465 treden met 5 euro korting

Van wellness tot diner: op deze plekken krijgen studenten korting

Is het terecht dat studenten vaak korting krijgen?
Is het terecht dat studenten vaak korting krijgen?

Marketing, klantenbinding, contractuele verplichting of uit medeleven. Er zijn verschillende redenen waarom musea, filmhuizen, sportscholen, winkels, horeca en andere ondernemingen studenten een korting geven. Maar wat maakt het uit? Als skere student kan een korting het leven net wat leuker maken. Je zult hier en daar wel een beetje brutaal moeten zijn, want niet alle ondernemingen maken reclame met hun korting of zullen aan je vragen of je student bent en dus recht op korting hebt. Je zult er soms dus zelf om moeten vragen of moeten aangeven dat je studeert. Dus zorg dat je je studentenkaart paraat hebt.

Poster studentenkorting Urban Outfitters

Poster Urban Outfitters. Foto: Julie Nijburg

Van Domtoren tot Stadsschouwburg
Om je studiestress de baas te zijn of een overload aan prikkels in je studentenhuis te kunnen verwerken, is het geen slecht idee om in de overvolle agenda zo nu en dan een moment van ontspanning in te plannen. De één zondert zich misschien binnen af om een favoriete serie te bingen, de ander gaat liever de deur uit. Met name voor deze laatste groep zijn er in Utrecht veel mogelijkheden voor het verkrijgen van korting. Zo kun je bijvoorbeeld naar de sauna voor een studententarief. Wine and Wellness bied een dag-entree inclusief infrarood cabine, zoutmuursauna, zwembad en stoomcabine voor 15 euro in plaats van 22,50 euro. Het bedrijf biedt ook abonnementen aan voor een flink gereduceerd studententarief. Kun je direct meerdere momentjes van ontspanning per week inplannen.

Utrecht telt ook vele musea en de meeste bieden studentenkortingen aan. Trotseer de 465 traptreden van de Domtoren gevolgd door een wijds uitzicht over Utrecht en krijg 5 euro korting. De organisatie hoopt hiermee de drempel voor mensen die gemiddeld genomen een kleinere portemonnee hebben, te verlagen. En ook hoopt ze studenten te stimuleren om het icoon van de stad te beklimmen. Last van hoogtevrees? Bekijk dan unieke kunstwerken in het Centraal Museum voor 6,50 in plaats van 13,50 euro; luister naar magische muziekinstrumenten in Museum Speelklok voor 10,50 in plaats van 14 euro; leer van alles over het weer en de sterren in museum Sonnenborgh en betaal 7,50 in plaats van 9,50 euro; Ga terug in de tijd en geniet van de 500 jaar oude geschiedenis van Slot Zuylen met 3 euro korting; Of bezoek het recent heropende Universiteitsmuseum Utrecht en krijg als student aan de UU 7 euro korting op de entreeprijs.

Liever niet ronddwalen in een museum, maar liever vanuit een stoel genieten van wat spektakel? Bij de Stadsschouwburg kun je als student voor een voorstelling die nog niet is uitverkocht vanaf 24 uur van tevoren een kaartje voor 12,50 bemachtigen. Een andere manier om lekker languit te zitten is er ook, want ook in bioscopen is genoeg aanbod te vinden. Op maandagavond geeft Pathé studentenkortingen en kun je voor 9 euro naar de film. Op dinsdagavond is het bij Kinepolis studentenavond en betaal je 12 euro, inclusief een gratis biertje of wijntje. Bij Louis Hartlooper, Springhaver en Slachtstraat Filmtheater krijg je als student elke dag korting. Je betaalt 9 in plaats van 11 euro voor een filmkaartje. Deze culturele filmtheaters zijn zich bewust van de beperkte portemonnee van studenten en hopen een kennismaking met het filmtheater wat laagdrempeliger te maken door het aanbieden van korting. Bovendien vinden ze het leuk dat je met korting waarschijnlijk net iets sneller geneigd bent om wat meer te experimenteren en bijvoorbeeld een film te kijken waar je anders misschien niet naartoe zou gaan.

Betaal je liever helemaal niets? Dan kun je op vertoon van je studentenpas gratis en voor niets naar binnen bij de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park. Leer meer over planten, waan je in een oase van vlinders of neem een kijkje in de vogelhut.

Louis Hartlooper

Filmhuis Louis Hartlooper. Foto: Universiteit Utrecht 

Studentenhap voor een prikkie
Geen inspiratie om ook maar iets te bedenken om vanavond te koken? Of al vier avonden op rij een kant-en-klaar maaltijd opgewarmd? Bij Florin kun je op maandag en dinsdag genieten van de zogeheten studentenhap voor 7,95 euro. Florins studentenhap bestaat al 26 jaar en is enorm populair. Het is er zo druk dat er niet eens tijd is om te vragen naar een collegekaart. Als je slim bent kom je iets eerder dan 18 uur, zodat je niet buiten, in de meestal lange rij, hoeft te wachten.

