf had de eer om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Raad te vertegenwoordigen, wat dus in feite betekende dat ik drie dagen David Cameron himself ‘speelde’ – op zichzelf al een hele uitdaging gezien het huidige Europa beleid van het Verenigd Koninkrijk.
Toen het onderwerp privacy versus nationale veiligheid aan bod kwam, werd het helemaal interessant. Engeland is namelijk de eerste partner van de Amerikaanse NSA: de geheime dienst die door de onthullingen van Edward Snowden niet meer zo populair is. De rest van Europa, een paar uitzonderingen daargelaten, vond het echter wel erg belangrijk om het recht op privacy op de eerste plek te zetten.
Uiteindelijk heb ik er met veel lobbyen voor kunnen zorgen dat de resolutie die ik had geschreven werd aangenomen. In deze resolutie stond gelukkig niet al te veel met betrekking tot het recht op privacy en veel meer over de manieren waarop toezicht van de overheid, en daarmee inmenging in de persoonlijke levenssfeer van burgers, gebruikt kan worden ter bevordering van de veiligheid. Missie volbracht! Een paar dagen na de conferentie kon ik pas weer bedenken waarom ik, voordat ik mijn research had gedaan, ook alweer zo vóór het recht op privacy was en behoorlijk tégen de inmenging van de overheid. Nu kan ik concluderen dat voor beide standpunten wat te zeggen valt en de kwestie ingewikkelder is dan het lijkt.
International drinks
Naast de formele debatsessies komen er bij een MUN conferentie ook de nodige informele aangelegenheden kijken. Zo was er op vrijdag een ‘international drinks’ avond georganiseerd, waar wij niet alleen door onze rode verschijning opvielen, maar ook door het feit dat we erg fanatiek vooraan het podium van de band aan het dansen waren en pas naar huis gingen toen de zaal al helemaal leeg was.
Op zaterdag vond er een ‘formal dinner’ plaats in één van de prachtige colleges die Cambridge rijk is. Onder het genot van een heerlijk diner samen met onze commissies zagen wij nog de laatste kans schoon om te lobbyen voor onze resoluties, waar de volgende dag over gestemd zou worden, veelal met succes.
Na drie dagen debatteren, speechen en onderhandelen kwam er een passend einde aan CUIMUN XX door middel van de formele ‘Closing Ceremony’, waar wij niet alleen de Best Delegation Award in de wacht sleepten, maar ook nog negen individuele prijzen. Het maandenlange trainen heeft zijn vruchten afgeworpen.
We zijn pas net terug maar mogen nu alweer hard aan de bak voor de volgende conferentie die ons te wachten staat: de MUN conferentie van Harvard University in februari. Door de geweldige resultaten die zijn behaald in Cambridge is het enthousiasme bij de delegatie alleen maar gegroeid en kunnen we nu al niet wachten om onze diplomatieke skills in Harvard te tonen en ook daar indruk te maken als ‘red delegation’
Lijkt het jou ook wel wat om de Universiteit Utrecht te vertegenwoordigen op de twee beste MUN conferenties ter wereld? Hou dan de website in de gaten, vanaf maart zullen de aanmeldingen voor de delegatie van volgend jaar weer open staan. Tot die tijd: volg ons op Facebook of twitter. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook altijd onze website bekijken.
Negen individuele prijzen voor Utrechtse delegatie
De 'red delegation' van het UUMUN won in Cambridge de prijs van de beste delegatie.
De individuele prijzen gingen naar:
- Aydan Figaroa (Utrecht Law College) - Distinguished Delegate in SOCHUM
- Elles ten Vergert (Utrecht Law College) - Distinguished Delegate in SPECPOL
- Sabine van der Laan (Geneeskunde) - Distinguished Delegate in UNESCO
- Bas Vaandrager (Economics and Business Economics) - Commended Delegate in UNDP
- Charlotte de Mare (Utrecht Law College, LLM Law & Economics) - Commended Delegate in European Council
- Gijs Kerstjens (Rechtsgeleerdheid en Economie en Bedrijfseconomie) - Commended Delegate in SPECPOL
- Joris Ramm (Geschiedenis) - Commended Delegate in Security Council
- Luc Stefelmanns (Liberal Arts & Sciences) - Commended Delegate in UNDP
- Simone Zwartenkot (Utrecht Law College, LLM Ondernemingsrecht) - Commended Delegate in UNHCR