Studenten kunnen ook bij Meneer Smakers terecht en krijgen daar een burger met friet of drankje voor 9,50. Ook met de Knaek pas, een kortingspas speciaal voor studenten, krijg je veel korting op eten of drinken. Zo kun je met de pas in Utrecht rekenen op veel ‘2 e gratis acties’, zoals, burgers, friet, koffie, bier of pizza. Het eerste jaar kun je de Knaek volledig gratis uitproberen. Heb je na een jaar toch minder korting gebruikt dan gedacht? Dan schrijf je je gewoon weer uit. Bevalt je Knaek pas wel heel goed? Dan kun je hem verlengen en betaal je 25 euro per jaar.

Restaurant Florin

Restaurant Florin. Foto: Julie Nijburg

Uiterlijke verzorging
‘Als je haar maar goed zit’, dan volgt de rest vanzelf. Maar dan zou het wel zo fijn zijn als je minder hoeft te besteden om dat haar maar goed te laten zitten. Dat begrijpt de populaire zaak The Barber Station maar al te goed: “Het leven is al duur zat en we willen de studenten graag helpen waar het kan.” Stap je de drempel over bij deze kapper dan ga je een eeuw terug de tijd in. Niet voor niets staat er boven op de deur ‘Old school barbershop’. Alle mannen kunnen hier genieten van ruim 20 procent korting. Hun antiek ogende interieur past overigens bij de mindset van The Barber Station, ze gaan af op ouderwets vertrouwen en vragen niet om een studentenpas. Wees niet getreurd als je niet tot de doelgroep van deze kapper hoort, dan kun je ook terecht bij kappers Be beautiful en Haarhoek. Kijk op de website voor de precieze prijzen of informeer bij jouw favoriete kapper of ze de optie van studentenkorting aanbieden.

Oké, je haar zit goed, dan rest nu nog een hippe outfit voor je nieuwe date. Bij Urban Outfitters kun je rekenen op standaard 10 procent korting. Af en toe hebben ze ook een actie waarbij studenten 20% korting kunnen krijgen. Ze vinden het belangrijk om studenten bewust te maken van het feit dat ze korting geven en vragen bij de kassa altijd of je student bent. Ook krijg je op vertoon van je studentenpas 10 procent korting bij Hunkemöller, America Today en WE Fashion. Bij JD Sports pak je 20 procent. Liever vanuit je luie stoel shoppen? Dan kun je rekenen op online kortingen van 15 procent bij Asos, 11 procent bij Weekday en 10 procent bij Na-kd.

The Barberstation

The Barberstation. Foto: Julie Nijburg

Sport en cursussen
Sporten wordt steeds duurder, terwijl bekend is dat het goed is voor je mentale en fysieke gezondheid. Gelukkig biedt Olympos, het sportcentrum op het Utrecht Science Park mogelijkheden. Nergens in Utrecht is sporten zo goedkoop als hier. Een lidmaatschap van een jaar kost je 160 euro wat neer komt op 13,33 per maand. Lekker bulken in de gym, ontspannen tijdens een yogales, suppen op het water van de Kromme Rijn of jezelf uitdagen voor het leren van heuse circuskunsten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de diversiteit aan sporten die Olympos aanbiedt.

Is op het Science Park komen voor jou überhaupt al een hele sportsessie op zich, omdat je bijvoorbeeld in Zuilen woont? Dan betaal je bij Train More op Janskerkhof of Oog in Al het eerste jaar 25,50 per maand. Bij TrainMore op het Stationsplein betaal je het eerste jaar 30,75 per maand. Tot slot kun je bij Sportcity lekker zweten voor 19,99 per vier weken.

En wist je ook dat je bij Parnassos als student 50 procent korting krijgt? Het cultuurcentrum biedt een grote verscheidenheid aan creatieve cursussen. Van fotografie, film, theater, dans, cabaret, of het maken van muziek tot schilderen, tekenen, boekbinden of naaien. Voor veel van deze activiteiten bieden ze ook nog eens zowel cursussen aan voor beginners als voor (semi)gevorderden. Voor ieder wat wils dus. Voor taalcursussen van onder andere Zweeds, Spaans, Japans of zelfs gebarentaal kun je terecht bij Babel. Deze organisatie geeft, sorry niet UU’ers, 15 procent korting aan studenten van de Universiteit Utrecht.  

Parnassos posters

Parnassos posters. Foto: Julie Nijburg

KADER
DUB is in dit verhaal niet volledig geweest. Er zijn nog meer plekken waar je korting kan krijgen als student. Mis je jouw favoriete plek? Zet die dan in onze comments onder dit verhaal zodat iedereen kan meegenieten.

Advertentie